Με δυνατό φίνις επιχειρεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον μαραθώνιο της υλοποίησης του Μνημονίου, ώστε να παραμείνει εντός του πλαισίου που θα της επιτρέψει να διαπραγματευθεί από πλεονεκτικότερη θέση την ελάφρυνση του χρέους και την έξοδο από το πρόγραμμα. Στόχος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είναι η αξιολόγηση της τρόικας, που ξεκινάει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, να «κλείσει» ως τα τέλη Οκτωβρίου. Τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και τα stress tests της ΕΚΤ, που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να δει το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος και θα έχει συμπληρωθεί το παζλ για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

«Φτάνει να κάνουμε τη δουλειά μέχρι τον Οκτώβριο. Αν τα καταφέρουμε θα είναι μεγάλο επίτευγμα»
λέει στους συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομικών. Αν και θεωρεί ότι τα πολιτικά δύσκολα ζητήματα έχουν κλείσει και πως πλέον «απομένει η ουρά», γνωρίζει ότι σε κάθε υπουργείο υπάρχουν πολλές δράσεις οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν και πως ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος για το διάστημα που απομένει ως τον Οκτώβριο. Πράγμα που σημαίνει, όπως λέει στους συνεργάτες του, «τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο».
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα, που ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με τη μεγάλη εικόνα, ο κ. Χαρδούβελης φαίνεται να δίνει σημασία και στα μικρότερα θέματα διότι γνωρίζει ότι εδώ που έχουν φτάσει πλέον τα πράγματα, ο… «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Οι πιστωτές και ιδίως οι Γερμανοί που θα επωμισθούν το κόστος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους γνωρίζουν πως ό,τι δώσουν στην Ελλάδα δημιουργεί προηγούμενο για την Ιταλία, τα μεγέθη της οποίας είναι υπερπολλαπλάσια αυτών της Ελλάδας και δεν βιάζονται να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το χρέος.
Το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα για ακόμα μια φορά επανέλαβε τη θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου προτού αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος. Αυτό ήταν το μήνυμα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, ο οποίος σε ρόλο σκάουτερ της ελληνικής κυβέρνησης τον συνάντησε την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο κ. Χαρδούβελης γνωρίζει ότι ακόμα και η παραμικρή εκκρεμότητα μπορεί να αποτελέσει αφορμή νέων καθυστερήσεων στην έναρξη της διαπραγμάτευσης, την οποία η ελληνική πλευρά ανεπιτυχώς προσπαθεί να ξεκινήσει από τις αρχές της περασμένης άνοιξης, όταν επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον στόχο. Και τώρα βλέπει τον Οκτώβριο μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος σημαίνει πολλά για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και η επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η βασική επιδίωξη του νέου υπουργού Οικονομικών.
Οπως λέει στους συνεργάτες του «βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο μεταίχμιο». Αυτό που τον προβληματίζει είναι αν η ανάκαμψη θα εξελιχθεί με ταχείς ρυθμούς ή θα πάει αργά. Θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο η οικονομία να σέρνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Περιγράφει λοιπόν στους συνομιλητές του τη διαπραγμάτευση για το χρέος «ως υποσύνολο του σχεδίου για την επιστροφή στην ανάπτυξη».
Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται έναν οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας, μέρος του οποίου θα είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Χαρδούβελης προτιμά να κρατά κλειστά τα χαρτιά του εν όψει της διαπραγμάτευσης. Οι όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου. Η εντολή πάντως που έχει δώσει στους συνεργάτες του είναι η απλοποίηση των πάντων, όπως η κατάργηση των πολλών φορολογικών συντελεστών και συντελεστών ΦΠΑ και η ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού.

Stress tests
«Λογαριασμός» που θα κρίνει πολλά

Το αποτέλεσμα των stress tests που διενεργεί η ΕΚΤ είναι από τις βασικές παραμέτρους της πολυπαραγοντικής εξίσωσης της ελληνικού ζητήματος. Από το ύψος του «λογαριασμού» θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ή όχι κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οπως τονίζουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν «το αν η ΕΚΤ θα εφαρμόσει αυστηρά ή όχι κριτήρια δεν είναι συνάρτηση της ελληνικής κατάστασης αλλά της ευρωπαϊκής συνολικά». Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως «ό,τι ισχύσει για την Ευρώπη θα ισχύσει για την Ελλάδα». Ομως από εκεί και πέρα η κάλυψη των όποιων κεφαλαιακών αναγκών προκύψουν θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της ΕΚΤ με κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Και εκεί ίσως ισχύσουν διαφορετικά κριτήρια. Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρχές της ΕΚΤ και την περίοδο αυτή πέντε στελέχη της βρίσκονται στη Φρανκφούρτη. Αντίστοιχες επισκέψεις θα ακολουθήσουν και από τις τέσσερις εμπορικές τράπεζες το επόμενο διάστημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ