Στο δικηγορικό γραφείο του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, κοντά στον Αρειο Πάγο, δεσπόζουν τέσσερις μεγάλες εικόνες, με πιο χαρακτηριστική αυτή της Παναγιάς της Παντάνασσας, και δύο κομποσκοίνια, πιθανότατα από το Αγιον Ορον, το οποίο και επισκέπτεται πάρα πολύ συχνά. «Εγώ κάτω από αυτές τις εικόνες δεν μπορώ να μείνω με σταυρωμένα χέρια» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο άλλοτε πανίσχυρος κυβερνητικός παράγοντας. Η ώρα είναι μία και μισή το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης και μόλις έχει ενημερωθεί για τις αλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι αλλαγές που έγιναν, έπειτα από έντονο παρασκήνιο, τον ικανοποίησαν, ενώ ο ίδιος ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με ομάδα μητροπολιτών που αντιδρούσαν στο αρχικό κείμενο… «Οι πυλώνες του Εθνους είναι η Εκκλησία και οι Ενοπλες Δυνάμεις» επιμένει και συμπληρώνει: «Είναι ιερός σκοπός να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια της πατρίδος».
«Η Δεξιά οφείλει –όχι πρέπει –να μη στρέφεται εναντίον των πυλώνων της: των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εκκλησίας» υπογραμμίζει και γι’ αυτό θεωρούσε εξαρχής –και τοποθετήθηκε και δημόσια –ότι δεν έπρεπε να προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με την αρχική του μορφή.
Ο ίδιος δείχνει αρκετά αποφασισμένος για τις επόμενες κινήσεις του. «Θα κάνετε κόμμα;» τον ρωτώ, για να μου απαντήσει ευθέως και χωρίς υπεκφυγές: «Οταν έρθει η ώρα, όλα θα γίνουν». Για τον άλλοτε πανίσχυρο κυβερνητικό παράγοντα είναι αδιανόητο η παράταξη, δηλαδή η Δεξιά, που κέρδισε τον εμφύλιο πόλεμο να ηττάται σε πολλά επίπεδα.
Γι’ αυτό και επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει δεξιά στροφή της ΝΔ, η οποία αν δεν γίνει το επόμενο διάστημα, ανοίγει την πόρτα για τη δημιουργία ενός «καθαρόαιμου» δεξιού κόμματος. «Είναι μονόδρομος. Εάν η ΝΔ δεν στραφεί πιο δεξιά για να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των δεξιών ψηφοφόρων, αυτό το κενό θα καλυφθεί» λέει και υποστηρίζει: «Το παραμύθι της Αριστεράς πρέπει να τελειώσει. Καιρός να απενοχοποηθεί η Δεξιά. Είναι αδικαιολόγητη η ενοχή».
Το χρονικό σημείο ίδρυσης του νέου κόμματος τοποθετείται πριν από τις εκλογές και δεν αποκλείεται να λάβει «σάρκα και οστά» ακόμη και πριν από την προεδρική εκλογή. Σπεύδει όμως να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν έχει πρόθεση ή επιθυμία να δημιουργηθεί κόμμα, αλλά προτάσσει την ανάγκη να υπάρξει στον πολιτικό χάρτη ένας καθαρός δεξιός σχηματισμός που θα εκφράσει ένα μεγάλο τμήμα του 16,5% που κινείται δεξιά της ΝΔ.
Πώς περιγράφει αυτόν τον νέο δεξιό σχηματισμό; Ως μια ελληνική εκδοχή ενός γκωλικού κόμματος. Και όταν ερωτάται εάν θα ηγηθεί αυτός, τονίζει κατηγορηματικά: «Οχι. Δεν είναι αυτός ο στόχος μου». Εξηγεί ότι θέλει να αποτρέψει με τις δυνάμεις του τον αφελληνισμό και να μην υποστούν ουσιαστικά ταπείνωση και άρα ήττα οι αστικές αξίες και οι μύθοι με τους οποίους θεμελιώθηκε το οικοδόμημα του Νέου Ελληνισμού.
Ποιος θα ηγηθεί του σχήματος; «Θα προτιμούσα κάποιον στρατιωτικό…» αναφέρει και στην επίμονη ερώτηση για το ποιος θα ήταν ο ιδανικός, απαντά: «Θα πρέπει να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, μεταξύ Ντε Γκωλ και Παπάγου». «Συναντηθήκατε με τον Φραγκούλη Φράγκοέρχεται αυθόρμητα η ερώτηση. Το επιβεβαιώνει, λέγοντας ότι η συνάντηση είχε γίνει πριν από δύο μήνες περίπου, ενώ όταν του τίθεται το ερώτημα αν θα ήταν μια ιδανική λύση για την αρχηγία του νέου σχηματισμού, δεν το αρνείται αλλά δεν επιθυμεί να εισέλθει σε λεπτομέρειες.
Εξάλλου επιμένει ότι συναντάται, όπως συναντήθηκε και με τον κ. Φράγκο, με πάρα πολλά πρόσωπα κυρίως εκτός πολιτικής. «Δεν συζητήσαμε για ίδρυση κόμματος με τον στρατηγό» τονίζει και επιβεβαιώνει τις επαφές με τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Καπερνάρο (μίλησε δημόσια προ ημερών για την ανάγκη να δημιουργηθεί νέο δεξιό κόμμα) και τον Χρήστο Ζώη.
Παρακολουθεί τη συζήτηση που γίνεται για την επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά υπογραμμίζει ότι οι επαφές και οι επιστροφές ή η συνεργασία ορισμένων, όπως π.χ. του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε αν δεν αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική. «Δεν σημαίνει ότι επιδή θα γυρίσουν ορισμένα πρόσωπα στη ΝΔ, θα επιστρέψουν και οι ψηφοφόροι και στις προσεχείς εκλογές θα ψηφίσουν και πάλι ΝΔ. Είναι λάθος να το πιστεύουν».
Ανοιχτή γραμμή με μητροπολίτες
Ο ίδιος έχει «ανοιχτή γραμμή» με μητροπόλεις ανά την Ελλάδα και εκκλησιαστικές οργανώσεις, αλλά και με οργανώσεις ένστολων και απόστρατων αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας. Τους θεωρεί συμμάχους και συνοδοιπόρους στον αγώνα για την υπεράσπιση, όπως λέει, των πυλώνων του Εθνους, της Εκκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι επαφές που έχει με παράγοντες της Εκκλησίας, όπως π.χ. τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, αλλά και ηγουμένους του Αγίου Ορους, του δίνουν, όπως λέει, δύναμη όχι μόνο στο έργο του αλλά και στην αποστολή την οποία πρέπει κατά τον ίδιο να έχει κάθε πατριώτης.
Η συζήτηση σε πολλά σημεία περιστρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο της ίδρυσης νέου κόμματος και άρα στις οικονομικές ανάγκες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. «Οσοι θελήσουν να βοηθήσουν θα το κάνουν δημόσια. Ολα θα είναι στο φως για τα χρήματα που θα συνεισφέρουν στο πλαίσιο του νόμου. Και απαραίτητο είναι να έχουν «πόθεν έσχες»».
Εμφανίστηκε όμως πολύ σίγουρος για το νέο εγχείρημα, όταν και όποτε γίνει, αν και δεν αρνείται πως μια τέτοια κίνηση θα πολεμηθεί από πολλές πλευρές, διότι θα ανακατέψει ουσιαστικά και την πολιτική τράπουλα.

«Ζήτημα τιμής η συντριβή της Χρυσής Αυγής»
Αποφεύγει τις προσωπικές αναφορές στον Αντώνη Σαμαρά, αφού με τον Πρωθυπουργό συνδέεται με πολυετή φιλία, η οποία δοκιμάστηκε πολύ σκληρά με την υπόθεση της συνομιλίας του με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Τηρεί σιγή για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, αλλά λέει με ένταση ότι έχει στόχο να συνθλίψει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή και να την οδηγήσει στα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά.
Θεωρεί ότι είναι απόλυτα «δεμένη» νομικά η υπόθεση, αλλά επισημαίνει –κάτι που πολλοί αγνοούν –ότι η δίκη λόγω των πολλών κατηγορουμένων και της παρουσίας αρκετών δικηγόρων θα διαρκέσει πάρα πολύ και πιθανότατα θα συνεχίζεται ενώ η χώρα θα είναι σε προεκλογική περίοδο.

«Είναι βεντέτα μανιάτικη πλέον;»
τον ρωτώ, για να απαντήσει με ζωγραφισμένη την επιθυμία για πλήρη πολιτική εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής, αν και παραδέχεται ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία: «Είναι ζήτημα τιμής για μένα ύστερα από τα όσα έγιναν… Δεν θα μείνω με σταυρωμένα χέρια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ