Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει τα ως τώρα ευρήματα από τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά στην αρχαία Αμφίπολη. Οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κυρία Κατερίνα Περιστέρη, προχωρούν σιγά-σιγά «σαν χειρουργοί» προς το εσωτερικό του ταφικού μνημείου με την ελπίδα ότι ο τάφος δεν θα έχει συληθεί. Προς το παρόν το μνημείο κρατά σφραγισμένο στο εσωτερικό του την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του, την οποία όμως πρόκειται να αποκαλύψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η αρχαιολογική σκαπάνη.
Η δεσπόζουσα θέση του μέσα στον χώρο είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του. «Είναι ένας τύμβος που δεσπόζει στον χώρο. Από κοντά καταλαβαίνεις τον όγκο του» σχολιάζει στο «Βήμα» η υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθήνας, κυρία Αννα Χατζησοφιά, έπειτα από επίσκεψή της στον ευρύτερο χώρο των ανασκαφών την περασμένη Παρασκευή. «Πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο βρίσκεται στο εσωτερικό του. Σημαντικό για τη χώρα και τον πολιτισμό» δήλωσε η βουλευτής.
Οπως επιβεβαίωσε η κυρία Περιστέρη, ο περίβολος του ταφικού μνημείου και ο τάφος είναι έργα του Δεινοκράτη τα οποία χρονολογούνται το 325-300 π.Χ. Οι δύο ακέφαλες Σφίγγες, ύψους δύο μέτρων η κάθε μία, αποκαλύφθηκαν πλήρως μετά την αφαίρεση των πέντε λιθόπλινθων του τοίχου σφράγισης. Αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και το οποίο φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Με την ίδια τεχνοτροπία επικαλύπτονται και τα δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας.
Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: «Ηδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά-σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης. Τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω» ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της η κυρία Περιστέρη. Κάνοντας λόγο για έναν «μοναδικό τάφο, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια», ένα «οικουμενικό μνημείο».
Διατύπωσε δε την εκτίμηση πως «είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος» τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς η ανασκαφική έρευνα είναι εκείνη που θα δείξει αν ο τάφος είναι συλημένος ή όχι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ