Ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό Εσπεν Μπαρτ Έιντε αναμένεται στην Κύπρο πριν από την αναχώρηση του Κύπριου προέδρου στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τέλη Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σε σχέση με το πρόγραμμα των επαφών του Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι πέραν της συνάντησης που θα έχει με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα συναντηθεί με ηγέτες γειτονικών κρατών και των χωρών του Κόλπου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Κυπριακό, η οικονομία και το χαρτοφυλάκιο του νέου Κύπριου Επιτρόπου στην Κομισιόν θα βρίσκονται στην ατζέντα της κατ’ ιδίαν συνάντησης που θα έχει ο κ. Αναστασιάδης με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη νέα Υπάτη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Ακολούθως, ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει επίσημα την σύνθεση του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι για την θέση του Κύπριου Επιτρόπου στην Κομισιόν είναι ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφού διαβουλευθεί πρώτα με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πιο ενεργό ρόλο του ΟΗΕ προβλέπει ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής

Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι χαιρέτισε τον διορισμό του Νορβηγού Εσπεν Μπαρτ Έιντε στην θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, λέγοντας ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι είναι θετικό το γεγονός πως ο κ. Έιντε κατάγεται από τη Νορβηγία, που είναι μεν ευρωπαϊκή χώρα αλλά δεν είναι όμως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι εξαρτάται από τις δύο πλευρές κατά πόσο η διαδικασία θα στεφθεί με επιτυχία και πρόσθεσε ότι ο διορισμός Ειδικού Συμβούλου θα έχει θετικό αντίκτυπο στην διαδικασία.

Είπε ότι από τον Φεβρουάριο υπάρχουν δυσκολίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καταθέτει προτάσεις που κινούνται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και οι οποίες δεν είναι συμβατές με τις έννοιες της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας.

Είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από το νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα να υπερασπιστεί αυτές τις παραμέτρους του ΟΗΕ, αλλά και τις συγκλίσεις.