Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για τρία άρθα.

Με την διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπου έχουν ενταχθεί και οι γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες), αλλά και την διαφοροποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ κυρίας Μαρίας Ρεπούση από το κόμμα της, το οποίο υπερψηφίζει επί των άρθρων το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις σοβαρές ενστάσεις του για το άρθρο 2 επικαλούμενο την ποινικοποίηση της άποψης, ενώ και η κυρία Ρεπούση τάσσεται κατά της επίμαχης διάταξης, η οποία, όπως είπε, στρέφεται κατά της ελεύθερης έκφρασης γνώμης.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης αναφερθείς στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είπε χαρακτηριστικά ότι «συζητάμε για ένα πουκάμισο αδειανό». Και αυτό, καθώς θεωρεί ότι έχει σοβαρές ελλείψεις. Βεβαίως, όπως είπε, «υπάρχει καλοδεχούμενη καταγγελία του λόγου του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όμως λείπουν η τιμωρία της πράξης καθ’ αυτής ως ειδεχθούς και με επιβαρυντικό τρόπο», ενώ διαπίστωσε και «έλλειψη προστασίας προς τα θύματα».

Όσον αφορά το επίμαχο άρθρο 2, το οποίο προβλέπει την ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται είτε με την επιδοκιμασία είτε με την κακόβουλη άρνηση και τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος αλλά και τον Γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται έτσι η απαγόρευση ή ιδεολογική χειραγώγηση της επιστημονικής έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να το καταψηφίσει. Όπως είπε ο κ. Βούτσης «μετά από τόσες παλινωδίες, τόση αντιπαράθεση και σύγκρουση, αυτό που έρχεται είναι απολύτως στον αέρα» και τάχθηκε κατά της «ποινικοποίησης της άποψης», σημειώνοντας ότι «έχουμε καταθέσει αντιρατσιστική πρόταση νόμου και αυτή θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα περάσουν με ευρύτατη συμφωνία της Βουλής σε μια προσεχή διακυβέρνηση της Αριστεράς». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπερψηφίσει το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που αφορά την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ενώ στα υπόλοιπα άρθρα φέρεται να επιλέγει το «παρών».

Εν τω μεταξύ η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Ρεπούση διαχώρισε πλήρως την στάση της από την Κ.Ο. του κόμματός της δηλώνοντας «κατά» του άρθρου 2 καθώς, όπως είπε, «βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης γνώμης» και «παρών» για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου. Επίσης, παρά το γεγονός ότι στα εγκλήματα που διώκονται συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που στρέφονται κατά πρόσωπα ή ομάδες ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, η κυρία Ρεπούση επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή «αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια από το να συνάπτουν αναγνωρισμένη από την Πολιτεία σχέση» ενώ διερωτήθηκε αν «το ΚΚΕ είναι υπέρ ή κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης». Η βουλευτής έκανε λόγο για «θεσμική διάκριση στην βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «προσαρμόστηκε στην δεξιά ατζέντα της κυβέρνησης και τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με τα ρατσιστικά και ομοφοβικά ακροατήρια».

Νεράντζης: «Το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει θέση σ’ εμάς»

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αν. Νεράντζης δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην συζήτηση περί του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα έκανε ακραίους παραλληλισμούς που προκάλεσαν συζητήσεις. Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν κόμματα στην Ολλανδία που αναγνωρίζουν την παιδοφιλία. Τι θα κάνουμε, θα το υιοθετήσουμε κι εμείς; Υπάρχουν επίσης οίκοι ανοχής που επιτρέπουν την κτηνοβασία! Τι θα κάνουμε, θα το υιοθετήσουμε και εμείς;». Για να καταλήξει ότι «το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να βρεις θέση σ’ εμάς».

Αυξάνεται το ελάχιστο της ποινής για έγκλημα με ρατσιστικό κίνητρο

Εν τω μεταξύ, αποδεκτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης την τροπολογία του ΠαΣοΚ με την οποία αυξάνει το ελάχιστο της ποινής για κάθε αδίκημα που τελείται το ρατσιστικό κίνητρο. Όπως είπε σχετικά ο ειδικός αγορητής του κόμματος κ. Κων. Τριαντάφυλλος, η τροπολογία αναφέρεται στο έγκλημα που τελείται με ρατσιστικό κίνητρο και χωρίς να τροποποιεί άλλες διατάξεις, αυξάνει το ελάχιστο της ποινής που προβλέπεται. Όσον αφορά πάντως την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠαΣοΚ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι το ζήτημα αυτό χρήζει ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης νομικής επεξεργασίας, παραπέμποντας το θέμα στο αστικό οικογενειακό δίκαιο όπου πρέπει η όποια ρύθμιση να ενταχθεί.

Ονομαστική ψηφοφορία από ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και η Χ.Α. ζητούν ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του νομοσχεδίου με έμφαση στο άρθρο 2 που περιλαμβάνει και τις γενοκτονίες. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διενεργηθεί το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου 2014.