Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι επεξεργασίες των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της σύσκεψης της Πέμπτης 21 Αυγούστου στην οποία θα λάβουν μέρος τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα μείζονα θέματα της φορολογίας, της αναπτυξιακής πολιτικής, της ανεργίας και των «κόκκινων δανείων» που βαραίνουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτές, άλλωστε, θα είναι και οι τέσσερις θεματικές ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε εκδηλώσεις που προγραμματίζει εγκαινιάζοντας έτσι την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος. Οι εκδηλώσεις αυτές, μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη της 78ης ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου και πριν ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρας παρουσιάσει κατά την επίσκεψή του εκεί, στις 13-14 Σεπτεμβρίου, τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος.

Ασφυκτιά η αγορά

Ήδη, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε κύκλο επαφών με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) κ. Κων. Μίχαλο, η οποία έχει ρόλο θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης και απηχεί τα ενδιαφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας που πλήττεται από την βαριά φορολογία επί των κερδών των επιχειρήσεων και τις ποινές που επιβάλλει η εφορία, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τα «κόκκινα δάνεια» κλπ.

Μάλιστα για τα τελευταία τόνισαν ότι τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν απαγορευτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ζήτησαν να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων» μέσω της θέσπισης ενός πλαισίου που θα διαχωρίζει τους οφειλέτες προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που μπορεί να είναι υπερχρεωμένες αλλά εξακολουθούν να παραμένουν βιώσιμες. Κάτι, που όπως είπαν, μπορεί να επιτευχθεί με την αναπροσαρμογή του χρέους σε επίπεδο που να καθιστά δυνατή την εξυπηρέτησή του. Τόνισαν δε στον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να προβλέπεται διάκριση ανάμεσα στον δανεισμό προς τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και επίσης, ότι θα πρέπει να προβλεφθεί μια εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών. Τα «αγκάθια»

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας τους κεντρικούς εκπροσώπους των επιμελητηρίων της χώρας, ότι η επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά είναι το ζητούμενο ώστε να στηριχθεί και να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητας. Και επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι εφ’ όσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για άμεσες νομοθετικές αλλαγές που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών, την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Τις προτάσεις του επ’ αυτών θα τις δημοσιοποιήσει, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα ενώ ζήτησε μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία, προκειμένου οι προτάσεις των επιμελητηρίων να συνεκτιμώνται στην χάραξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην Κουμουνδούρου αναζητείται κοινός τόπος όσον αφορά μια σειρά ζητημάτων που αναδείχθηκαν, όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ και τις διάφορες απόψεις που εξέφρασαν δημοσίως παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτης δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ fm ότι «πρέπει να συντελεστεί η κατάργηση και αντικατάστασή του σε έναν φόρο, ο οποίος θα είναι ενταγμένος μέσα σε μία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει και το στοιχείο της αναδιανομής». Όπως είπε, εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ «προφανώς θα επαναφέρει τα 12.000 ευρώ (αφορολόγητο), θα αντιμετωπίσει την ακίνητη περιουσία με κριτήρια κοινωνικά, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ένα αφορολόγητο τετραγωνικών, το οποίο δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή».

Εκλογικό φόντο

Η προγραμματική προετοιμασία για την φθινοπωρινή «αντεπίθεση» εξελίσσεται σε εκλογικό φόντο, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η δυναμική που διαμορφώνει για τις πολιτικές εξελίξεις, εν όψει και της προεδρικής εκλογής του Μαρτίου 2015, φέρουν την κυβέρνηση σε αναντιστοιχία με τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία «πλαστή» και ως εκ τούτου υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Πολύ σωστά το Σύνταγμα επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις», είπε (στον Σκάι), «αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να προκύψουν από μια νέα Βουλή, ανανεωμένη, αναβαπτισμένη σε αυτό που λέμε λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μέσω της διασφάλισης των απαιτούμενων 180 ψήφων για την προεδρική εκλογή, «θέλει να πάρει ένα πράσινο φως για να συνεχίσει αυτή την καταστρεπτική πολιτική». «Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε να το εμποδίσουμε», είπε, διατυπώνοντας μάλιστα την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προτείνει κάποιον για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.