Στην τελική φάση της προετοιμασίας της για το νέο κύκλο συνομιλιών της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, βρίσκεται η κυβέρνηση που θέλει να έχει «καθαρό τοπίο» για την επόμενη κρίσιμη περίοδο, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο όλοι βρίσκονται στη θέση τους.
Η κυβέρνηση θέλει τάχιστα να ανεβάσει «στροφές» προκειμένου να παρουσιαστεί πανέτοιμη στη συνάντηση που θα γίνει στο Παρίσι στις 3-5 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράςεπιθυμεί να είναι έτοιμο και το πλαίσιο του σχεδίου που θα παρουσιάσει στη φετινή 79η ΔΕΘ αμέσως μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου, όπου στον επίκεντρο θα είναι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων.
Οπρωθυπουργόςέχει ήδη διαμηνύσει στους υπουργούς ότι οφείλουν να είναι έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, καθώς η συνάντηση του Παρισιού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τα μέτρα που θα καταβληθεί προσπάθεια να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, ευελπιστώντας να αλλάξει το κλίμα.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να προηγηθούν οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ που αποτελεί τον «κακό εφιάλτη» της κυβέρνησης, ενώ τα μηνύματα που μεταφέρουν οι βουλευτές από τις εκλογικές τους περιφέρειες είναι ιδιαίτερα αρνητικά.
Ο Πρωθυπουργός, αν και κλινήρης στην Πύλο, όπου παρέμεινε και χθες, λόγω προβλήματος ισχιαλγίας που τον ταλαιπωρεί από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, δεν αλλάζει τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Βέβαια είναι άγνωστο εάν θα είναι σε θέση να βρίσκεται σήμερα στο γραφείο του, αν και εκτιμάται ότι λόγω χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας, το αργότερο αύριο ίσως είναι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στον πρωθυπουργικό προγραμματισμό βασικός σταθμός πριν τη συνάντηση με την τρόικα, είναι η κατ’ ιδίαν συνομιλία του κ. Σαμαρά με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν Κλοντ Γιούνκερστο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες το Σάββατο 30 Αυγούστου.
Χθες ο Πρωθυπουργός είχε επί μακρόν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους βασικούς υπουργούς που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ επικοινώνησε και με τον υπουργό ΑνάπτυξηςΝίκο Δένδιαπου βρίσκεται στο Βερολίνο για συνάντηση με τον αντικαγκελάριο, αρχηγό του SPD και υπουργό ΟικονομίαςΖίγκμαρ Γκάμπριελκαι τον υπουργό ΟικονομικώνΒόλφγκαγκ Σόιμπλε.
Ο οδικός χάρτης των φοροαπαλλαγών που σχεδιάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ως βασικούς σταθμούς τη μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.
Ψηλά στην ατζέντα είναι, όπως έχει συμφωνηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησηςΕυάγγελο Βενιζέλο, μια ρύθμιση για τιςληξιπρόθεσμες οφειλέςπρος τοΔημόσιοκαι τα ασφαλιστικά ταμεία σε πολλές δόσεις, θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση με την τρόικα, λύση για τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και κινήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Πάντως, παρά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η οργή περισσεύει, κυρίως για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ καταγράφεται από τους βουλευτές η πλήρης αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν τους φόρους που έχουν σωρευτεί.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις, αλλά το οικονομικό επιτελείο αναμένει την επιστροφή της τρόικας από τις διακοπές, προκείμενου να αποσπάσει την έγκριση των δανειστών για καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015.
Ήδη η κυβέρνηση εξασφάλισε, μετά και τις αναγκαίες διαβουλεύσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ότι τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014, ακόμα και εάν ο φόρος για τα ακίνητα επιμερισθεί σε επτά δόσεις.
Κανείς όμως δεν γνωρίζει ακόμα, καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των ημερών, εάν τελικά η κυβέρνηση θα κάνει χρήση της επιμήκυνσης σε επτά δόσεις.
«Τερατογένεση»χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ η βουλευτής της ΝΔΦωτεινή Πιλιλήπου επισημαίνει:«Εμείς άλλο Νόμο ψηφίσαμε. Ψηφίσαμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης υπέρ της κοινωνίας που είναι το πιο δημοκρατικό μέσο και όχι τον ‘ανα-σκολοπισμό’ της μεσαίας τάξης».
Στην ίδια λογική ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ,Ευριπίδης Στυλιανίδηςσημειώνει ότι πρέπει«να διαπραγματευτούμε όσο πιο γρήγορα, σκληρά και αποτελεσματικά μπορούμε για την ανάκτηση του ιδεολογικού μας χώρου μέσα από μία φορολογική επανάσταση, η οποία θα προκρίνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών, την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την μείωση του ΦΠΑ, την μείωση όλων αυτών των μέτρων, τα οποία τελικώς στερούν ρευστότητα από την αγορά και δεν επιτρέπουν στην επιχειρηματικότητα να αρχίζει να λειτουργεί».
Από την άλλη πλευρά και το ΠαΣοΚ πιέζει για αλλαγές και διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός ΠαιδείαςΑνδρέας Λοβέρδοςπου εντός των ημερών επιστρέφει στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ υπογράμμισε (Ρ/Σ Βήμαfm) ότι ο ΕΝΦΙΑ χρειάζεται παρεμβάσεις (στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και οΚώστας Τριαντάφυλλος) και θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής που τον έκαναν απαράδεκτο και έξω από τα όρια του νόμου.
Με αρκετή δόση ειλικρίνειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔΑδωνις Γεωργιάδηςανέφερε (Σκάι) ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν από την αρχή μπλεγμένο θέμα, νομοθετικά και υπολογιστικά και παραδέχθηκε πως«περισσότερα αυτογκόλ από τον φόρο ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσε να φάει».
Σε αυτό το κλίμα ανησυχία επικρατεί για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο (κυρίως για το φυσικό αέριο το χειμώνα), αν και η Ε.Ε. ετοιμάζεται να δώσει πακέτο αποζημιώσεων, που υπολογίζεται στα20-30 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών και μένει να αποτυπωθεί και δημόσια πόσα από αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα.
Επίσης, αναστάτωση προκάλεσε χθες στην κυβέρνηση, δημοσίευμα (σ.σ. εφημερίδα των Συντακτών) για πώληση του ΟΑΕΔ με τον υπουργό ΕργασίαςΓιάννη Βρούτσηνα περνάει στην αντεπίθεση και να μιλά για προϊόν δημοσιογραφικής αφέλειας ή σκόπιμου αποπροσανατολισμού και για «κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Με αφορμή το δημοσίευμα, η Χαρ. Τρικούπη επέλεξε στα πλαίσια του παρασκηνιακού ανταγωνισμού με τη ΝΔ για το δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας, να τοποθετηθεί για να μην υπάρξει μόνο η απάντηση του κ. Βρούτση και επέμεινε ότι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης» και «η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους».