Αναβάλλεται η συζήτηση στη Βουλή για το αντιρατσιστικό, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 26 Αυγούστου, στην εκπνοή, δηλαδή, των εργασιών του Β΄ Θερινού Τμήματος της Ολομέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα μετατεθεί για μια εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, προκειμένου να μελετήσει τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ένα από τα δύο καίρια ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, δεδομένων των αντιδράσεων που υπάρχουν τόσο από την πλευρά βουλευτών, όσο και από την πλευρά της Εκκλησίας.

Μετά τους 38 βουλευτές της ΝΔ που ζητούν να εξομοιωθεί η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές εξέφρασαν παρόμοια θέση, σε υψηλότερους τόνου.

Με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο «όπως έρχεται για ψήφιση, αποτελεί μία κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς» και «η απουσία αναφοράς στις γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας το καθιστά μνημείο υπόδουλης αποικίας». Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Γιαταγάνα Χρυσούλα, Γιοβανόπουλος Κων/νος, Καπερνάρος Βασίλειος, Κασαπίδης Γεώργιος, Μουτσινάς Πάρις, Μπόλαρης Μάρκος, Νικολόπουλος Νικόλαος και Νταβρής Γεώργιος.

Μιλώντας στο real.gr o πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος -που είχε έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με το ΠαΣoΚ και την ΔΗΜΑΡ στο παρελθόν για το αντιρατσιστικό- υποστήριξε ότι ουσιαστικά ποινικοποιούνται όχι μόνο οι πράξεις αλλά και οι σκέψεις.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα και αναμενόμενο είναι ότι οι Έλληνες δικαστές οι οποίοι και γνώση έχουν και κρίση θα εφαρμόσουν τον σχετικό νόμο καταργητικά αφού μεταξύ των άλλων είναι και αντισυνταγματικό»
είπε.

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο (για να μην πω κατεψυγμένο) και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων» ανέφερε σε σημερινό σχόλιό της η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών.

«Όπως είχαμε επισημάνει ως Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο (παρά τα σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου), καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού» προσθέτει.

«Μοιάζει όμως ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ θέλει να στείλει διαφορετικά μηνύματα στην κοινωνία: ότι η πάταξη του ρατσισμού είναι πολυτέλεια, αν όχι ανεπιθύμητη, γι’ αυτήν, και μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς. Φαίνεται έτσι ότι, σε αρμονία με την πολιτική της (βλ. «Ξένιος Δίας», παράταση της κράτησης μεταναστών επ’ αόριστον και πέραν του δεκαοκτάμηνου) δυσκολεύεται να εισάγει ακόμα και αυτό το καθυστερημένο και ελλιπές νομοσχέδιο. Ο κ. Μπαλτάκος, λοιπόν, και το πνεύμα του, ζουν και βασιλεύουν – και αυτά είναι που μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα! Εναπόκειται πλέον στο αντιρατσιστικό κίνημα, στις δυνάμεις της Αριστεράς και της δημοκρατίας, σε κάθε ευαίσθητο πολίτη να παλέψουν ενάντια στον ρατσισμό και για την άμεση θέσπιση ενός αποτελεσματικού αντιρατσιστικού νόμου» καταλήγει η δήλωση της Βασ. Κατριβάνου.

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της κάνει λόγο για προσπάθειες που καταβάλλουν «συντηρητικοί θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ» ώστε να αποτραπεί η ψήφιση μιας «σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας», σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση ότι η συζήτηση στη Βουλή για το αντιρατσιστικό αναβάλλεται κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα.

«Η νέα μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν συντηρητικοί θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ, να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αγίου Κωνσταντίνου και συνέχισε:

«Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι η έκρηξη των ρατσιστικών και νεοναζιστικών πρακτικών στη χώρα δεν αφήνει άλλα περιθώρια ταλαντεύσεων, παλινωδιών και υπαναχωρήσεων. Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί».

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά της Εκκλησίας, αφού αρκετοί μητροπολίτες, καθώς θεωρούν ότι ο νόμος «είναι αντίθετος προς την Αγία Γραφή, προς την Ελληνική σοφία και παιδεία, αλλά και προς αυτήν την απλή λογική και το αίσθημα του ανθρώπου».