Σε επανακατάθεση τριών παλαιότερων τροπολογιών της Δημοκρατικής Αριστεράς, που δεν είχαν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, προβαίνουν οι βουλευτές του κόμματος, Νίκος Τσούκαλης, Σπύρος Λυκούδης και Γιάννης Πανούσης, ενόψει της συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για τροπολογίες που προτείνουν την ένταξη και των ομόφυλων ζευγαριών στις διατάξεις του νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, καθώς και τη ρευστοποίηση «παγωμένων» τραπεζικών καταθέσεων, προσώπων που ελέγχονται για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Η τρίτη πρόταση τροποποιεί τον παλαιότερο νόμο για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά νομίμως διαμενόντων μεταναστών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις που έθεσε στην απορριπτική για το νόμο, απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα για τα ζητήματα της ιθαγένειας, η ΔΗΜΑΡ προτείνει την απόδοσή της βάσει του «δικαίου του εδάφους», σε παιδιά των οποίων οι μετανάστες γονείς, έχουν κλείσει στην Ελλάδα τουλάχιστον επτά χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής, με βάση τίτλους οριστικής διαμονής και όχι προσωρινής.

Για όσα παιδιά δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, προτείνεται η απόδοση της ιθαγένειας υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, αλλά με την επιπρόσθετη αξίωση της συμπλήρωσης εννεαετούς φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, είτε της ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους στην Ελλάδα, έχοντας παρακολουθήσει τουλάχιστον έξι τάξεις σε ελληνικό σχολείο – και πάντα υπό την προϋπόθεση πως δεν συντρέχει ποινικό κώλυμα ή απορριπτικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας.