Εξαίροντας την συμβολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αντιμετώπιση της κρίσης ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. «Δεν ξεχνάμε ότι ο Γιούνκερ μας στήριξε στην Ευρωζώνη», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός. «Κρατούσε πάντοτε ακέραια την πίστη του στις δύσκολες στιγμές» πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού χάρη στις οποίες η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση.

«Νιώθω τον έλληνα πρωθυπουργό φίλο και αδερφό μου», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «αγωνίστηκε σαν λιοντάρι να κρατήσει την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ».

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β’ εθνική» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ δανειζόμενος μια φράση του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ωστόσο σημείωσε ότι η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι από τους Έλληνες.

Ο Αντ. Σαμαράς έκανε σύγκριση με την Αργεντινή που ακόμη δεν μπορεί να βγει στις αγορές. «Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Αργεντινή. Και αυτό την ώρα που κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της άτακτης χρεοκοπίας. Αυτό έγινε γιατί η Ελλάδα έμεινε μέσα στην ευρωπαϊκή ομπρέλα και το πέτυχε με τη βοήθεια του κ. Γιούνκερ ως προέδρου του Eurogroup. Έγιναν λάθη στην πορεία, αλλά μάθαμε από τα λάθη και τα ξεπερνάμε. Ήταν πολλοί αυτοί που προέβλεπαν τα χειρότερα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και διαψεύστηκαν. Η παραμονή μας στην ομπρέλα της ευρωζώνης ήταν αυτό που αποδείχθηκε σωτήριο για την Ελλάδα» επισήμανε.

«Όσον αφορά την Ελλάδα και την Αργεντινή δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός, αλλά αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή», επεσήμανε, από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την συζήτηση για το ελληνικό χρέος που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, ο κ. Γιούνκερ είπε πως δεν υποστηρίζει το ενδεχόμενο ενός κουρέματος. «Αναφορικά με την Ελλάδα, η ερώτηση που μού απευθύνατε δεν περιλαμβάνεται στις σκέψεις μου» είπε, ενώ όσον αφορά στην βιωσιμότητά του απάντησε πως δεν θα εξετάσει το θέμα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου.

Ο Γιούνκερ δεν αποκάλυψε το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά σημείωσε πως «δεν θα απογοητευτείτε».

Διευκρινιστικά ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο θα είναι ένα από τα ενδιαφέροντα της Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας έχουν ήδη ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Γιούνκερ.

Ισχυρό μήνυμα στήριξης στη χώρα και στην κυβέρνηση στέλνει με την επίσκεψή του σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο, στο οποίο θα παραβρεθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο νέος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στόχος του προέδρου της Κομισιόν είναι να καταστήσει σαφές πως θα εργαστεί για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Αυτό άλλωστε διεμήνυσε και με τη δήλωσή του, πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

«Προτεραιότητά μου, ως προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας»
σημείωσε, σε μία από τις σπάνιες φορές που πρόεδρος της Κομισιόν προβαίνει σε δηλώσεις για ανεπίσημη επίσκεψή του σε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα Νέα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι «ένας διαχρονικός φίλος της χώρας που μας στηρίζει σταθερά από την αρχή της κρίσης».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «υπήρξε ο πρώτος που, τον Ιούλιο του 2011, είχε ζητήσει την προσωρινή άρση της υποχρέωσης της Ελλάδας να καταβάλει τη συμμετοχή της στα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως και έγινε, ενώ εξαρχής τόνιζε ότι είναι αδιανόητος ο εκτοπισμός μιας χώρας από το ευρώ και πως θα πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων». Επίσης, από το Μαξίμου σημειώνουν ότι τον Ιούλιο του 2012 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είχε διστάσει να έρθει σε σύγκρουση με το Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, κατηγορώντας την καγκελαρία ότι έκανε «εσωτερική πολιτική στην πλάτη του ευρώ».

Για το χαρτοφυλάκιο

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει στην Επιτροπή ο Δημ.Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Άμυνας φέρεται ως επικρατέστερος να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το Μεταναστευτικό, για το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά θέση Επιτρόπου.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πως υπάρχουν κι άλλες θέσεις στο νέο σχήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητηθούν.


Αντίδράσεις από ΑΝΕΛ – ΚΚΕ – ΔΗΜΑΡ

– Ο Γιούνκερ αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για να σώσει τις γερμανικές τράπεζες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τη δήλωση του νέου πρόεδρου της Κομισιόν ότι«αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

«Αλληλεγγύη, λοιπόν, της Ευρώπης, για μια Ευρώπη που ο γερμανός φορολογούμενος πληρώνει ένα ευρώ στα 300 του έλληνα φορολογουμένου» δήλωσε ο κ. Καμμένος μετά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

– «Η στήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κυβέρνηση, είναι στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της, για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με το λαό να χρεοκοπεί καθημερινά από τη δυσβάσταχτη φορολογία, την ανεργία» σχολιάζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων, που είναι στόχοι των μονοπωλίων, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνουν επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού».

– Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπρεπε να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το δημόσιο χρέος, τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα.

«Αντίθετα, ειπώθηκε από την ελληνική πλευρά ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ η ελληνική οικονομία και κοινωνία στενάζουν. Ο κ. Γιούνκερ μάλιστα δήλωσε ότι η λιτότητα δεν έχει φθάσει στο τέλος, αλλά θα συνεχισθεί».

«Είναι απαραίτητη η αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, με χρονική μετακύλιση ομολόγων, μείωση επιτοκίων, αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.