Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, με τίτλο «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», κατέθεσε την Πέμπτη η κυβέρνηση στη Βουλή.

Διαβάστε το νομοσχέδιο

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Παρά την κατάθεσή του την συγκεκριμένη χρονική στιγμή πάντως, το νομοσχέδιο θα έλθει προς συζήτηση και ψήφιση στις εργασίες της ολομέλειας της Βουλής. Οπως εκτιμάται, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετίζεται με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα εν όψει της χρηματοδότησης από την τρόικα και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλησε να δείξει ότι έχει εκπληρώσει υποχρεώσεις και σε αυτό το πεδίο.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η απαγόρευση στο εξής της χρηματοδότησης κομμάτων και προσώπων με ανώνυμα κουπόνια. Κάθε χρηματοδότηση (κατά το μέγιστο 20.000 ευρώ ετησίως) πλέον θα γίνεται με γνωστοποίηση του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ του χρηματοδότη.

Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και τα εξής:

-Η τακτική επιχορήγηση των κομμάτων μειώνεται κατά 50% από 1,02 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων στο 0,5 τοις χιλίοις των καθαρών εσόδων.

-Η εκλογική επιχορήγηση μειώνεται από 0,022% των τακτικών εσόδων σε 0,08% των καθαρών

-Κάθε ποσό άνω των 1500 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλεται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης.

-Απαγορεύεται η χορήγηση τραπεζικών δανείων πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους.

-Η επιχορήγηση δεν θα δίνεται βάσει των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, αλλά βάσει των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους.

-Απαγορεύεται επίσης η χορήγηση εισιτηρίων μετακίνησης ετεροδημοτών.