Με όχημα, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της μεταμνημονιακής Ελλάδας, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου θα κινηθεί οΕυάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει το ΠαΣοΚ τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που παραδοσιακά στήριζαν το Κίνημα.
Η φετινή επέτειος της συμπλήρωσης 40 ετών από την 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο ιστορικός ηγέτης της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί για τον κ. Βενιζέλο την απαρχή της αναγεννητικής προσπάθειας του κόμματος.
Παρά την κίνηση του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚΓιώργου Παπανδρέουνα οργανωθεί, την ίδια περίοδο που θα γίνουν οι επετειακές εκδηλώσεις της σημερινής ηγεσίας του κόμματος, ξεχωριστή εκδήλωση που αποτελεί σαφή απόδειξη της διαρκώς διευρυνόμενης απόστασης που χωρίζει τις δυο πλευρές, στη Χαρ. Τρικούπη προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, δίνοντας βαρύτητα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, όπως λένε.
Εξάλλου, για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, το ΠαΣοΚλειτούργησε ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της μοναδικής υπεύθυνης και ασφαλούς στρατηγικής οριστικής εξόδου από την κρίση, ενώ αναδεικνύεται συνεχώς, όπως λέει, ο κεντρικός στρατηγικός ρόλος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Σοσιαλιστικής Παράταξης στη χώρα μας.
Για να ενισχυθεί αυτός το στρατηγικός ρόλος, στη Χαρ. Τρικούπη δίνουν μεγάλη σημασία στη συστράτευση όλο και περισσότερων μελών, στελεχών και παραγόντων του ευρύτερου χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται εντός των επομένων εικοσιτετραώρων και επίσημα η επιστροφή του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου στο ΠαΣοΚ.
Ο κ. Βενιζέλος που δίνει ιδιαίτερη σημασία στις αναγκαίες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν σε μια σειρά ζητήματα, όπως π.χ στον ΕΝΦΙΑ, ενώ το ΠαΣοΚ αντέδρασε και έντονα στα διάφορα σενάρια, τα οποία διέψευσε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης περί «ξαφνικού θανάτου» του ΟΑΕΔ, υποστηρίζει μονότονα ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα αγωνίζονται έχοντας τους εξής στόχους: Όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα και επάνοδος στη φυσιολογική και ομαλή κατάσταση μιας ευρωπαϊκής χώρας που είναι μέλος της Ευρωζώνης και έχει τις κανονικές και συνήθεις υποχρεώσεις κάθε χώρας–μέλους μιας νομισματικής Ένωσης.
Στο ΠαΣοΚ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις, ενώ προέχει ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας κάθε κυβερνητικού μέτρου που έχει αποφασιστεί. Π.χ. επιμένουν στη Χαρ. Τρικούπη ότι παρέμβαση του ΠαΣοΚ είναι αυτή που εκλογικεύει τον ΕΝΦΙΑ, που οδηγεί στη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών, κ.α.
Βάρος το ΠαΣοΚ θα δώσει από εδώ και πέρα στις αναγκαίες κινήσεις για να υπάρξει κλίμα σταθεροποίησης της οικονομίας με συγκεκριμένες διευκολύνσεις για τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο, δηλ. ενίσχυση της ρευστότητας, λύσεις στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, κ.α.