Σε δύο παράλληλα επίπεδα αναμένεται να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι. Το ένα θα αφορά το πρόγραμμα και την προοπτική εξόδου από την κρίση. Στο άλλο όμως θα διερευνηθεί αν οι πολιτικές συζητήσεις που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα με τη γερμανική και με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και με ηγετικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοχετεύονται προς τα κάτω, προς την πλευρά της τρόικας. Η προετοιμασία για τη συνάντηση με την τρόικα γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να συναντηθούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προκειμένου να συνεννοηθούν για τις προτεραιότητες που θα θέσουν αλλά και για τις γραμμές άμυνας της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία και τις ημέρες που ο κ. Σαμαράς παρέμεινε καθηλωμένος στην Πύλο με πρόβλημα ισχυαλγίας.
Η κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν πηγές προσκείμενες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ποντάρει πολλά στη συνεννόηση με την Ευρώπη, προσπαθώντας παράλληλα να απεγκλωβιστεί από το ΔΝΤ. Ο κ. Βενιζέλος άλλωστε θέτει το θέμα του ΔΝΤ επίμονα από τις αρχές του έτους καθώς πιστεύει ότι, αν η χώρα ενισχυθεί αναπτυξιακά και υπάρξει ομαλή έξοδος στις αγορές, θα μπορέσει να αντλήσει από εκεί τα απαιτούμενα κεφάλαια και να αποπληρωθεί κατά προτεραιότητα το χρέος του ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη επίσκεψη του νεοεκλεγμένου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα και οι συζητήσεις που έκανε με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ενδέχεται να έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και βάθος από αυτό που φάνηκε στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Αλλωστε ο κ. Γιούνκερ δεν έκρυψε ποτέ τα αισθήματα φιλίας που τρέφει για τον ελληνικό λαό, όπως και τις αντιρρήσεις του για την έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στις αναπτυξιακές και στις δημοσιονομικές πολιτικές των προγραμμάτων σωτηρίας σε όσες χώρες εφαρμόστηκαν.
Το review του Παρισιού θα είναι το τελευταίο του Μνημονίου και η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση και όχι απλώς μια τεχνική αξιολόγηση, όπως αυτές που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα. Αυτό θα συμβάλει και στο να διεξάγονται στο εξής πιο συνοπτικά οι συζητήσεις και να μη λαμβάνουν τη δραματική διάσταση που είχαν στην Αθήνα. Σημαντικό επιχείρημα αποτελεί για την κυβέρνηση η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή που θέτει εκ των πραγμάτων την Ελλάδα σε μια διαφορετική θέση καθώς εκτιμάται ότι δεν θα διακινδυνεύσουν οι εταίροι την πιθανότητα αποσταθεροποίησης της χώρας μας.
Το κλίμα που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες στην ΕΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ εξετάζεται συστηματικά από την αντιπροεδρία και από το Μέγαρο Μαξίμου η προσπάθεια της Ιρλανδίας να αποτινάξει, έπειτα από την έξοδό της από το Μνημόνιο, τα δάνεια του ΔΝΤ, τα οποία έχουν υψηλότερα επιτόκια, αποπληρώνοντάς τα πριν από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης. Το θέμα αυτό δεν είναι απλό ούτε αμιγώς οικονομικό, αντιθέτως έχει σύνθετες πολιτικές διαστάσεις. Η Ιρλανδία στο παρελθόν ωφελήθηκε από όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έγιναν για την Ελλάδα, το πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης των κρατών-μελών της ΕΕ, άρα αν γίνει αποδεκτή η προσπάθεια της Ιρλανδίας θα μπορέσει και η χώρα μας να ακολουθήσει τα ίδια βήματα. Για να γίνει όμως αυτό θα χρειαστεί να αλλάξουν οι κανονισμοί της ΕΕ –υπάρχει ρήτρα παράλληλης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και του EFSF –και να πειστούν τα κοινοβούλια των χωρών που δάνεισαν χρήματα στον Μηχανισμό Στήριξης ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση ώστε να μην αντιδράσουν στην προοπτική να λάβουν με καθυστέρηση τα χρήματα που κατέβαλαν. Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι αυτά που πρέπει να γίνουν θα προχωρήσουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Στη συνάντηση με την τρόικα δεν αναμένεται να τεθεί η αναγνώριση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς κρίσιμος παράγοντας για το ζήτημα αυτό είναι ο EFSF και η κυβέρνηση θέλει να κάνει προσεκτικά και σε καμία περίπτωση βιαστικά βήματα για ένα θέμα εθνικής σημασίας. Ως εκ τούτου αναμένει πώς θα τοποθετηθεί η ΕΕ απέναντι στο χρέος.
Στο Παρίσι λοιπόν αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις σε όλα τα σημαντικά ζητήματα και μάλιστα την πρωτοβουλία των συζητήσεων αναμένεται να έχει αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όχι η τρόικα. Ολα θα παίξουν τον ρόλο τους, και οι τεχνοκρατικές προσεγγίσεις και οι πολιτικές συζητήσεις, αλλά ασφαλώς και το κλίμα που θα υπάρξει ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και στους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ