«Πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν μια ορατή προοπτική για όλους» λέει τις τελευταίες ημέρες με έμφαση στους συνομιλητές του ο Αντώνης Σαμαράς και υπεραμύνεται της αναγκαίας «αρμονίας» που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στη δημοσιονομική σωφροσύνη από τη μία πλευρά και στην ανάπτυξη από την άλλη. Ο Πρωθυπουργός επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με πολλές θυσίες των πολιτών. Αυτό που τον ενδιαφέρει και το έχει ως πρώτη προτεραιότητα είναι να υπάρξει αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία και στην οικονομία με στοχευμένες κινήσεις ώστε να νιώσει πραγματικά ο πολίτης ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και εξέρχεται σταδιακά του Μνημονίου.
Προετοιμασίες για τη Θεσσαλονίκη


Προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίζεται από την κυβέρνηση ένα πρόγραμμα σταδιακής ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών των προηγουμένων ετών με πιθανό χρονικό σημείο ανακοίνωσής του τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 6 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ της τρόικας και των υπουργών που σχετίζονται με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Ο κ. Σαμαράς θέλει εφέτος από τη Θεσσαλονίκη να σημάνει την αλλαγή του κλίματος και τη μετάβαση στη νέα εποχή, αυτή της «μεταμνημονιακής Ελλάδας». Επίσης εντός του Σεπτεμβρίου σχεδιάζεται να ανοίξει και επίσημα από τον Πρωθυπουργό ο φάκελος της συνταγματικής αναθεώρησης με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου πακέτου ρηξικέλευθων θεσμικών αλλαγών.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι αυτές οι φοροελαφρύνσεις, όπως π.χ. στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ο περιορισμός (το σχέδιο της πλήρους κατάργησης είναι δύσκολο να προχωρήσει) της εισφοράς αλληλεγγύης και ενδεχομένως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ να είναι άμεσης εφαρμογής. Εξάλλου, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις που θα δώσουν την αίσθηση στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει και η χώρα οδηγείται στη φάση οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο.
Προς αυτή την κατεύθυνση ανακοινώθηκαν και προ ημερών από τον Πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ από κοινοτικά ταμεία και κυρίως από το ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν σε 145.000 νεοπροσλαμβανόμενους και σε μακροχρόνια ανέργους.
Στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει συσταθεί με πρόταση του κ. Βενιζέλου με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών που μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν νέες και διασφαλίζουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια τις επόμενες ημέρες –και ήδη όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει κινητοποιηθεί –για να διορθωθούν άμεσα οι αδικίες και οι στρεβλώσεις με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που έριξε βαριά τη σκιά του στη δικομματική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες και δημιούργησε αρνητικό κλίμα.
Πλήγμα ο φόρος ακινήτων


Ο Πρωθυπουργός που είδε τον ΕΝΦΙΑ –σχεδιαζόταν επί ένα έτος –να ακυρώνει άλλες θετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες παρενέβη αμέσως μόλις έγινε γνωστό το φιάσκο με τον φόρο και έδωσε εντολή να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών γης στα περυσινά επίπεδα για 4.000 περιοχές όπως καθορίστηκαν στον ΦΑΠ του 2013 προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που προέκυψαν στα εκκαθαριστικά.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος, όπως μεταδίδει το ΠαΣοΚ, κέρδισε («επέβαλε» είναι ο όρος που χρησιμοποιούν) τη μετάθεση της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για τα τέλη Σεπτεμβρίου αντί για τα τέλη Αυγούστου. Το ΠαΣοΚ είχε θέσει από την πρώτη στιγμή, έπειτα από επικοινωνία του Φίλιππου Σαχινίδη με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, το αίτημα της παράτασης και της επανεξέτασης του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και ακολούθησε και η κίνηση των 27 βουλευτών της ΝΔ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις των ενστόλων για το συνταξιοδοτικό τους, μετά και την προ ημερών ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ η ομοσπονδία των αστυνομικών έχει δημοσιοποιήσει ονομαστικό κατάλογο με τους βουλευτές που το ψήφισαν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν ψύχραιμοι, επικρίνουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των ενστόλων (ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τους εξαπατήσει, είπε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης) και διαμηνύουν ότι η επικείμενη συνολική ρύθμιση για τα αναδρομικά τους θα ηρεμήσει το κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει προνομιακή μεταχείριση.
Η δικομματική κυβέρνηση δεν θέλει να έχει άλλα ανοιχτά μέτωπα και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι διαμηνύεται συνεχώς και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη πως η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου φέρνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και πλέον υπάρχει μπροστά η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και άλλων δράσεων, ενώ σε 25 ημέρες θα γίνει η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι και ακολουθεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το 2015 η εκλογή Προέδρου


Η κίνηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να απαντήσει στη Βουλή στα μέσα της εβδομάδας –κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό –στον κ. Αλ. Τσίπρα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί απολύτως θεσμικά στο θέμα της προεδρικής εκλογής εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης αποδυνάμωσης των σεναρίων ακόμη και για την πρόωρη ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η γραμμή είναι ότι θα γίνουν και οι τρεις ψηφοφορίες όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διαδικασίες θα εκκινήσουν στις αρχές του 2015.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες με τους δανειστές αλλά και να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, ενώ είναι ανοιχτό το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εξάλλου πολλοί, όπως ο κ. Σταμάτης και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές καθώς προέχουν η εφαρμογή μέτρων ανακούφισης των πολιτών και η εμπέδωση του κλίματος ότι η χώρα εξέρχεται του Μνημονίου.

«Ανάσες» για την Αθήνα
«Χέρι βοηθείας» από τις Βρυξέλλες

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος άκουσε τον εκλεγμένο επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που επισκέφθηκε την Αθήνα να τον προσφωνεί δημόσια φίλο και αδελφό προσδοκά σε μεγαλύτερη υποστήριξη στο μέλλον σε κρίσιμα πεδία που συνδέονται με τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως π.χ. η ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ακόμη δίνει βαρύτητα και στο χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο νέος επίτροπος στην ΕΕ Δ. Αβραμόπουλος, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι είτε αυτό των Εσωτερικών Υποθέσεων, με αρμοδιότητες τη μετανάστευση, είτε αυτό των Μεταφορών, ένα εξίσου πολύ δυνατό πόστο.
Μια σημαντική ανάσα για την Αθήνα θα ήταν το σχέδιο που ήδη συζητείται στις Βρυξέλλες για αντικατάσταση της τρόικας από μια ομάδα δράσης που θα εποπτεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και θα ελέγχει την ελληνική οικονομία, ενώ σημαντικό βήμα θα είναι και η ενδεχόμενη συρρίκνωση, όπως θέλει και η Αθήνα, της μεγάλης λίστας των προαπαιτούμενων-δράσεων που πρέπει, όπως ορίζει το Μνημόνιο, να υλοποιηθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Ο Πρωθυπουργός σε μια περίοδο αστάθειας κυρίως στην ευρύτερη «γειτονιά» μας τονίζει ότι η Ελλάδα είναι «παράγοντας σταθερότητας» και «προκεχωρημένο φυλάκιο». Ως εκ τούτου η όποια εσωτερική αναστάτωση, π.χ. πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, μόνο προς όφελος της χώρας δεν είναι στην παρούσα φάση, όπως εκτιμάται. Γι’ αυτό και η πρωθυπουργική πυξίδα δεν δείχνει τον δρόμο προς πρόωρες εκλογές αλλά εξάντληση των περιθωρίων που δίνει το Σύνταγμα για την προεδρική εκλογή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ