Η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σκοπεύει να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της ως αντιπροέδρου της Επιτροπής, στο πλαίσιο της οποίας θα είναι η πιο «υψηλόβαθμη» σοσιαλίστρια.

«Εχω την πρόθεση να συμμετάσχω σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής (…) ο στόχος είναι σαφής, θα είμαι ύπατη αντιπρόσωπος (για την εξωτερική πολιτική) και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, όπου θα παρακολουθώ από κοντά τα θέματα», εξηγεί η Μογκερίνι, νυν υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, η οποία διορίσθηκε το Σάββατο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Corriere della Serra

«Προσθέτω ότι θα κάνω και κάτι άλλο: Στην Επιτροπή, είμαι η πιο υψηλόβαθμη σοσιαλίστρια αντιπρόσωπος και σκοπεύω να διαδραματίσω έναν πολιτικό ρόλο», προσθέτει η υπουργός, η οποία είναι μέλος του κυβερνώντος αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την απειρία της, η 41χρονη ιταλίδα υπουργός υπογραμμίζει πως ασχολείται «εδώ και 20 χρόνια αποκλειστικά με διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα».

Η ίδια διαβεβαιώνει πως διαθέτει ένα «ευρύ» δίκτυο επαφών στο εξωτερικό. «Δεν αποτελείται από πρώην πρωθυπουργούς ή πρώην υπουργούς, αλλά περιλαμβάνει ίσως μελλοντικούς πρωθυπουργούς και είναι ήδη γεμάτο πολυάριθμους υπουργούς και υπουργούς εν ενεργεία», προσθέτει η Μογκερίνι.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση στην Ουκρανία, η ιταλίδα υπουργός εκτιμά πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ουδέποτε σεβάσθηκε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με διάφορες ευκαιρίες» και πως «το Κρεμλίνο ενεργεί κατά των συμφερόντων του λαού του».

«Είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας η κρίση να έχει μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική λύση, η οποία απλούστατα δεν υφίσταται», προσθέτει η Μογκερίνι.