Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της «παράνομης επίσκεψής του» στα κατεχόμενα της Κύπρου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

«Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προβαίνοντας σε απογοητευτικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία» αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και συμπληρώνει:

«Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται άλλωστε από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν.

»Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό.

»Κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος. Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους.

»ΕπΙπλέον, εφόσον η Τουρκία επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα» καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Ερντογάν: Το Κυπριακό θα λυθεί αν η Ελλάδα κάνει το καθήκον της

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, δήλωσε ότι το Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα, αν η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, «κάνει το καθήκον της, όπως το κάνει και η Τουρκία».

«Η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους Τουρκοκύπριους», είπε ο κ. Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι σε λίγους μήνες θα φτάσει νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αργότερα και ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν οι Ελληνοκύπριοι το χρειαστούν, ανέφερε, θα πάρουν μήνυμα ειρήνης.

Τον τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος έφτασε στα κατεχόμενα με το νέο του αεροσκάφος, το οποίο παρέλαβε πριν από τρεις μέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποδέχτηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, με τον οποίο είχε αργότερα συνομιλίες.

Ταυτόχρονα με τον Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στα Κατεχόμενα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.

Προ δεκαημέρου η Άγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχή ανατολικά και βόρεια της Κύπρου για έρευνες από τον Αύγουστο έως και τις 2 Οκτωβρίου. Την Κυρικάκη δέσμευσε μια ακόμη περιοχή, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, για την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου έως και τη 10η Νοεμβρίου.

Επεκτείνοντας χρονικά την παρουσία του σκάφους στην περιοχή, προφανώς επιχειρεί να διαμορφώσει τους σχεδιασμούς με βάση και τις εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν. Σημειώνεται ότι στο πεδίο των γεωτρήσεων, αυτές θα αρχίσουν εντός Σεπτεμβρίου από την ιταλική ΕΝΙ στα κυπριακά τεμάχια, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για τα ενεργειακά της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτές σημειώνουν ότι μια θετική παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν θα έδινε δυναμική στην τρέχουσα διαδικασία λύσης, που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες πολλά προβλήματα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης με συνεντεύξεις και δηλώσεις του γνωστοποίησε ότι φίλοι της Κύπρου και της Τουρκίας του έχουν μιλήσει για κίνηση Ερντογάν στο Κυπριακό. Από αυτά που θα πει ο κ. Ερντογάν, πάντως, θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Ερντογάν θα τύχει υποδοχής στο αεροδρόμιο Τύμπου. Μετά την άφιξή του θα επισκεφθεί τους τάφους των Φαζίλ Κουτσιού και Ραούφ Ντενκτάς.

Θα έχει συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, με τον οποίο στις 15:15 θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις 17:00 θα έχει συνάντηση στην τουρκική πρεσβεία με τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Επίσης, θα συναντηθεί με την ηγεσία του τουρκικού στρατού και θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει ο Ντερβίς Έρογλου. Ο κ. Ερντογάν θα αναχωρήσει για την Άγκυρα αργά το βράδυ.

Με βάση τα έως τώρα ισχύοντα αναμένεται ότι παράνομη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στα κατεχόμενα και ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε επισκεφθεί πολλές φορές την κατεχόμενη Κύπρο.

Με μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο τουΐτερ, πάντως, ο πρώην ηγέτης των τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες παράνομες προεδρικές «εκλογές» στα κατεχόμενα τον Απρίλιο του 2015. Ανέφερε ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο, που θα υποδείξει το κόμμα του.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη εκτιμάται ότι το πιο ισχυρό όνομα στον χώρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) είναι αυτό της Σιμπέλ Σιμπέρ. Πρόσφατα μάλιστα είχε δηλώσει πως αν ο «λαός» τη ζητήσει και τα όργανα του κόμματος το αποφασίσουν, θα είναι υποψήφια.

Είχε «εκλεγεί» για πρώτη φορά βουλευτής το 2009 και για τρεις μήνες διετέλεσε «πρωθυπουργός». Τα δύο άλλα ονόματα που συζητούνται στο CTP είναι του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Οζντίλ Ναμί και του «πρωθυπουργού» Οζκάν Γιοργκατζίογλου.

Από τον χώρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφιος ο Ντερβίς Έρογλου. Ο μόνος που έως στιγμής έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο ιδρυτής του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP).

Καταλογίζει έλλειψη βούλησης στην Λευκωσία

Με μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία φτάνει στα κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος της Τουρκίας. Αναχωρώντας από την Αγκυρα κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για έλλειψη βούλησης στις διαπραγματεύσεις.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν προσέγγισε θετικά τις συνομιλίες, ενώ η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου μετείχε σε αυτές επιζητώντας μία δίκαιη λύση» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «περιμένουμε από την Ελλάδα να είναι πολύ πιο δραστήρια».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός πάντα επιδεικνύει βούληση για συμβιβασμό, αλλά δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει την ίδια βούληση».

«Η ΤΔΒΚ, με τη δημοκρατική της κρατική δομή που στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο και με την οικονομία της που ολοένα ενισχύεται, συνιστά υπόδειγμα για την ανατολική Μεσόγειο. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τους άδικους περιορισμούς που αντιμετωπίζει, η ΤΔΒΚ καλύπτει τη διαφορά που έχει με την ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτό παράλληλα με την ανάπτυξη της Τουρκίας» είπε ο Ερντογάν.

Τόνισε ότι «οι ομοεθνείς μας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ με την παροχή ύδατος σε μερικούς μήνες με τρόπο υποθαλάσσιο και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που θα ακολουθήσει».

Κατά τις τελετές ορκωμοσίας και παράδοσης- παραλαβής του νεοεκλεγμένου προέδρου Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος που πήρε μέρος στην τελετή, είχε μεταφέρει συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη προς τον κ. Ερντογάν.

Στην επιστολή, εκτός από τα συγχαρητήρια για την εκλογή, διατυπωνόταν και η άποψη για πρωτοβουλίες εκ μέρους της Άγκυρας σχετικά με τη διευκόλυνση της επίλυσης του Κυπριακού. Η επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα θεωρείται από την Αθήνα και τη Λευκωσία ένα πρώτο βήμα, από το οποίο θα εκφραζόταν η αντίδραση Ερντογάν στην επιστολή Αναστασιάδη.