Κατηγορηματικός ότι δεν προκύπτει καμία ανάγκη απόλυσης, μετά την παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης των οκτώ πανεπιστημίων της χώρας, εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Εγώ δεν θα κάνω καμία απόλυση αφού αυτό δεν προκύπτει».

Όπως είπε, εξάλλου, κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου μάλιστα επέλεξε να καθίσει στα βουλευτικά και όχι υπουργικά έδρανα, δηλώνοντας «ουδετερότητα» όσον αφορά την διαδικασία αξιολόγησης, «είχα δηλώσει ότι χρέος μας είναι να γίνει αξιολόγηση στα οκτώ πανεπιστήμια της χώρας».

Και συνέχισε: «Μιλάμε για ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος είναι μια ψυχή και μια ζωή. Δεν τον βλέπουμε ως αριθμό. Δεν μπορώ να χτυπήσω ανθρώπους στο ψαχνό. Δεν θέλω να το κάνω και δεν θα το κάνω. Αξιολογήσεις με το μάτι δεν γίνονται». Έτσι, διευκρίνισε ότι από την πλευρά του «δεν θα αξιολογήσει την αξιολόγηση» και βεβαίως δεν θα κάνει καμία απόλυση, αφού από την μελέτη δεν προκύπτει η αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο. Όπως τόνισε, άλλωστε, «θα ακολουθήσω κατά γράμμα τα πορίσματα».

Η έκθεση του ανεξάρτητου αξιολογητή

Σύμφωνα με την μελέτη που διενήργησε ο ανεξάρτητος αξιολογητής για το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά την ποσοτική επάρκεια των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ, όπου υλοποιήθηκε το σχέδιο της διαθεσιμότητας, ο συνολικός αριθμός προτεινόμενων διοικητικών υπαλλήλων που υπολογίστηκε είναι 4.086 (και για τα οκτώ ΑΕΙ). Αριθμός που, όπως συμπεραίνεται, υπολείπεται συνολικά κατά 402 άτομα του συνολικού αριθμού που προτείνεται από τα οργανογράμματα των ιδρυμάτων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μάλιστα με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης αξιολόγησης ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για το κύμα διαθεσιμοτήτων που προκάλεσε επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου προκαλώντας κλυδωνισμούς στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όπως είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Μαντάς «η τεράστια αναστάτωση με τις διαθεσιμότητες δεν είχε κανέναν βάσιμο λόγο». «Πολύ κακό για το τίποτα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «έχουμε επιβεβαίωση ότι σε γενικές γραμμές ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που υπηρετούν είναι σχετικά ανεπαρκείς», θέτοντας θέμα στην παρούσα φάση πιθανών ζητημάτων ανακατανομής.

Όπως είπε ακόμη «η πολιτική απόφαση θα πρέπει να είναι να επιστρέψουν στις δουλειές τους». Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Κριτσωτάκης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας σαφείς διευκρινίσεις ως προς τις προθέσεις του και αν κατά την άποψή του με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης αξιολόγησης προκύπτει ανάγκη για απολύσεις ή όχι, κάτι που κατηγορηματικά δήλωσε ο κ. Λοβέρδος ότι δεν προκύπτει.

Με βάση τις συγκριτικές μελέτες που έγιναν προκύπτει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο όσον αφορά την σχέση διοικητικών υπαλλήλων προς φοιτητές (1,30 προς 1000 ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6,80 προς 1000) αλλά και διοικητικών υπαλλήλων προς ακαδημαϊκούς. Όπως είπε η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι υποστελεχωμένα και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την κατασυκοφάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας.