Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στην Κουμουνδούρου για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του κόμματος, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το εσωτερικό σκηνικό και οι διεθνείς εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις.

Οι συσκέψεις υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, με την συμμετοχή μελών της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και άλλων στελεχών, στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και στην συνολική προετοιμασία του κόμματος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα πλέγμα θέσεων για κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, ωστόσο το πλήρες πρόγραμμα θα γίνει γνωστό κατά την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται γύρω από τρείς άξονες:

1. Ο οικονομικός άξονας, που περιλαμβάνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείζονα ζητήματα, όπως το φορολογικό, τα «κόκκινα δάνεια», το πρόβλημα των τραπεζών, το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τους θεσμούς, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα του δημοσίου χρέους.

2. Ο πολιτικός άξονας, που περιλαμβάνει έναν σύνθετο πολιτικό σχεδιασμό που αρχίζει από το πολιτικό πλαίσιο και την τακτική στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επεκτείνεται σε ζητήματα συμμαχιών, αναλύει τον πολιτικό χάρτη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και φθάνει μέχρι την λειτουργία και δράση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Ο τρίτος άξονας αφορά στην μελέτη των διεθνών εξελίξεων, την επίδραση που ασκεί η αντιπαράθεση της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Ρωσία, η έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και τα εκκρεμή θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η γεωπολιτική ρευστότητα, εκτιμάται ήδη στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν επιδεινωθεί, μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πορεία της χώρας.