Μηνύματα προς την Αθήνα για ελληνοτουρκικά θέματα και για το Κυπριακό έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του επίσκεψη στα Κατεχόμενα ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους «Ρωμιούς» να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, την Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους». «Είμαστε άνετοι σε αυτό» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή για μας δεν είναι πρόβλημα». Ωστόσο, διατύπωσε και πάλι τους γνωστούς όρους της Άγκυρας:

«Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους» είπε. Υποστήριξε ότι ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών, «έδωσαν το λόγο τους, όμως μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένα βήμα».

«Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λωζάνη τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες. Σήμερα όμως δεν έχει μείνει κανείς, εκτός από τον Βαρθολομαίο» είπε.

Και πρόσθεσε: «Του είπα, φέρτε κληρικούς από το εξωτερικό να τους κάνουμε Τούρκους πολίτες, έτσι τουλάχιστον να πράξουμε αυτό, που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα σε περίπου 20 άτομα».

«Τώρα» είπε ο Ερντογάν «ζητώ κι εγώ κάτι από εσάς» και αναφέρθηκε στο θέμα του αρχιμουφτή στην Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματά μου» είπε ο κ. Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Τώρα εσείς ακόμη με ρωτάτε για την Θεολογική Σχολή. Το να ανοίξουμε την Θεολογική Σχολή δεν είναι τίποτε το δύσκολο, την ανοίγουμε. Όμως, κρατήστε κι εσείς το λόγο σας. Εσείς δεν τον κρατάτε». Ο κ. Ερντογάν κατέληξε με μία τουρκική έκφραση: «Γεννηθήκατε κάτω «από το δένδρο του πάρε» κι εκεί μεγαλώσατε, τελικά απαντήστε».

Για το Κυπριακό

Ο Ερντογάν κάλεσε, επίσης, Ελλάδα και Βρετανία να δείξουν την «ίδια ελικρίνεια», όπως είπε, με την Άγκυρα στο Κυπριακό και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για άμεση λύση του προβλήματος.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά στηρίζουν «δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση του Κυπριακού» δήλωσε. Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, να δεχθεί «οποιεσδήποτε μη δίκαιες προτάσεις» οι οποίες κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας στα κατεχόμενα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι στο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο παραχώρησε προς τιμήν του ο κ. Έρογλου, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο ελληνοκυπριακό κράτος ως μια μειονότητα» ήταν το μήνυμα του κ. Ερντογάν προς τη Λευκωσία.

Σε ό,τι αφορά την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι το κλειδί της λύσης είναι στο χέρι της Άγκυρας, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει ρόλο «θεατή» στο Κυπριακό.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο της περιόδου του σχεδίου Ανάν. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά έπραξε το καθήκον της. Αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αχρήστευσε τις προσπάθειες που καταβάλαμε στο Burgenstock. Τότε, η ΕΕ είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα βρισκόταν στο πλευρό της τ/κ κοινότητας. Το ίδιο έπραξε και ο ΟΗΕ. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Ερντογάν.

«Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλλει στη μετεξέλιξη της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν λαμβάνει θετική απάντηση στις θυσίες της στο Κυπριακό.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό. Κοινός στόχος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο Ταγίπ Ερντογαν, «είναι το καθεστώς ισότητας των Τουρκοκυπρίων να διασφαλιστεί μέσω μιας συμφωνίας».

Δηλώσεις Έρογλου

Ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει και δυνατή «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα.

Υποστήριξε ότι, πριν την εκλογή του προέδρου Αναστασιάδη, σκεφτόταν ότι θα μπορούσαν να βρουν λύση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε μετά την εκλογή του.

Τον κατηγόρησε ότι αρνήθηκε να δεκτεί τα συμφωνηθέντα με τον Δημήτρη Χριστόφια, ότι παραβίασε παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ότι έθεσε ένα σωρό όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Ντ.Έρογλου κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θέτει μαξιμαλιστικές θέσεις στις συνομιλίες.

Ο Έρογλου ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του, σημειώνοντας: «Πραγματοποιήσατε το πρώτο ταξίδι σας στο εξωτερικό στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου. Αυτή είναι μια ιστορική εξέλιξη» τόνισε ο κ. Έρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, η «ιστορική επίσκεψη» του κ. Ερντογάν αποτελεί «απάντηση» σε όσους επιλέγουν να αγνοήσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα και των Τουρκοκυπρίων εδώ και 450 χρόνια» τόνισε ο κ. Έρογλου.