Στην ανάγκη «να φύγουμε από την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία» και υπέρ μιας λύσης «η οποία να είναι σύμφωνη και με τη διεθνή νομιμότητα αλλά και με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών της Ουκρανίας» αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συμμετέχει στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο διεξάγεται στο Μιλάνο.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «είναι μία από τις περιόδους, αυτή που ζούμε, γεμάτη από προβλήματα και στην Ανατολική και στη Νότια Γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, το θέμα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο εδώ, να αποφύγουμε την κλιμάκωση για μια ακόμη φορά στην Ουκρανία, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας πολιτικής και θεσμικής λύσης που να δίνει μία απάντηση σε όλες τις περιφέρειες, σε όλες τις εθνοτικές ομάδες, σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να φύγουμε από την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Kαι πρέπει να βρεθεί μία λύση, η οποία να είναι σύμφωνη και με τη διεθνή νομιμότητα αλλά και με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών της Ουκρανίας».

Αναφερόμενος, δε, στις εξελίξεις στο Ιράκ και στην Γάζα, ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε την εκεχειρία στη Γάζα, να δώσουμε ξανά την ευκαιρία στο διάλογο, γιατί πρέπει να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα αυτό, που είναι η μήτρα όλων των άλλων προβλημάτων στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Και ταυτόχρονα πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε την εδαφική υπόσταση, την εδαφική ακεραιότητα και την κρατική υπόσταση του Ιράκ».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «ο κοινός παρανομαστής όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη λεγόμενη Νότια Γειτονία – στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη – είναι η αμφισβήτηση υφισταμένων κρατών. Η διάλυση, η τάση διάλυσης υφισταμένων κρατών και αλλαγής του χάρτη. Και αυτό, μέσα από την μετατροπή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως είναι το περιβόητο ISIL, σε ένα δήθεν τρομοκρατικό κράτος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό σημαίνει πολλά και μας επιβάλει να διαμορφώσουμε μια ενιαία συνεκτική στρατηγική απέναντι στο φαινόμενο. Είναι εντυπωσιακή η δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι ακόμη δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το τζιχατζιστικό φαινόμενο, πρέπει να την αποκτήσουμε». «Στρατηγική σημαίνει να κάνουμε καθαρές τις προτεραιότητές μας σε σχέση με τους εχθρούς και τους συμμάχους» κατέστησε σαφές ο κ. Βενιζέλος.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι χθες είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα στο περιθώριο της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο. Ο υπουργός είχε σειρά επαφών με τον νέο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Σημαντικό σημείο της επίσκεψης Βενιζέλου στην Άγκυρα ήταν το γεγονός ότι προβλήθηκε το Κυπριακό απρόσμενα στο περιθώριο των τελετών για την έναρξη της θητείας του Ερντογάν ως προέδρου της δημοκρατίας. Ο Έλληνας Υπουργός μετέφερε συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Η επιστολή επιδόθηκε μέσω διπλωματικής οδού και ήταν αφορμή να θέσει θέμα Κυπριακού ο Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνιστά «κλειδί» και για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πράγμα που έκανε τόσο με δηλώσεις του στην Άγκυρα, όσο και κατά τις επαφές του στην τελετή.

«Η Τουρκία λόγω γεωγραφικής θέσης είναι μέρος όλων των προβλημάτων και θέλουμε να γίνει μέρος της λύσης των προβλημάτων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτώνται σε καθοριστικό βαθμό από την λύση του Κυπριακού, από μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τώρα θα φανεί αν υπάρχει η βούληση και η ετοιμότητα για να γίνουν τα αναγκαία βήματα», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε σχέση, τέλος, με την στάση της χώρας μας ολοκλήρωσε: «Εμείς είμαστε πάντα πρόθυμοι για διάλογο, υπάρχουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, ο διάλογος, ο ίδιος ως διαδικασία, έχει τη σημασία του αλλά, βεβαίως, πρέπει να είναι καθαρές οι θέσεις και οι στόχοι μας πιστεύω ότι είναι σταθεροί, εθνικοί. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. Ότι, δηλαδή, έχουμε καταφέρει, στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να έχουμε μία θέση ευρείας αποδοχής και στήριξης κοινωνικής και πολιτικής».

Ο Βενιζέλος είχε στην τελετή συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο που παρευρίσκονταν. Είχε επίσης σειρά επαφών με ηγέτες και υπουργούς χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Μαλαισία και το Αφγανιστάν.