Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του από τα κατεχόμενα ότι δεν πήρε ποτέ την επιστολή του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, την οποία, όπως είχε ανακοινωθεί, του την είχε παραδώσει προσωπικά ο Ευ. Βενιζέλος όταν εκπροσώπησε την χώρα μας στην ορκωμοσία του.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ο Πρόεδρος της Τουρκίας ρωτήθηκε εάν έλαβε την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη και ιδού τι απάντησε; «Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;» Ο δημοσιογράφος που τον ρώτησε του είπε: «Ο Βενιζέλος». Και ο κ. Ερντογάν αμέσως παρατήρησε: «Δεν έχει φτάσει τέτοια επιστολή σε μένα… Οι επιστολές των άλλων έρχονται…».
Τι ακριβώς είχε συμβεί μόνον ο κ. Ερντογάν γνωρίζει. Εκείνο όμως που έκανε είναι να εξαπολύσει από τα κατεχόμενα σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως και ο κ. Ερογλου, που είπε: «Πριν εκλεγεί σκεφτόμουν ότι θα μπορούμε μαζί να βρούμε λύση, αλλά δυστυχώς μετά την εκλογή του δεν έγινε κάτι τέτοιο», είπε και κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι αρνήθηκε να δεχτεί τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ, ότι παραβίασε τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέας του ΟΗΕ και ότι έθεσε ένα σωρό όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι όπως τις περίμενα. Ο Αναστασιάδης θέτει μαξιμαλιστικές θέσεις στο τραπέζι»είπε.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ μια ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να φέρει τους τουρκοκύπριους σε κατάσταση μειονότητας. Στόχος της Τουρκiας αποκάλυψε είναι τα επόμενα δέκα χρόνια να μετατραπεί το ψευδοκράτος σε κέντρο προσοχής και να διπλασιαστεί το κατακεφαλήν εισόδημα.