Για απουσία πολιτικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον τερματισμό των κρίσεων στην Ουκρανία, την Γάζα, το Ιράκ και την Λιβύη κάνει λόγο η Νάντια Βαλαβάνη, υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή της με αφορμή το έκτακτο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. Παράλληλα η κ. Βαλαβάνη επικρίνει την κυβέρνηση για την στάση της στο έκτακτο συμβούλιο.

Η κ. Βαλαβάνη αναφέρει στη δήλωσή της ότι «από τα κείμενα συμπερασμάτων του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 15.8.14 για τις εξελίξεις σε Γάζα, Ουκρανία, Ιράκ και Λιβύη, το οποίο μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε και τη συνέχιση της πολιτικής αντιποίνων ενάντια στη Ρωσία, γίνεται φανερό ότι δεν υιοθετείται μία ουσιαστική πρωτοβουλία και ρεαλιστική πρόταση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, που έχει διαλύσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων και κοστίζει καθημερινά τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και στα τέσσερα ‘μέτωπα’».

Υπό το πρίσμα αυτό, η κ. Βαλαβάνη επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ δεν άλλαξαν στο παραμικρό τη στάση της ΕΕ και θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

1.Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΥΠΕΞ, που ψήφισαν αυτά τα «συμπεράσματα», θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες επιλογές απ’ το να υποστηρίζει μέσα στα όργανα της ΕΕ το ψυχροπολεμικό κλίμα, που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός στα διεθνή fora, προς βλάβη των λαών και των συμφερόντων του ελληνικού λαού;

2. Η Ελλάδα δε θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε, διμερώς αλλά καιστα όργανα της ΕΕ, να παίξει ένα ιδιαίτερο ρόλο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής για την περιοχή; Όταν μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή εντείνονται οι πολεμικές συγκρούσεις;

3. Θα στηρίξει η κυβέρνηση τη συνέχιση της πολιτικής των αντιποίνων και θα την ψηφίσει και πάλι στην επόμενη αξιολόγηση της από μεριάς ΕΕ, όπως έκανε χθες; Και μάλιστα όταν είναι φανερή η οικονομική τραγωδία που επιφυλάσσει στην ήδη κατεστραμμένη, απότην κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές, χώρα μας, όχι μόνο άμεσα αλλά και βαθιά μέσα στο μέλλον; Ή θα ενώσει τη φωνή της με αυτή των τριών ΥΠΕΞ κρατών-μελών της ΕΕ, που ήδη από χθες κριτικάρουν τ’ αντίποινα, και θα επιζητήσει μια συμμαχία των χωρών του Νότου για την αλλαγή πλεύσης της ΕΕ με σκοπό όχι μόνο την πλήρη αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών αλλά και την αποκλιμάκωση της κρίσης; Επειδή βεβαίως η εξωτερική πολιτική «δεν υπαγορεύεται από τα ροδάκινα», υπαγορεύεται όμως από τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών

«Η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική – που είναι στρατηγικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες – με κριτήριο τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ιδίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα που την απασχολούν. Με βάση τα κριτήρια αυτά τοποθετείται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά».

Αυτά υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντηση δηλώσεων της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Νάντιας Βαλαβάνη, που επέκρινε με δηλώσεις της τη θέση της Αθήνας στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Ελλάδα στηρίζει εξαρχής την αιγυπτιακή πρωτοβουλία με στόχο μια βιώσιμη, σταθερή εκεχειρία στη Γάζα που θα επιτρέψει την επανάληψη του διαλόγου και τη συμφωνία σε μια λύση δυο κρατών που περιγράφουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα σχετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500 χιλιάδων ευρώ μέσω της UNRWA, η οποία διατίθεται για κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης. Η Ελλάδα έχει, επίσης, δηλώσει αρμοδίως την ετοιμότητα της να περιθάλψει τραυματίες και ιδίως παιδιά.

Ως προς το Ιράκ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα και πολιτικά την παροχή βοήθειας στις κουρδικές δυνάμεις που ανθίστανται στις βιαιότητες του ISIL. Ενώ, ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης – όπως η χθεσινή συνάντηση του Βερολίνου – και έχει καταστήσει γνωστή τη διαθεσιμότητα της για διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της κοινής ορθόδοξης παράδοσης, σεβόμενη πάντα τη θέση της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία προσδοκά στήριξη σε όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα».

Ως προς τις συνέπειες των ρωσικών αντιμέτρων για την ελληνική αγροτική παραγωγή, «η κυβέρνηση έχει, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, ευθύς εξ αρχής τονίσει ότι θα υπάρξει κάλυψη σε κοινοτικό και συμπληρωματικά σε εθνικό επίπεδο, με τους ειδικότερους τρόπους που επεξεργάζονται τόσο τα αρμόδια όργανα της ΕΕ όσο και τα συναρμόδια υπουργεία».