Το σενάριο απεμπλοκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η δρομολόγηση της εξόδου από το Μνημόνιο την 1.1.2015 θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες στο ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι το τριήμερο 2-4 Σεπτεμβρίου.
Κυβερνητικοί κύκλοι πληροφορούν «Το Βήμα» ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλα διεθνή ραντεβού» εξηγώντας ότι η διαβούλευση στη γαλλική πρωτεύουσα είναι η πρώτη μιας αλυσίδας επαφών σε ευρωπαϊκό έδαφος κατά το κρίσιμο διάστημα ως τα Χριστούγεννα.
Αυτή τη στιγμή κανένας από τους εμπλεκομένους –ούτε καν τα στελέχη της τρόικας –δεν θεωρεί δεδομένη την επάνοδο της τριμερούς στην Αθήνα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως έγραφε το ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί από τα στελέχη της τον Ιούλιο, μετά τη βόλτα που είχαν κάνει στην Αθήνα. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη περιγράφουν τον «διακαή πόθο» να μην επανέλθει ποτέ η τρόικα στην Αθήνα και όλες οι επαφές του φθινοπώρου να γίνουν στο εξωτερικό.
Οχι στην πρεσβεία


Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί η συνάντηση στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι με το σκεπτικό ότι αποτελεί ελληνικό έδαφος! Κατόπιν τούτου, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συσκέψεις να φιλοξενηθούν στα γραφεία του ΟΟΣΑ, που έχει την έδρα του στην Πόλη του Φωτός, ή ακόμη και να νοικιαστεί μια αίθουσα συνεδριάσεων σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της πόλης. «Ουδέτερο έδαφος». Αυτό διαμηνύουν στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ούτως ή άλλως πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική των μίζερων τεχνικών προσεγγίσεων και να δούμε αν αυτά που συζητάμε σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη κατεβαίνουν και ως μηνύματα προς τα κάτω, στο επίπεδο της τριμερούς»
λέει στο «Βήμα» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.
Χρέος και Σχέδιο Ανάπτυξης


Τα βασικά ζητούμενα των επαφών είναι δύο:
Πρώτον, η λύση για το χρέος (κυρίως μείωση του ετήσιου βάρους για την πληρωμή τόκων) η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση του κλοιού της υπερφορολόγησης μέσω της εκλογίκευσης του στόχου για τη διατήρηση «εξωπραγματικών» πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 4,5% από το 2016 και μετά.
Δεύτερον, η συμφωνία επάνω στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που ετοιμάζεται στην Αθήνα για να αντικαταστήσει το Μνημόνιο από την Πρωτοχρονιά του 2015. Το «πονηρό» ζήτημα που δεν λένε αλλά επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν στην κυβέρνηση είναι αν θα μπορέσουν να μεταθέσουν κάποιες από τις 600 εκκρεμότητες του Μνημονίου.
Παρά τα κλειστά στόματα στο υπουργείο Οικονομικών, η μετάθεση της τριήμερης συνάντησης του Παρισιού μία ημέρα νωρίτερα είναι δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης. Η αλλαγή έγινε ύστερα από ελληνικό αίτημα και συνδέεται με τον κυβερνητικό στόχο να παρουσιαστούν «απτά αποτελέσματα» από τις συνομιλίες στο Παρίσι στη συνεδρίαση του Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών) που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου.
Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου θα παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα των φοροελαφρύνσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό και τον στενό σύμβουλο του τελευταίου κ. Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος θα έχει ρόλο-«κλειδί» στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο Παρίσι θα βρεθεί επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με στόχο εκτός των άλλων να αποδείξει με στοιχεία ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης απέτυχε παταγωδώς και από εισπρακτική άποψη. Πέραν του οικονομικού επιτελείου, στο τριήμερο των επαφών θα συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.
Θα γίνουν πέντε συναντήσεις: απόγευμα της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, πρωί – απόγευμα την Τετάρτη και άλλη μία νωρίς την Πέμπτη.
Αλλαγή σελίδας


Το ΠαΣοΚ θα είναι παρόν με δύο από τους στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, τους Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο κ. Πιερρακάκης έχει βασικό ερευνητικό ενδιαφέρον στην Οξφόρδη τις «παραβιάσεις κυριαρχίας στα προγράμματα του ΔΝΤ»… Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος του ζήτησε να μεταβεί στο Παρίσι, προωθεί ενεργά έναν «οδικό χάρτη» θεσμικής απεμπλοκής της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την τρόικα.

«Η τρόικα πρέπει να σταματήσει τη συνεχή, τη διαρκή και έντονη παρουσία της στην Αθήνα, την παρουσία της σε όλα τα υπουργεία, σε όλες τις υπηρεσίες»
λέει ο κ. Βενιζέλος, ενώ συνεργάτες του εξετάζουν το υπόδειγμα της Ιρλανδίας, το αν δηλαδή η αποπληρωμή κατά προτεραιότητα των δανείων του ΔΝΤ μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για το «γύρισμα σελίδας».
Βέβαια το εγχείρημα αυτό απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καθώς πέρα από τα δάνεια που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ αναμένει ακόμη 16 δισ. ευρώ ως τον Μάρτιο του 2016 που τελειώνει το δικό του Μνημόνιο (MEFP).
«Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει από το 2013 στο συρτάρι του μια άσκηση επί χάρτου για την αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ESM στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση πολλά εξαρτώνται από τις προθέσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επέβαλε ουσιαστικά τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα την άνοιξη του 2010…

Διαπραγμάτευση
Τα αιτήματα και το «βέτο»

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης διατηρεί χαμηλούς τόνους για το θέμα των φοροελαφρύνσεων επιχειρώντας να μην τροφοδοτήσει μαξιμαλιστικά σενάρια και υπερβολικές προσδοκίες.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα προωθήσει μαζί με τον κ. Παπασταύρου την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης η οποία προβλέπει δύο τουλάχιστον αιτήματα και ένα ξεκάθαρο «βέτο». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί ευθέως το θέμα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και το ψαλίδισμα της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 50%. Παράλληλα θα ξεκαθαριστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί στο μέτρο της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων τον Οκτώβριο, όπως ζητεί το ΔΝΤ.
Ευρύτερα το μενού των σχεδιαζόμενων φοροελαφρύνσεων με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ περιλαμβάνει τους εξής «σταθμούς»:
  • Εκλογίκευση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την καθιέρωση νέων αντικειμενικών αξιών.
  • Μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων ως προς τον ανώτατο συντελεστή από το 42% στο 33%.
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% με τελικό στόχο το 15%.
  • Επέκταση και πέραν του ΦΠΑ του συμψηφισμού των χρεών μεταξύ Δημοσίου και πολιτών.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες χωρίς εισόδημα την τελευταία τριετία.
Γρίφος παραμένει, τέλος, το θέμα του ΦΠΑ, με δεδομένο ότι η τρόικα ζητεί στο Μνημόνιο τη συνολική επανεξέταση του συστήματος και των συντελεστών. Κομμάτι αυτού του γρίφου είναι και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ 13% στην εστίαση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ