Σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το θέμα με τους «αιώνιους φοιτητές».

«Ο υπουργός του »ναι σε όλα», έρχεται να ολοκληρώσει το έργο του, στέλνοντας χιλιάδες νέους και νέες στο καιάδα της ανεργίας, χωρίς εφόδια, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης» τονίζει η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του κόμματος.

«Η πρωτοφανής και αντιδημοκρατική απόφαση του υπουργού Παιδείας, που ενώ καταργεί την αυτοτέλεια των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ταυτόχρονα αποποιείται κάθε ευθύνη του κράτους απέναντί τους, έρχεται να φορτώσει στα Ιδρύματα την ευθύνη για τα προβλήματά τους με επίκεντρο τους φοιτητές και φοιτήτριες που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, στερώντας το δικαίωμα χιλιάδων νέων στη γνώση και τορπιλίζοντας την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο» τονίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα των Πανεπιστημίων «δεν είναι οι φοιτητές/τριες που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο αλλά η συνειδητή, μελετημένη και σταδιακά προωθούμενη πολιτική συρρίκνωσης και υποβάθμισης τους».

«Το όραμα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ είναι το μικρό επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο για τους λίγους, σε βάρος του μαζικού λαϊκού υψηλού επιπέδου Δημοκρατικού Πανεπιστημίου με κοινωνικό πρόσημο» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας ότι «με την απόφαση διαγραφής χιλιάδων νέων από τα ελληνικά ΑΕΙ-ΑΤΕΙ γίνεται ο ευεργέτης των ιδιωτικών κολεγίων, που εν μια νυκτί ονόμασαν οι μνημονιακές δυνάμεις Πανεπιστήμια, τα οποία σπεύδουν να προσφέρουν »χείρα βοηθείας» στους φοιτητές που πρόκειται να διαγραφούν, αναγνωρίζοντας πιστωτικές μονάδες σε περασμένα μαθήματα, δίνοντας τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έναντι αδρού τιμήματος».

Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα τονίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί διαγραφές φοιτητών, δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το νόμο Διαμαντοπούλου και θα διευκολύνει τα Ιδρύματα προκειμένου να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.