Το νέο εθνικό αφήγημα της μεταμνημονιακής Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει στην εφετινή 79η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Αντώνης Σαμαράς με βασικό «πολιτικό όπλο», όπως μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, την αποχώρηση της τρόικας από τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι αρχίζει μια «νέα εποχή» και παρά τα «ανοιχτά μέτωπα» που υπάρχουν στο εσωτερικό πεδίο και το εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι πεπεισμένος πως η δικομματική κυβέρνηση θα σταθεί όρθια και θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, ακόμη και αυτό της προεδρικής εκλογής. Για να εξυπηρετηθεί στρατηγικά το νέο εθνικό αφήγημα αποτελεί βασική προϋπόθεση η συστράτευση γύρω από τη ΝΔ ευρύτερων δυνάμεων.
Η αμφίπλευρη διεύρυνση αποτελεί βασική επιδίωξη του Πρωθυπουργού που διαμορφώνει μια στρατηγική «μεταρρύθμιση με ενσωμάτωση» και στοχεύει στην επίτευξη ευρείας κοινωνικής συμμαχίας με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις επικρατούσες. Γι’ αυτό και γίνεται λόγος στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την ανάγκη η ΝΔ να καταστεί μια «κυψέλη μεταρρυθμιστών», όπου θα στεγαστούν πολιτικά όλοι όσοι πιστεύουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η «απόλυτη καταστροφή».
Ουδείς εκ των κορυφαίων υπουργών και κεντρικών βουλευτών είναι σε θέση να εκτιμήσει αν θα επιτύχει το στρατηγικό εγχείρημα του Πρωθυπουργού, καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Και αυτό διότι τα προσκλητήρια επιστροφής ή συνεργασίας με τη ΝΔ γίνονται μέσω ΜΜΕ και όχι διά της θεσμικής οδού. Επίσης, δίνεται η αίσθηση ότι δεν υφίσταται σχέδιο αμφίπλευρης διεύρυνσης και προς το Κέντρο και προς τα δεξιά, αλλά μόνο προς τα δεξιά.
Η… ασφαλής διέλευση της δικομματικής κυβέρνησης μέσα από τις Συμπληγάδες της τρόικας είναι το ζητούμενο σε πρώτη φάση για τον Πρωθυπουργό που δίνει μεγάλη σημασία και ιδιαίτερο βάρος στη συμφωνία με τους εκπροσώπους των πιστωτών, για να διευκολυνθούν τα σχέδιά του για τον οδικό χάρτη που θέλει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ και έχει ως επίκεντρο ένα πακέτο φοροαπαλλαγών, το οποίο και θα περιγράψει.
Το νέο εθνικό αφήγημα για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα», χωρίς ΔΝΤ, δεν είναι από μόνο του ικανό να αλλάξει τάχιστα το κλίμα στη δοκιμαζόμενη σκληρά ελληνική κοινωνία που αναμένει ουσιαστικές τροποποιήσεις και διορθώσεις στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, αλλά και βελτιώσεις στο πεδίο της καθημερινότητας, δηλαδή στην Υγεία, στην Παιδεία, κ.α.
Ο «πηγαιμός για την Ιθάκη» είναι μακρύς και ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι δεν θα βρει εμπόδια στην επικείμενη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στις 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της τρόικας, αν και εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη διαπραγμάτευση. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές για να μην υπάρξουν εκκρεμότητες και να είναι πανέτοιμη η ελληνική πλευρά. Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους υπουργούς που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, με τους οποίους ήταν σε «ανοικτή γραμμή» και την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζει σαφώς ότι οι εξελίξεις στην οικονομία θα καθορίσουν εν πολλοίς και το πολιτικό περιβάλλον της επόμενης περιόδου και θα δείξουν με ευκρίνεια στο μεσοπρόθεσμο διάστημα αν θα είναι εφικτή η όχι η εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Το μείζον για την κυβέρνηση είναι να κλείσει θετικά το κεφάλαιο «διαπραγμάτευση με την τρόικα», να υπάρξει σαφής αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας με βάση και τους δείκτες της οικονομίας που θα αποτελούν και ανασταλτικό παράγοντα σε οποιαδήποτε σκέψη των πιστωτών για νέα μέτρα ενώ το τελευταίο στάδιο είναι να επιτευχθεί μια θετική λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτό το συνολικό πακέτο όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο θα γίνει κατανοητό επικοινωνιακά στο ευρύ κοινό, το οποίο θέλει άμεσες λύσεις κυρίως στο επίπεδο της μικροοικονομίας για να πειστεί ότι κάτι αλλάζει. Ο Πρωθυπουργός το κατανοεί απόλυτα και το επόμενο διάστημα θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, όπως π.χ. ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» με αύξηση των δόσεων, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, πολιτικές για τόνωση της ανάπτυξης και της προώθησης μέτρων για την απασχόληση, κ.ά.
Ολοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν λάβει μηνύματα ότι πρέπει να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, ενώ είναι ενδεικτικές οι συνεχείς παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ που αποτυπώνουν εν πολλοίς τον προβληματισμό, την αγωνία και την επιφυλακτικότητα των πολιτών και ειδικά των κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθείται.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς δεν έχει εγκαταλείψει το παλαιό σχέδιο περί διεύρυνσης, αν και όλα συνδέονται με τις οικονομικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, παρά τις παρασκηνιακές επαφές που έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο της επανένωσης της Κεντροδεξιάς, καμία πολιτική κίνηση, δηλαδή είτε συνέδριο, είτε εθνική συνδιάσκεψη, δεν μπορεί να εκδηλωθεί όσο η κυβέρνηση έχει μπροστά της το μείζον εθνικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Επίσης, εκτιμάται από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες ότι αν εκδηλωθεί η όποια τέτοια κίνηση εντός του φθινοπώρου, θα ενισχύσει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση οδεύει προς εκλογές και θα διαμορφώσει εκλογικό κλίμα.

«Αυτές οι κινήσεις έχουν νόημα, μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το χρέος, προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή της προεδρικής εκλογής, ώστε να διαμορφώσει ευρύτερο κλίμα συστράτευσης εν όψει της μάχης των βουλευτικών εκλογών. Αν γίνουν νωρίτερα είναι δείγμα ηττοπάθειας»
τόνισε στο «Βήμα» κεντρικό πρόσωπο της ΝΔ που έχει επίγνωση των σχεδιασμών που γίνονται στα ενδότερα του συστήματος εξουσίας της παράταξης.
Η προεδρική πλειοψηφία των 180


Στο παρασκήνιο, όπως έχει καταγράψει έγκαιρα και νωρίς «Το Βήμα», έχει ξεκινήσει η επιχείρηση προσέγγισης βουλευτών που θα μπορούσαν να συνταχθούν με την κυβέρνηση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ρόλο διαδραματίζουν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Μαρκόπουλος που κάνουν διερευνητικές επαφές. Οργανωμένο σχέδιο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, αλλά βρισκόμαστε σε φάση βολιδοσκόπησης προθέσεων, παρά τα όσα περί του αντιθέτου γράφονται, λέγονται και αφήνουν να διαρρεύσουν ορισμένοι. Εξάλλου, η διαδικασία θα διαρκέσει και θέλει λεπτούς χειρισμούς, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, ενώ θα γίνουν και αρκετές συναντήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και κατά συνέπεια εμφανίζονται πιο δεκτικοί στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Κινήσεις γίνονται και από την πλευρά του ΠαΣοΚ με τον Χρήστο Πρωτόπαπα να έχει σημαίνοντα παρασκηνιακό ρόλο στην προσέγγιση ανεξάρτητων βουλευτών από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι, εύκολα ή δύσκολα, θα εξασφαλιστεί η προεδρική πλειοψηφία των «180» και από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η διαδικασία δεν θα ξεκινήσει πριν από τον προσεχή Φεβρουάριο του 2015. Μόλις προχθές, αίσθηση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παύλου Χαϊκάλη και Πάνου Μελά, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ακόμη στη σφαίρα του ενδιαφέροντός της η ΝΔ έχει τους Βύρωνα Πολύδωρα, Νικήτα Κακλαμάνη, Μίκα Ιατρίδη, Γιώργο Κασαπίδη, Γιώργο Νταβρή, Γιάννη Κουράκο, Βασίλη Καπερνάρο (μαζί με τον πρώην βουλευτή Χρήστο Ζώη συναντήθηκαν προ ενός μηνός με τον πρώην γενικό γραμματέα Τάκη Μπαλτάκο και συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δεξιού κόμματος), Χρυσούλα Γιαταγάνα, Μαρία Κόλλια και Κώστα Γιοβανόπουλο, βουλευτές που θα ήθελε να συστρατευτούν μαζί της στο πλαίσιο της προσπάθειας επανένωσης της Κεντροδεξιάς. Στο ΠαΣοΚ από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν αποκλείουν να ψηφίσουν Πρόεδρο οι Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Κατερίνα Μάρκου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ