Στην ιστορική μνήμη των Γάλλων έχει μείνει η περίφημη μάχη του Παρισιούτου έτους1814 που έπληξε το γαλλικό γόητρο. Ήταν η τελευταία μάχη των ναπολεόντειων πολέμων. Δόθηκε έξω από το Παρίσι μεταξύ των συνασπισμένων δυνάμεων Ρωσίας, Πρωσίας και Αυστρίας και της γαλλικής φρουράς της πόλης που τελικά ηττήθηκε από τη συγκεκριμένη τρόικα.
Η ελληνική κυβέρνηση στη δική της «μάχη» στις 2-3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με την τρόικα _ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ_ δεν πηγαίνει με στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης, αλλά πειθούς, όπως μεταδίδεται.
Ουσιαστικά ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός που έχει εισέλθει στην τελική ευθεία συντονισμού και διαμόρφωση της διαπραγματευτικής τακτικής που θα ακολουθηθεί στο Παρίσι, επιδιώκει «συνθηκολόγηση» με τους πιστωτές για να μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγή πτυχών της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.
Σε καμία περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέλουν να δημιουργηθεί ρήξη με τους πιστωτές, αλλά ευελπιστούν σε ομαλή κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Για την ελληνική «θεσμική μνήμη» η Γαλλική πρωτεύουσα, όπου εδρεύουν οι βασικοί ιδιώτες πιστωτές , δηλ. τα μέλη του Paris Club, έχει καταγραφεί ως μια πόλη που συνδέεται άρρηκτα με το εφαρμοζόμενο οικονομικό πρόγραμμα και τις διάφορες παραμέτρους του, διότι εκεί πριν περίπου δυόμισι χρόνια κρίθηκε το PSI επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου.
Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται εντατικά για τη «μάχη του Παρισιού», για την οποία σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου συζήτησαν εκτενώς ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Ευάγγελου Βενιζέλου, Γκίκα Χαρδούβελη, Χρήστου Σταϊκούρα και Δημήτρη Σταμάτη, αποφασίστηκε ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταβληθεί οριστικά σε 6 δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι δόσεις θα φτάνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού.
Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να διορθωθούν και επιβαρύνσεις που προέκυψαν σε περίπου 4.000 περιπτώσεις οικισμών που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, ενώ η Κεφαλονιά, λόγω του πρόσφατου σεισμού εξαιρείται από τον ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο.
Επίσης θα προχωρήσει η απλοποίηση των διαδικασιών για ειδικές κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται εκπτώσεων, όπως π.χ. τα άτομα με αναπηρία, κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει και της συνάντησης με την τρόικα, έχει και η διάψευση της κυβέρνησης, δια του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν θα θεσπιστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ.
Ακόμη θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται, να προχωρήσουν οι εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν αύριο και θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες με στόχο να είναι καθαρό το τοπίο ενόψει της συνάντησης με την τρόικα.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις

Στη συνέχεια και για περίπου μία ώρα στο οβάλ πρωθυπουργικό γραφείο, οι κκ. ΣαμαράςκαιΒενιζέλος συζήτησαν για την επικείμενη συνάντηση με την τρόικα αλλά και το αντιρατσιστικό, ενώ σε ειδική συνάντηση που θα γίνει και με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις.
Επί της ουσίας η ελληνική κυβέρνηση θα κινείται για τις επόμενες 10 μέρες στον άξονα: Αθήνα, Βρυξέλλες (σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. το προσεχές Σάββατο και συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), Παρίσι και Θεσσαλονίκη (ομιλία του κ. Σαμαρά στις 6 Σεπτεμβρίου στην 79ηΔΕΘ) με το επίκεντρο να είναι η γαλλική πρωτεύουσα.
Στην «πόλη του φωτός», οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να τεθούν τα θεμέλια για την ομαλή και σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτό διότι εάν όλα εξελιχθούν ομαλά στο οικονομικό πεδίο θα επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πολιτικό περιβάλλον με φόντο και την προεδρική εκλογή.
Για να μην υπάρξουν επιπλοκές πρέπει να πειστεί η τρόικα να μην εμμείνει στη σύνδεση του προγράμματος αξιολόγησης με το αποτέλεσμα των stress tests που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαστις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Ακόμη η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να εξασφαλίσει προφορική συμφωνία για τις δράσεις που η τρόικα θεωρεί εκ των ουκ άνευ για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ο στόχος είναι να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στην άμεση προώθηση μιας μικρής λίστας προαπαιτούμενων δράσεων.
Επίσης θα τεθεί και το θέμα των φοροελαφρύνσεων και της μερικής αναθεώρησης άλλων συμφωνημένων πολιτικών, όπως π.χ. στα εργασιακά, στις απολύσεις στο Δημόσιο με την τρόικα να είναι επιφυλακτική. Πάντως φαίνεται ότι θα υπάρξει σύγκλιση στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος των επόμενων ετών, από το οποίο συναρτάται και η αναδιάρθρωση του χρέους και οι όποιες φοροαπαλλαγές.
Παρά την επιφυλακτικότητα που υπάρχει για τη συνάντηση με την τρόικα, καθώς στις περισσότερες φορές έχει καταγραφεί περιπλοκή, στο κυβερνητικό σύστημα εξουσίας εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης της τρόικας που ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσικαι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Όλοι όμως, από τους κκ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Χαρδούβελη, έως και τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει εμπειρία διαπραγματεύσεων, μιλάνε για μια «δύσκολη μάχη».
Πάντως, από πηγές της Κομισιόν μεταφέρεται η εικόνα ότι η τρόικα θα προβεί σε ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη στην Αθήνα στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και πως στο «στο Παρίσι δεν θα υπάρξουν σοβαρές μεταβολές στον τρόπο και την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».

Εκτός από την επικείμενη συνάντηση στο Παρίσι, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συζητήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ που έπληξε βαρύτατα το δικομματικό συνασπισμό, τις φοροαπαλλαγές, τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και την τήρηση των προαπαιτούμενων (π.χ. για τις 6.500 απολύσεις), τις εξελίξεις με το αντιρατσιστικό, το οποίο και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά και άλλα τρέχοντα κυβερνητικά θέματα, όπως και για τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου απασχόλησης, δηλαδή του οργάνου που ασχολείται με την αύξηση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την ερχόμενη Δευτέρα 1ηΣεπτεμβρίου.

Την δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Παρά τη ρύθμιση για έξι δόσεις και τις αγωνιώδεις προσπάθειες να αλλάξει η ατζέντα από τη φορολογική βαρβαρότητα του ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» από τα εκκαθαριστικά του, τα οποία, παρά τις εξαγγελίες, δεν είναι σαφές ακόμη πόσο θα μειωθούν» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αρχική πρόβλεψη για 3,2 δισ., ξεπερνούν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια την αρχική πρόβλεψη και είναι μεταξύ 3,5 και 4 δισ.! Η κατάσταση αυτή επιτρέπει βέβαια στην κυβέρνηση να προχωρά ανέξοδα σε μειώσεις των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, αφού τελικά θα εισπράξει (δήθεν από λάθος!) τα αρχικά προβλεπόμενα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει εντός της ημέρας το συνολικό άθροισμα των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ καθώς και την κατανομή τους ανά νομό. «Κάθε ημέρα καθυστέρησης δημοσιοποίησης των στοιχείων, επιβαρύνει την κυβέρνηση επιπρόσθετα, γιατί, αφού έκανε το έγκλημα, τώρα προσπαθεί να αποκρύψει τα τεκμήρια του» τονίζει.

ΚΚΕ: Άθικτος στην ουσία ο ΕΝΦΙΑ

«Τόσο οι δήθεν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που τελικά παρέμεινε στην ουσία άθικτος, όσο και η συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις, αποτελούν το δόλωμα για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη λαϊκή ανοχή σε μια πολιτική, που φέρνει νέα αντιλαϊκά «ισοδύναμα» και ανατροπές στο εισόδημα, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τον ΕΝΦΙΑ και τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας.

Το ΚΚΕ καταλήγει πως «το κεφάλαιο θα είναι ο μοναδικός κερδισμένος από τις όποιες διεκδικήσεις της κυβέρνησης στις συναντήσεις με την τρόικα και από την πολιτική ισοπέδωσης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων που αποτελεί το προαπαιτούμενο της καπιταλιστικής ανάκαμψης».

ΔΗΜΑΡ: Δεν αίρονται οι αδικίες

«Οι κυοφορούμενες διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν αίρουν τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που επιφέρει ο συγκεκριμένος φόρος» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

«Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και νέες δομικές ρυθμίσεις, που θα ενσωματώνουν, σε κάθε περίπτωση, μια προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων και όχι καθενός χωριστά και θα προβλέπουν αφορολόγητο».

ΑΝ.ΕΛ: Ο απόλυτος εμπαιγμός

«Ο απόλυτος εμπαιγμός, η σύσκεψη κορυφής της… «κεντροδεξιάς» συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, με το δήθεν ανακάτεμα της τράπουλας για τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται να πληρώσουν οι Έλληνες, όταν ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ παραμένει αναλλοίωτος, με 2,5 εκατομμύρια πολίτες να αδυνατούν πλέον να φοροδοτήσουν, μεγαλώνοντας τη μαύρη τρύπα των αναγκαστικών οφειλών τους προς το δημόσιο, με υπαίτια την εφιαλτική μνημονιακή οικονομική πολιτική» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.