Να ξαναβρεί το νήμα της σχέσης της κεντροδεξιάς με μεγάλο τμήμα της κοινωνικής της βάσης, να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης με διαχρονικούς της συμμάχους και παράλληλα να επιδιώξει να κερδίσει και κεντρώους ψηφοφόρους είναι ο βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά με την ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί το πακέτο των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο Πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με… όπλο το «φορολογικό πακέτο» θα απευθυνθεί ουσιαστικά στα λαϊκά στρώματα αλλά και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε χαμηλούς τόνους κάνοντας συγκεκριμένες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και δίνοντας υποσχέσεις για λιγότερη αδικία, διορθώσεις και φορολογική ισορροπία.
Το πακέτο των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων», που καταρτίστηκε εντός του δημοσιονομικού πλαισίου χωρίς να έχει την απόλυτη συμφωνία με την τρόικα είναι η απόλυτη συνθήκη για το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να ανατραπεί η αρνητική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, ο στόχος του κ. Σαμαρά θα είναι να πείσει με το νέο εθνικό του αφήγημα που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, μαζί με τον «οδικό χάρτη» επί των οικονομικών, ότι έχει αρχίσει η μεταμνημονιακή περίοδος και θα αναφερθεί με έμφαση και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, μιλώντας για θετικές επιδόσεις που αναγνωρίζονται από τους εταίρους και πιστωτές.
Ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο του πακέτου των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων» που δεν δημιουργεί, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόβλημα στην εκτέλεση του προγράμματος και του προϋπολογισμού αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει την μείωση τουειδικούφόρου κατανάλωσηςστακαύσιμα,
καθώς και την μείωση τωνφορολογικώνσυντελεστώνγια συγκεκριμένες κατηγορίεςφυσικώνπροσώπων, τηνκατάργηση του φόρου πολυτελείας, θα αναφερθεί στην κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων και στον συμψηφισμό χρεών κράτους–ιδιωτών.
Στην ομιλία του Πρωθυπουργού, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από μακρά σύσκεψη που θα έχει ο κ. Σαμαράς με στενούς του συνεργάτες στο Μακεδονία Παλλάς, όπου θα καταλύσει μετά την έλευσή του από την Ουαλία, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να συμπεριληφθούν εξαγγελίες, όπως: α) μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, β) αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (100 για οφειλές έως 100.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά) και γ) μείωση 50% της έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία θα επιβάλλεται πιθανότατα και το 2015.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που ήταν το Βατερλό της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στις διορθώσεις που θα γίνουν και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στις εκπτώσεις για ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ θα μιλήσει και για τις αλλαγές των τιμών για τις 4.000 περιοχές εκτός σχεδίου όπου κατεγράφη και το μεγάλο πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.
Η καθυστέρηση στην κατάθεση στη Βουλή των σχετικών διατάξεων συνδεόταν άμεσα με τη συζήτηση της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με την τρόικα, η οποία τελικά δέχθηκε τις αλλαγές αρκεί να είναι σύμφωνες με το στόχο για βεβαίωση εσόδων 3,2 δισ. ευρώ. Αρα, θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη Θεσσαλονίκη από τον κ. Σαμαρά και τη Δευτέρα θα κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα, καθώς τέλος του μηνός λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Επίσης ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει παρόντος και του πρώην ΠρωθυπουργούΚώστα Καραμανλή, θα αναφερθεί και στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στη τετραμερή (Ελλάδα, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) που θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 14-15 Νοεμβρίου. «Ξεκινά η συζήτηση για την επόμενη μέρα» λένε κυβερνητικές πηγές και θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική τη συγκεκριμένη σύνοδο, την οποία και επιβεβαίωναν από χθες το βράδυ.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς, εκτός από τα οικονομικά, θα αναφερθεί και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο με στόχο, όπως έχει πει και πάλι στη ΔΕΘ, πριν από δυο χρόνια για την Ελλάδα του 2021.
Επί της ουσίας θααναδείξει ως εθνικό αφήγημα το σχέδιο για την «Ελλάδα2021», το οποίο θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς το επόμενο διάστημα, θέλοντας να προβάλλει την εθνική αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας ώστε, όπως πιστεύει και το λέει, «το 2021να εορταστεί η αναγέννηση τηςΕλλάδας».
Αυτό το νέο εθνικό αφήγημα θα έχει στο επίκεντρό του και τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία θα αναφερθεί ο Πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να εκκινήσει και τη σχετική διαδικασία, ανακηρύσσοντας τη Βουλή αναθεωρητική τον Οκτώβριο.
Ακόμη ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση, τις δηλώσεις και την πολιτική του και θα αναδείξει αντιφατικές δηλώσεις, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, για θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους (π.χ. δηλώσεις Γιώργου Σταθάκη), έξοδο από το ΝΑΤΟ (Θόδωρος Δρίτσας), για το «κίνημα δεν έχω-δεν πληρώνω» για τον ΕΝΦΙΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης), κ.α.
Για την ομιλία του κ. Σαμαρά έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση για την ομιλία στο Βελλίδειο, όπου ως Πρωθυπουργός μιλάει για πρώτη φορά, καθώς το 2012 και το 2013 επέλεξε το χώρο της ΔΕΘ. Ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει «κατασκηνώσει» εδώ και μέρες στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσει την αυριανή εκδήλωση, καθώς αποτελεί και στοίχημα για τον ίδιο, αφού αυτός ήταν που εισηγήθηκε και έγινε δεκτό από τον Πρωθυπουργό, να επιλεγεί το Βελλίδειο, αντί ο χώρος της ΔΕΘ, για την ομιλία.