Ορόσημο για τη νέα περίοδο που ξεκινάει το προσεχές φθινόπωρο και το οποίο θα προσδιορίσει εν πολλοίς και το πολιτικό τοπίο που θα κινηθεί το εγχώριο πολιτικό σύστημα με φόντο και την προεδρική εκλογή, αποτελεί για τον Αντώνη Σαμαρά η 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί να ξεκινήσει τη νέα περίοδο έχοντας ως… αντίπαλό του ουσιαστικά μόνο τον χρόνο για την υλοποίηση των όσων κατά καιρούς έχει εξαγγείλει.
Παράλληλα επιμένει στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στα πλαίσια και της υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ώστε να μπει με καλύτερους όρους στην τελική φάση για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Η συνάντηση των υπουργών με την τρόικα στο Παρίσι, αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου το πρώτο βήμα για τη σταδιακή αποδραματοποίηση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών και του ελέγχου που πραγματοποιούν, ενώ ο κ. Σαμαράς θέλει εφέτος από τη Θεσσαλονίκη να σημάνει την αλλαγή του κλίματος και τη μετάβαση στη νέα εποχή, αυτή της «μεταμνημονιακής Ελλάδας».
Η Αθήνα δεν θέτει θέμα μη ελέγχων, αλλά επιθυμεί να περιοριστεί η παρουσία τηςτρόικας στην Αθήνα, με στόχο να εξουδετερωθεί η έως σήμερα παγιωμένη εντύπωση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση, ενώ εκτιμάται από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες ότι στο Παρίσι, ίσως επιτευχθεί ευκολότερα η σύγκλιση απόψεων, χωρίς να προκαλείται και πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στην Ελλάδα από την παρουσία των εκπροσώπων των πιστωτών.
Από τη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επενδύσει στο «χαρτί» αξιοπιστία και θα κινηθεί στη γραμμή «ότι υποσχόμαστε το τηρούμε», υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι στην περυσινή ΔΕΘ το κεντρικό μήνυμα του ίδιου ήταν ότι εντός του 2014 η χώρα θα απαλλαγεί από τα μνημόνια και την τρόικα.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει με πιο έντονες κινήσεις, να πείσει ότι έχει ως αντικειμενικό στόχο να εξαντλήσει την τετραετία, αν και όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η προοπτική μπορεί να ανατραπεί στις αρχές του 2015 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το ενδιαφέρον όμως έως την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που προετοιμάζει το πρωθυπουργικό επιτελείοκαι το οποίο θα εντάσσεται με απόλυτη ακρίβεια στον κυβερνητικό προγραμματισμό για τη μετάβαση στη «μεταμνημονιακή εποχή», όπως λένε χαρακτηριστικά ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος αν και αναγνωρίζει ότι μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου θα αρχίσει για την κυβέρνηση μια δύσκολη περίοδος, περίπου δυο μηνών, έως τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου. Για αυτή την ημέρα προσδιορίζεται να επικυρωθεί από το Eurogroup η συμφωνία με την τρόικα, ώστε να εισέλθει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.
Άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, τονίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν και τον ανηφορικό δρόμο μέχρι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα. Μετά το Δεκαπενταύγουστο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά μέτωπα και βρει αφορμή η τρόικα να θέσει θέμα μη εκπλήρωσης προαπαιτούμενων.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «τρέχει» για να διορθώσει το σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και δημιούργησε κρίση που έριξε βαριά τη σκιά της και ακύρωσε και θετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ενώ προβληματισμό προκαλούν τα μηνύματα από το ΔΝΤ ότι δεν δέχεται «παρεκκλίσεις» από την ισχύουσα ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία και «βγάζει κίτρινη κάρτα» στο ελληνικό σχέδιο για περισσότερες δόσεις εξόφλησης χρεών.
Πέρα από το σχέδιο φοροαπαλλαγών που σχεδιάζεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο Πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και την απασχόληση.