Οταν η Ρένα Δούρου έδινε σε μια εντυπωσιακή τελετή με πολιτικό – καλλιτεχνικό ακροατήριο τον πολιτικό όρκο της ως νέας περιφερειάρχου Αττικής και τόνιζε ότι θα γράψει ένα νέο βιβλίο και δεν θα αλλάξει απλώς σελίδα για την Περιφέρεια γνώριζε πολύ καλά ότι θα είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια μια «μικρή πρωθυπουργός».
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα στέλεχος της Αριστεράς θα κληθεί να διαχειριστεί 2,5 δισ. ευρώ (περίπου 1,9 δισ. από το νέο επιχειρησιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 600 εκατ. από δημόσια δαπάνη) ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη για την κυρία Δούρου. Γιατί μετά την πανηγυρική ορκωμοσία στο Κλειστό Γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων (συμβολική, όπως έλεγε, κίνηση ενάντια στους «νταβατζήδες των σκουπιδιών»), την εμφάνιση με τις κόκκινες γόβες-στιλέτο, τους εναγκαλισμούς της με τον Αλ. Τσίπρα, τον Μ. Γλέζο, τον Ηλ. Ψινάκη και με άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθεί να αποδείξει πώς θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Πώς θα διαχειριστεί τόσα χρήματα, πώς «θα διώξει τους νταβατζήδες», τι θα κάνει με τα γήπεδα της ΑΕΚ και του ΠΑΟ, με τα αντιπλημμυρικά, τις αποχετεύσεις, τους βιολογικούς καθαρισμούς και τους ΧΥΤΑ, θέματα για τα οποία επί μήνες σήκωνε τη σημαία της αντίστασης.
Η κυρία Δούρου είναι αδιαμφισβήτητα το νέο αστέρι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με την πλήρη έως τώρα στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (και των πασοκογενών στελεχών του), ώσπου βεβαίως να κριθεί στην πράξη. Γιατί δεν φτάνει μόνο να λέει «έξω οι νταβατζήδες από την Περιφέρεια» ούτε να δικαιολογείται στις θαυμάστριες και στους θαυμαστές της που επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της ότι «είχα πολλή εργασία και δεν μπορούσα να μιλήσω ούτε στο τηλέφωνο, αλλά μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου το γραφείο μου θα είναι ανοιχτό». Θα πρέπει να προσγειωθεί αμέσως στην πραγματικότητα. Θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να ξεμπλοκάρει μια σειρά λιμνάζοντα έργα για τα οποία έχουν δεσμευθεί ευρωπαϊκοί πόροι. Θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος τη νοοτροπία του «όχι» σε όλα και να αρχίσει να συνεργάζεται σε μεγάλο βαθμό με την κεντρική κυβέρνηση για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου και άλλα μεγάλα προγράμματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σήμερα επικριτικός και καταγγελτικός.
Ο λόγος που η περιφερειάρχης Αττικής αλλά και οι υπόλοιποι περιφερειάρχες εμφανίζονται ως «μικροί πρωθυπουργοί» είναι ότι καλούνται να διαχειριστούν προγράμματα και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που συγκρίνονται με ανάλογες δράσεις της κυβέρνησης.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυρία Δούρου θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ζήτημα των ΧΥΤΑ, ένα θέμα όπου τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε πλήρως τις όποιες λύσεις είχαν προταθεί από την κεντρική κυβέρνηση. Εκτός από τους ΧΥΤΑ, θα πρέπει, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας,να διαχειριστεί την επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, το τραμ της Αθήνας, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα του Φαλήρου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φιξ, την αποχέτευση σε Διόνυσο, Σταμάτα, Κρυνοέρι, Αγιο Στέφανο, Ροδόπολη, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας και πολλά άλλα.
Εξίσου αντιμέτωποι με τα προβλήματα και τις εξαγγελίες τους θα έρθουν και οι άλλοι περιφερειάρχες. Ο Κώστας Μπακογιάννης ως δήμαρχος Καρπενησίου είχε δημιουργήσει μια ομάδα νέων και κατάφερε να απορροφήσει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια. Αλλά άλλο Καρπενήσι και άλλο Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που έχει τώρα να διαχειριστεί περί τα 500 εκατ. ευρώ σε όλη την πενταετία από ευρωπαϊκούς πόρους. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του δήλωσε ότι θα παλέψει ώστε να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο οδικό δίκτυο στην Εύβοια, να ολοκληρωθεί το τμήμα του σιδηροδρόμου Τιθορέα – Δομοκός, η εθνική οδός Ε65 κ.τ.λ. Ρωτήθηκε αν αισθάνεται «μικρός πρωθυπουργός» και η απάντηση που έδωσε ήταν: «Ο περιφερειάρχης είναι ίσος μεταξύ ίσων». Αλλά δίνει και μια προειδοποίηση προς την κεντρική εξουσία: «Δεν θα διστάσω να σπάσω αβγά, να δώσω γροθιά στο μαχαίρι αν τα συμφέροντα της περιφέρειάς μου έρθουν σε αντίθεση με άλλα συμφέροντα». Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που πιστεύουν ότι η Περιφέρεια για τον νεαρό Κ. Μπακογιάννη θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την είσοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή, όποτε το αποφασίσει.
Ο Απ. Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία έχει και αυτός να διαχειριστεί δισ. ευρώ, ενώ ξεκινά τη νέα θητεία του έχοντας βρεθεί απέναντι στο ίδιο του το κόμμα. Εχει όμως να διαχειριστεί δύσκολα θέματα, όπως η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης, η σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας και πολλά άλλα και ακόμη να προβάλει τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα (πρόκειται για πόρους 1,2 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία). Ηδη με την ανάληψη των καθηκόντων του υπενθύμιζε ότι αυτός πρώτος ενήργησε ώστε να συνεχιστούν τα έργα στην Αμφίπολη που είχαν λιμνάσει.
Ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι είχε εφαρμόσει ένα συγκεντρωτικό, αδιαφανές περιφερερειακό σύστημα, θα διεκδικήσει και αυτός όλο και περισσότερα χρήματα κυρίως για την κατασκευή ή ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων. Ο παρ’ ολίγον υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Καρυπίδης αναμένεται να δημιουργήσει πονοκεφάλους στην κυβέρνηση αφού θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο κοινοτικά κονδύλια για την κατασκευή σημαντικών έργων και δεν θα διστάσει να πάει κόντρα σε πολλές επιλογές της κυβέρνησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ