Σε κινηματική εγρήγορση καλεί εκ νέου τους πολίτες η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας παράλληλα και πολύ υψηλά τον πήχυ για τους εκλογικούς στόχους του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Βεβαίως, υπάρχει και το μεγάλο στοίχημα να σπάσουμε τον φραγμό του 30% ως εκλογική και πολιτική επιρροή, πράγμα που θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και θα μας φέρει πολύ κοντά στην αυτοδυναμία», σημείωσε ως προς τις εκλογικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης. Συμπλήρωσε δε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ότι «σε αυτό, τον βασικότερο ρόλο θα παίξει το πρόγραμμά μας, το οποίο ολοκληρώνουμε και βασικές πλευρές του θα παρουσιάσει ο Πρόεδρός του κόμματός μας στη Θεσσαλονίκη».
Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει αναδειχθεί σε προβληματικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την συγκεκριμενοποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ως προς το πώς θα αντικατασταθεί ο φόρος, ο Π. Λαφαζάνης κάλεσε την Δευτέρα τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο κίνημα, παραλλάσσοντας το παλαιό γνωστό «δεν πληρώνω» σε «δεν έχω –δεν πληρώνω». Πάντως, ο κ. Λαφαζάνης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς το τι θα αντικαταστήσει τον φόρο, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει προξενήσει οικονομική ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Το θέμα του ΕΝΦΙΑ και η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, κ.ά, αποτελούν αντικείμενο συνεχών προβληματισμών στο εσωτερικό του κόμματος. Η ελπίδα που εκφράζεται από το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, είναι το τελικό περίγραμμα των προτάσεων να έχει ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδος (η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς θα συνεδριάσει την Τετάρτη με αυτό το θέμα συζήτησης), ώστε να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως η προετοιμασία εν όψει της παρουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις 13-14 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Λαφαζάνης συνέδεσε τα ενδεχόμενα πολιτικών εξελίξεων με την προϋπόθεση «αφύπνισης του κοινωνικού πεδίου και ένα νέο γύρο κοινωνικών αγώνων».
Όπως είπε, «αν και εφόσον αυτό συμβεί, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει το φθινόπωρο μέσα στα αδιέξοδά της και ένα βασικό θέμα, πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα είναι το θέμα του απαράδεκτου φόρου, του ΕΝΦΙΑ».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ένα σύνθημα υπάρχει πλέον: «Δεν έχω-Δεν πληρώνω». Βεβαίως, το κίνημα «Δεν Πληρώνω» είναι ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα κι αυτό, δεν το συζητάμε. Έχουμε να κάνουμε με κάτι αρκετά διαφορετικό, όμως, διότι η επιλογή του «δεν πληρώνω» δεν είναι μία ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση. Είναι ότι ο κόσμος δεν έχει και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και ο ΕΝΦΙΑ ξεχείλισε το ποτήρι».
Φρόντισε πάντως ο κ. Λαφαζάνης να διευκρινίσει και ότι «δεν είπα ότι θα πει ο κ. Τσίπρας «μην πληρώνετε», αλλά δεν έχει να πληρώσει ο κόσμος και πάμε σε ένα μεγάλο κίνημα. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο κίνημα και κινηματικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα διαμορφώσουν το «μετά«».
Ο κ. Λαφαζάνης δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όπως είπε θα καταργηθεί. «Αν υπάρξει φόρος στην ακίνητη περιουσία, θα αφορά πραγματικά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Θα εξαιρεί τη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία και θα αφορά μόνο τη μεγάλη, την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, εάν υπάρξει ένας τέτοιος φόρος, ώστε να μη θίξει την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι δεν θεωρούμε δίκαιο να βάλουμε φόρο στην πραγματικά μικρομεσαία περιουσία όταν δεν αποφέρει έσοδα», περιορίστηκε να αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης.