Σε πιο στέρεες βάσεις τίθεται πλέον η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα, όπως αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στην συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ την Πέμπτη.
Στο αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, επιβεβαιώθηκε η νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ είναι εμφανές πλέον ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία των δυο πλευρών.
Εξάλλου οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, ενισχύουν το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας που αποτελεί νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και δίνουν την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αναβαθμίσει περαιτέρω το ρόλο της.
Οι κκ. Αβραμόπουλος και Χέιγκελ συμφώνησαν ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα» και νέα συνάντηση θα γίνει στις 4-5 Σεπτεμβρίου στο Κάρντιφ της Ουαλίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Οι δυο υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλία και ακολούθησε η συνάντηση των αντιπροσωπειών, όπου και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η εφαρμογή του οδικού χάρτη αμυντικής συνεργασίας που συμφωνήθηκε πέρυσι. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προχωράει όπως φαίνεται η προμήθεια 90 αρμάτων μάχηςAbramsαπό τον Σεπτέμβριο, παρά τις αρχικές προθέσεις προ διετίας, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια η συντήρησή τους να γίνει στην ΕΛΒΟ.
Επίσης, οι αμερικανοί θα βοηθήσουν να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίαςP-3Orionπου χρειάζονται για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αλλά και για την έρευνα και διάσωση. Η αναβάθμιση των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) είναι κομβικής σημασίας για το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).
Στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθη το θέμα τωνΜη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs –πιο γνωστά διεθνώς ωςdrones) και ειδικά το αίτημα των ΗΠΑ να σταθμεύουν σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών που αναφύονται από τη γενικευμένη αστάθεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Παρά το γεγονός ότι έως πρόσφατα οι συζητήσεις εστιάζονταν στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης, πλέον ο στόχος είναι η στάθμευση των αεροσκαφών στην αεροναυτική βάση της Σούδας.
Το αίτημα των ΗΠΑ για στάθμευση UAVs σε ελληνικό έδαφος δεν συνιστά αποσπασματική κίνηση, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που προσπαθεί να διαμορφώσει η υπερδύναμη στη Μεσόγειο. Πάντως η αμερικανική πλευρά είπε ότι θα συμφωνήσουν με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περί της Σούδας.
Οι δυο υπουργοί συζήτησαν επί μακρόν για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, την κοινή εκπαίδευση τους και τη δραστηριοποίηση τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, του κυβερνοπολέμου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, οι δύο υπουργοί «συζήτησαν εκτενώς» τη «διμερή στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με τον κ. Χέιγκελ να ευχαριστεί τον έλληνα ομόλογό του για την «ισχυρή στρατιωτική σχέση» των δύο χωρών και τη «φιλοξενία» που παρέχει ο ελληνικός λαός με τη βάση της Σούδας, στην Κρήτη.

Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιβεβαίωση της άριστης ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος _ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του_ «προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα».
Αντίδραση υπήρξε από το ΚΚΕ για τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου περί ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή και της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Με ανακοίνωση του γραφείου τύπου αυτές οι δηλώσεις μόνο ανησυχία προκαλεί στον ελληνικό λαό, καθώς σηματοδοτεί την…παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επεμβάσεις και πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με απρόβλεπτους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής».