Τα αδικήματα εις βάρος προσώπων ή ομάδων προσώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό αλλά και την ταυτότητα φύλου, συμπεριέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στο γ’ θερινό τμήμα διακοπών της Βουλής. Στις αλλαγές και προσθήκες που έκανε συμπεριέλαβε και το θέμα των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι, το κλίμα έντασης που είχε καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα τόσο με τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών που ζήτησαν να συμπεριληφθεί και το θέμα των γενοκτονιών (επιστολή 38 «γαλάζιων» βουλευτών προς τον Πρωθυπουργό), όσο και με τις τροπολογίες του συγκυβερνώντος ΠαΣοΚ αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) που ζητούν την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, εξομαλύνθηκε αισθητά.

Είναι ενδεικτικό ότι η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρία Βασιλική Κατριβάνου, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τις νομοθετικές προσθήκες περί αξιόποινων πράξεων για ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αν και δήλωσε κατά της προσθήκης για τις γενοκτονίες. Επικαλούμενη και την γαλλική εμπειρία (όπου έχει αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων), η κυρία Κατριβάνου είπε ότι «για οποιαδήποτε άρνηση εγκλημάτων δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε το λόγο και το φρόνημα», διευκρινίζοντας ότι «απέναντι στα θύματα των Ποντίων και των Αρμενίων -τιμάμε αυτά τα θύματα- όμως λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καπηλείας ή εθνικής πλειοδοσίας». «Είναι θέμα των επιστημόνων να αποδείξουν αν είναι γενοκτονία ή εθνοκάθαρση», τόνισε καθώς διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις από διάφορες πλευρές -πολιτικές και ακαδημαϊκές- όσον αφορά τον ορισμό της γενοκτονίας που έχει υιοθετηθεί. Προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία, σε αντίθεση με την ΔΗΜΑΡ που δήλωσε δια του κ. Ι. Πανούση ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής.

Ο κ. Αθανασίου κατά την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις εδώ και ενάμιση χρόνο, έκανε αποδεκτό το αίτημα των 38 «γαλάζιων» βουλευτών και έτσι πέρα από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος θα τιμωρείται πλέον και όποιος επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων (όπως η γενοκτονία των Ποντίων που αναγνωρίσθηκε το 1994). Πάντως διατυπώθηκαν διαφωνίες για το θέμα, όπως από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Π. Τατσόπουλο, ο οποίος είπε ότι τόσο στην περίπτωση των Ποντίων, όσο και των Αρμενίων και Μικρασιατών, δεν πρόκειται για γενοκτονίες αλλά εθνοκαθάρσεις, ενώ επικαλέστηκε και την έκκληση των 139 ιστορικών που διατυπώνουν την ρητή αντίθεσή τους στην δίωξη όλων των «αρνητών» όχι λόγω ανοχής αλλά επειδή, όπως τονίζουν, πλήττεται καίρια η ελευθερία του λόγου. Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκε και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση η οποία απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση είπε «μην κλείνετε τα μάτια για να ικανοποιήσετε μικροκομματικά οφέλη», προειδοποιώντας ότι «έτσι ανοίγετε τις ορέξεις των εργολάβων της ιστορικής μνήμης που θα ζητούν διώξεις, όπως και την δική μου».

Σημειώνεται ότι στις προσθήκες που επέφερε ο κ. Αθανασίου προβλέπεται ότι και η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έως πέντε χρόνια στις περιπτώσεις επιβολής ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση, όπως διαμορφώνεται πλέον, προβλέπει για όσους υποκινούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδων προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, ποινές φυλάκισης από 3 μήνες έως 3 χρόνια και χρηματικά πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

Όσον αφορά το θέμα της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, το ΠαΣοΚ επιμένει στην τροπολογία που κατέθεσε, αφού όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος κ. Π. Ρήγας «ορισμένες κοινωνικές πραγματικότητες πρέπει να αναγνωριστούν», επισημαίνοντας ότι «τα ιδεολογικά και ηθικά ταμπού δεν έχουν καμία θέση». Έτσι, ζήτησε την αναγνώριση και θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Κάτι που είπε και ο εισηγητής του κόμματος κ. Κ. Τριαντάφυλλος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η υιοθέτηση της τροπολογίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την θετική ψήφο του ΠαΣοΚ.

Σημειώνεται ότι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, λέγοντας ότι η τροπολογία είναι σε σωστή κατεύθυνση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα παιδιά των ζευγαριών αυτών δεν είναι φαντάσματα ζουν ανάμεσά μας και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε όπως και τα υπόλοιπα παιδιά.

Να σημειωθεί ότι εχθές η ΔΗΜΑΡ προχώρησε σε επανακατάθεση τεσσάρων καίριων τροπολογιών στο αντιρατσιστικό. Οι τροπολογίες αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης, την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων και την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι τροπολογίες αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης, την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων και την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.

Τη στήριξή της στο αντιρατσιστικό είχε εκφράσει και η Εκκλησία της Ελλάδος. ζητώντας να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.