«Εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο μνημόνιο, το μνημόνιο τελειώνει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας-μέλους της Ευρωζώνης. Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει τώρα να είναι ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή, είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι κατ’ επανάληψη είχε θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμειξής της στην καθημερινή λειτουργία υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών.

«Από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή αλλού. Αυτό δεν είναι μια απλή συμβολική κίνηση ότι αλλάζουμε σελίδα, είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, όπως είναι υποχρέωσή μας» υπογράμμισε.

«Είμαστε στο πλευρό των Κυπρίων»

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού. Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της γεωγραφίας και της ιστορίας, είμαστε δυο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο, έχουμε και ένα κράτος-μέλος εν λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία η ΕΕ να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο, δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια ως πολιτική οντότητα και θεσμικό οργανισμό».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα εξαρτάται από τη βούληση του παράγοντα, που είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της κατοχής, που είναι η Τουρκία. Άρα οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι πάντα στραμμένες προς την κατεύθυνση αυτή».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι «οι θέσεις Αναστασιάδη, τις οποίες στηρίζει οι Ελλάδα, είναι πάρα πολύ καθαρές, έχουν ως βάση το κοινό ανακοινωθέν, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο».

Έχει, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία, ανέφερε, να αναδεικνύουμε τις προτάσεις Αναστασιάδη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που μπορεί να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στο νησί και να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

«Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε, καθώς έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, φυσικά, αναμένουμε τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών και τη νέα συνάντηση των δυο ηγετών στην Κύπρο, στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί. Ως τότε ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί, η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά, τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μεθοδολογία, γιατί πρέπει να υπάρχει μια διαφανής και εφαρμόσιμη μεθοδολογία στην προσέγγιση του όλου θέματος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ποτέ οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου».