Το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια Σύνοδο, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τους διαδόχους των Ρομπάι και Άστον.

Μετά τις πληροφορίες που μιλούν για «εισβολή» ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος και για συμμετοχή τους σε μάχες στο πλευρό των αυτονομιστών, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πριν την Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα, ο Ποροσένκο θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο ουκρανός πρόεδρος πρόκειται να ζητήσει σκληρότερη δράση κατά του Κρεμλίνου και αναμένεται να μιλήσει και στη Σύνοδο.

Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Μιλάνο για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Ευρώπη εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ωστόσο, καθώς ορισμένες χώρες -όπως η Σλοβακία- εμφανίζονται επιφυλακτικές μπροστά σε νέες κυρώσεις, θεωρείται αβέβαιο εάν αυτές θα υιοθετηθούν τελικά.

Την Παρασκευή, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου» και να οδηγήσει σε μία «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών στρατευμάτων.

Την άποψή του συμμερίστηκαν και άλλοι ευρωπαίοι συνάδελφοί του.

Στην ατζέντα και τα «υψηλά αξιώματα»

Επί τάπητος θα τεθούν και τα ονόματα που ακούγονται για τους αντικαταστάτες του Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Κάθριν Άστον.

Φαβορί για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρείται ο πρωθυπουργός της της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, στενός σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελάριου.

Μία εναλλακτική λύση είναι η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Θόρινγκ Σμιτ, ωστόσο την επιλογή της «υπονομεύει» το γεγονός ότι η Δανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Η Ιταλία επιθυμεί τον διορισμό της υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, στην θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, με ευρωπαϊκές πηγές να εκτιμούν ότι ο διορισμός της Μογκερίνι έχει σχεδόν «κλειδώσει».

Επιφυλάξεις εκφράζουν, ωστόσο, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία, καθώς θεωρούν ότι είναι άπειρη και δεν είναι αρκετά σκληρή απέναντι στην Ρωσία.

Άλλα ονόματα που ακούγονται για τη θέση είναι ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι, η Επίτροπος Εξωτερικής Βοήθειας της ΕΕ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη