Πριν από λίγα χρόνια ο πολιτικός έπρεπε να παραχωρήσει μια συνέντευξη ή να κάνει μια δήλωση στα ΜΜΕ για να προκαλέσει πολιτικό θόρυβο. Πλέον, στην ψηφιακή εποχή των κοινωνικών μέσων (social media) και του Διαδικτύου, αρκούν μόλις… 140 χαρακτήρες (περίπου 25 λέξεις στα ελληνικά) για να ανάψουν φωτιές και να ασχολούνται με τον πολιτικό οι πάντες. Η νέα μόδα που έχει επικρατήσει τα τελευταία δύο χρόνια είναι η επικοινωνία μέσω του Τwitter που έχει υπερκεράσει το Facebook, το οποίο έχει ελαφρώς υποχωρήσει. Το Τwitter έχει εισβάλει δυναμικά σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής και χρησιμοποιείται από τους απλούς πολίτες ως τους πιο γνωστούς πολιτικούς και καλλιτέχνες ως το ιδανικό και το πιο αποτελεσματικό μέσο διατύπωσης δημόσιου λόγου.
Περισσότερο αποτελεί ένα δυνατό όπλο στα χέρια των πολιτικών που, αν δεν ξέρουν να το χρησιμοποιήσουν, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, όπως έχει ήδη γίνει πολλές φορές. Οι αιχμές είναι στην πρώτη γραμμή, όπως και οι κόντρες πολιτικών, που πολλές υποκαθιστούν ακόμη και τις επίσημες ανακοινώσεις των κομμάτων. Εξάλλου τα tweets που γράφονται είναι σαφώς λιγότερο ξύλινα και δεν είναι μακροσκελή. Λίγα λόγια και περιεκτικά, όσο χρειάζεται να ρίξει κανείς λίγη βενζίνη σε μια μικρή εστία για να προκληθεί πυρκαγιά.
Η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται ψηφιακά το μήνυμα του πολιτικού και η αναμετάδοσή του σε χρόνο ρεκόρ, αλλά ενίοτε και η συμμετοχή των πολιτών, δημιουργούν αναταράξεις καθημερινά, με αποτέλεσμα ένα μιντιακό και πολιτικό σύστημα να κινείται γύρω από την… Τwitterland, δηλαδή τη γη του Τwitter. Οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να αναμεταδώσουν τα πάντα, αρκεί να προκληθεί ένταση. Μια νέα εποχή είναι σε εξέλιξη, με τους… twitterlanders να βρίσκονται σε θέση μάχης ανά πάσα ώρα και στιγμή, όχι με ξίφη και δόρατα αλλά με το πληκτρολόγιο, είτε του Η/Υ είτε του τάμπλετ είτε του κινητού τηλεφώνου!
Πάρα πολλοί πολιτικοί έχουν υποκύψει στον πειρασμό του Τwitter, το οποίο δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής δραστηριότητάς τους. Αμέτρητα τα παραδείγματα, με πιο χαρακτηριστικό μόλις προ ημερών αυτό της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση, η οποία έγραψε με αφορμή τη συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις των 38 βουλευτών της ΝΔ και ορισμένων μητροπολιτών: «Αντί σχολίου για την τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ παραπέμπω στο Α. Λιάκος: «Βγάλτε τους νεκρούς από τη ζυγαριά»!». Αυτό ήταν αρκετό, αφού με τις παρεμβάσεις της κυρίας Ρεπούση εξοργίζονται πολλοί στη ΝΔ και η βουλευτής της Β’ Αθηνών Τάνια Ιακωβίδου ξεπέρασε κάθε όριο ζητώντας να συλληφθεί η συνάδελφός της για την άποψη που εξέφρασε και μάλιστα δήλωσε ότι προκειμένου να γίνει αυτό προτίθεται η ίδια, αν και είναι αντίθετη, να ψηφίσει το αντιρατσιστικό.
Οι πολιτικοί αρχηγοί μας δεν είναι ένθερμοι οπαδοί του Τwitter και αυτό φαίνεται από τους λογαριασμούς τους, οι οποίοι ενημερώνονται για ορισμένες βασικές πρωτοβουλίες τους ή δηλώσεις τους. Ωστόσο στενοί συνεργάτες τους, όπως ο Γιώργος Μουρούτης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διασταυρώσει ουκ ολίγες φορές τα ιντερνετικά ξίφη τους. Ο πρώτος έχει ατονήσει στην ιντερνετική δραστηριότητά του τους τελευταίους μήνες, ενώ κατά καιρούς έχει συγκρουστεί με διάφορα πρόσωπα, όπως π.χ. ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο δεύτερος είναι πολύ ενεργός με συνεχείς παρεμβάσεις. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Παππάς αντιμετώπισε με ειρωνική διάθεση τις αιτιάσεις της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Αργεντινή και σχολίασε: «Η κυβέρνηση κόβει επικουρικές και εφάπαξ λόγω… Αργεντινής».
Στα μέσα της εβδομάδας προκάλεσε αίσθηση η παρέμβαση του κ. Παπαδημούλη για το διπλό φονικό στη Μάνη. «Οι ένοχοι της δολοφονίας των δύο ναζί στη Μάνη πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά. Καμία ανοχή στη μαφία και τη δολοφονική βία» έγραψε στον λογαριασμό του, με αποτέλεσμα να του επιτεθούν αρκετοί κατηγορώντας τον ότι δίνει «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».
Από τις πιο έντονες παρουσίες στο Τwitter είναι αυτή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, του Ευάγγελου Αντώναρου, που γράφει και επικριτικά σχόλια αν διαπιστώσει κυβερνητικά λάθη. «Κοίτα να δεις! Ξαφνικά διαπίστωσαν όλοι ότι ο ΕΝΦΙΑ βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες που είναι πλασματικές… Εμείς φωνάζαμε εδώ και μήνες και τώρα λένε ότι θέλουν δύο χρόνια για να τις αναπροσαρμόσουν. Α, ρε, ξύλο που θέλουν κάποιοι!» έγραψε.
Αλλοι πολιτικοί, όπως ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, προβαίνουν σε πολιτικές τοποθετήσεις, όπως προ ημερών που σημείωσε: «Aπό τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για έναν ενιαίο χώρο της Κεντροαριστεράς με άξονα το ΠαΣοΚ». Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας επιστρέφοντας από τις διακοπές έριξε το φαρμακερό του βέλος στην κυβέρνηση επισημαίνοντας: «Το συντομότερο ανέκδοτο του εφετινού καλοκαιριού: από Σεπτέμβρη… φοροελαφρύνσεις».
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου… υπέκυψε στο Τwitter και άνοιξε λογαριασμό γράφοντας: «Καλώς σας βρήκα». Είχε προηγηθεί ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, ο Γιώργος Βουλγαράκης, που κάνει δυναμική εμφάνιση. Στα μέσα του καλοκαιριού τράβηξε την προσοχή όταν έγραψε: «Τελικά, ρε π@@στη, παντού μπροστά μας είναι η Μέρκελ… Τι να πεις…», ενώ προ ημερών με αφορμή τη συζήτηση για την επανένωση της Κεντροδεξιάς σημείωσε καυστικά: «Ο τρόπος που διεξάγεται είναι προφανές ότι τελικά γίνεται για να μη γίνει τίποτα! Ολα αυτά, δηλαδή, είναι κάτι σαν τα poke (σκουντήματα) στο Facebook! Τι δεν καταλαβαίνετε;».
Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος κυριολεκτικά στήριξε τους Ανεξάρτητους Ελληνες με τον μηχανισμό των social media, σχολίασε ειρωνικά τη συνεργασία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη με τη ΝΔ γράφοντας: «Αρχισαν οι σειρήνες της καρέκλας που νομίζουν ότι θα καλύψουν την κραυγή των πολιτών που δεν αντέχουν πλέον».
Ν. Παππάς vs ΑΔ. Γεωργιάδη
Ο καβγάς για την Αργεντινή
Φωτιά πήρε το Τwitter το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Χωνί» για τον πρώην υπουργό Υγείας, σε σχέση με τη χρεοκοπία της Αργεντινής και έκανε λόγο για «διασυρμό» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη. Την 1η Αυγούστου ο κ. Γεωργιάδης είπε στη Βουλή ότι η Ελλάδα του Μνημονίου έχει σήμερα κατά κεφαλήν εισόδημα 27.000 δολάρια, τριπλάσιο από την Αργεντινή των 10.000 δολαρίων.
Αδωνις Γεωργιάδης
@nikospappas16 @toxwni βρε καλώς τα παιδιά… κι έλεγα πού έφυγε το καλό αυτό παιδί; @toxwni το γράφει διότι θέλει έξοδο από το € και Δρχ>>
Νίκος Παππάς
Τελικά, ο διασυρμός @AdonisGeorgiadi από το @toxwni ήταν η πικάντικη στιγμή της συζήτησης για την Αργεντινή. http://www.toxwni.gr/ellada/item/23351-adonis-pros-to-xoni-eiste-synomosiologoi-fanatikoi-kommounistes-koinos-treloi…
Αδωνις Γεωργιάδης
@nikospappas16 @toxwni >>αν αυτό το επικροτείς, τότε είναι είδηση! Διότι κατά τα άλλα αν το 27.000 είναι 21.000 δεν αλλάζει κάτι… για πες!
Νίκος Παππάς
@AdonisGeorgiadi @toxwni το πράγμα είναι απλό. Είπες χοντρά ψεύδη. Και σε κατάλαβαν. Καλησπέρα.

Ο ρέκορντμαν και οι άλλοι
Σχολιαστές με καθημερινή παρουσία

Μακράν όλων, πρωταθλητής στο Τwitter είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, σε σημείο πολλοί να αναρωτιούνται πότε προλαβαίνει να σχολιάζει και να απαντάει. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά tweets του ήταν πρόσφατο και σχετιζόταν με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Αγιον Ορος, για την οποία έγραψε: «Λοιπόν, βλέποντας τον Αλέξη στο Ορος είμαι βέβαιος ότι σε λίγο, θυμηθείτε το, θα βάλει και γραβάτα…».
Συχνή παρουσία μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στο Twitter έχουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία για αρκετά tweets κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερα μαχητικός στο Τwitter αναδεικνύεται ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης, ο οποίος προ ημερών στόχευσε πολιτικό αρχηγό γράφοντας: «Ανόητος πολιτικός που αυτοχαρακτηρίζεται αρχηγός και αντιμνημονιακός εξακολουθεί να οχλεί με e-mail συναδέλφους της ΝΔ».
Βολές κατά ριπάς ρίχνει συνεχώς μέσα από το Τwitter o δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ Φαήλος Κρανιδιώτης που είναι αρκετά ειρωνικός με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Οταν ως «άγια» θεωρείς τους… Ζαπατίστας, τα σκυλιά («τοις κυσί») πέφτουν ανάσκελα απ’ τα γέλια, μανδάμ» έγραψε προ ημερών για τα επικριτικά σχόλια της Ελένης Πορτάλιου (ΣΥΡΙΖΑ) για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Αγιον Ορος. Σχολιάζοντας τις ανασκαφές στην Αμφίπολη έγραψε πως «μετά από 2.000 χρόνια θα συζητούν ευγνώμονες για τα ευρήματα της Αμφίπολης οι απόγονοί μας και ο Μητσοτάκης», ενώ ως γνήσιος εκφραστής της «λαϊκής Δεξιάς» προειδοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «με την μπουλντόζα σπρώχνουμε τους στρατιωτικούς στη ΧΑ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ