Ο Κουβανός σκακιστής Jose Raul Capablanca στις αρχές του 20ου αιώνα έλεγε: «Βλέπω μόνο μία, την επόμενη, κίνηση, αλλά είναι πάντα η σωστή». Σε αυτό το στάδιο ακριβώς βρίσκεται η κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του το ασπρόμαυρο σκάκι και ετοιμάζεται για την επόμενη κίνησή του, θεωρώντας ότι αυτή που θα κάνει θα είναι και η σωστή.
Σε πρώτο πλάνο για τον Αντώνη Σαμαρά είναι η επικείμενη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στις 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και ο στόχος είναι να μην βρει την εφαρμογή της μια γνωστή ιταλική παροιμία: «μετά το παιχνίδι, ο βασιλιάς και το πιόνι πάνε στο ίδιο κουτί».
Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει μετά το «παιχνίδι», τη συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα, να μην βρεθούν στο ίδιο…«κουτί» οι δυο πλευρές, αλλά η κάθε μια να ακολουθήσει το δικό της δρόμο. Εξάλλου η βασική στρατηγική επιδίωξη του κ. Σαμαρά, αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου είναι μετά τη συνάντηση με την τρόικα να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για το δικομματικό συνασπισμό και να ανοίξει ο δρόμος για τους μείζονες στόχους.
Και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, που θα έχουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη, την πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά την ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα, αναγνωρίζουν πολύ καλά ότι οι όποιες θετικές εξελίξεις στην οικονομία θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές διεργασίες και θα διαμορφώσουν και το πολιτικό τοπίο ενόψει και της προεδρικής εκλογής.
Οι σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις σε συνδυασμό με την ρύθμιση του ελληνικού χρέους εκτιμάται πως θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου και θα αποτρέψουν τους βουλευτές να διαφοροποιούνται και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, χωρίς να υπάρχει ο φόβος καταψήφισης επίμαχου νομοσχεδίου. Εάν όμως ο σχεδιασμός για την οικονομική ανάκαμψη και την διάχυση των ωφελειών της στην οικονομία και στην οικονομία δεν επιβεβαιωθεί τότε όλα είναι ανοικτά.
Ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι ήταν στην Πύλο λόγω του προβλήματος ισχιαλγίας βρισκόταν σε «ανοικτή γραμμή» με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς ο ίδιος θέλει να είναι όλα σχεδόν έτοιμα ενόψει της συνάντησης της ελληνικής πλευράς στο Παρίσι στις 3-5 Σεπτεμβρίου.
Από την «πόλη του φωτός» θέλει ο κ. Σαμαράς να φανεί το φως στο μνημονιακό τούνελ για να ξεκινήσει η επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση για το τέλος μιας εποχής και της απαρχής μιας νέας. Η απουσία των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο και παράλληλα θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί το μήνυμα ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.
Ιδιαίτερη σημασία πριν το «ραντεβού στο Παρίσι» με την τρόικα δίνει ο κ. Σαμαράς και στη συνάντηση που θα έχει το μεθεπόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς θα διαφανεί πιο καθαρά και ποια θα είναι η στάση των ευρωπαίων έναντι της χώρας.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, η «κυβερνητική μηχανή» θα «δουλέψει στο φουλ», όπως λένε με έμφαση από το πρωθυπουργικό επιτελείο και οι συσκέψεις θα είναι συνεχείς μεταξύ των υπουργών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, ενώ θα δοθεί και προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας (παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση, ασφάλεια, κ.α.) που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη στάση των πολιτών έναντι της κυβέρνησης.
Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν και τα εσωτερικά ανοικτά μέτωπα με τις αναγκαίες διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης και αναγνωρίζοντας και ο ίδιος τα πολλά λάθη που έχουν γίνει, έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Σήμερα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ και βουλευτές της ΝΔ, ώστε να τους ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του στα πλαίσια της εκτόνωσης του κλίματος έντασης και της αποκατάστασης των αδικιών και των λαθών.