Η επιλογή του κ. Δ. Αβραμόπουλου ως νέου επιτρόπου έγινε από τον Πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά σε συνεννόηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.
Ο κ. Βενιζέλος είχε εκδηλώσει την προτίμησή του στην ανανέωση της θητείας της κας Μ. Δαμανάκη που έτσι μπορούσε – και λόγω επετηρίδας – να διεκδικήσει ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, ακόμη και μια από τις θέσεις αντιπροέδρων της Επιτροπής.
Ο κ. Σαμαράς δεν απέκλειε την ανανέωση της θητείας της κας Δαμανάκη, αν και τον απασχολούσε πάντα το ζήτημα της αναλογίας μεταξύ ΕΛΚ και ΕΣΚ στη νέα Επιτροπή, κυρίως όμως οι εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα του σε σχέση με την απόρριψη της υποψηφιότητας της κας Ντόρας Μπακογιάννη που την είχε ευρέως δημοσιοποιήσει η ίδια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στην πραγματικότητα ποτέ δενσυζητήθηκαν σοβαρά άλλες λύσεις που έγιναν αντικείμενο δημοσιογραφικής προβολής .
Είναι όμως προφανές ότι τα δημοσιεύματα για πιθανή επιλογή του κ. Αβραμόπουλου δεν πύκνωσαν τυχαία μετά το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Φλωρεντία.
Ανεξάρτητα από το ποιος διατύπωσε πρώτος την ιδέα: ο κ. Αβραμόπουλος ως δήλωση διαθεσιμότητας ή ο κ. Σαμαρας ως πρόταση, σημασία έχει ότι ο Πρωθυπουργός εξάρτησε την απόφαση από την συμφωνία του κ. Βενιζέλου τον όποιον και ενημέρωσε. Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τον κ. Βενιζέλο για να ζητήσει την συμφωνία του.
Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε προτάσσοντας τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που σχετίζονται με την σταθερότητα και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση χωρίς στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις, αλλά με καθημερινή προσπάθεια για την βελτίωση αναγκαστικών ρυθμίσεων που δεν υπηρετούν πραγματικά το στόχο της εθνικής ανταγωνιστικότητας και για τη λήψη θετικών μέτρων αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα. Εξήγησε συνεπώς στον κ. Αβραμόπουλο ότι ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίου, πρέπει να υπηρετήσει πολιτικά αυτή την στρατηγική στις Βρυξέλλες.
Ορισμένοι απόρησανμετη συμφωνία του κ. Βενιζέλουστην επιλογή Αβραμόπουλου λόγω της έντασης που είχε δημιουργηθεί πριν λίγους μήνες όταν ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι ο νυν υπουργός Άμυνας δεν υπερασπίστηκε σθεναρά τη νομοθετική ρύθμιση του 2010 για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Κύκλοι που γνωρίζουν καλά το θέμα παρατηρούν ότι στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος εισηγήθηκε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που συνιστά πανηγυρική αποδοχή και εφαρμογή του νόμου του 2010 .
Ως προς τις υποτιθέμενες, σύμφωνα με σχόλια ακροδεξιών εντύπων, όπως επισημαίνουν στοΠαΣοΚ,διαφωνίες για θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των κκ Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, με μακρά υπηρεσιακή εμπειρία, παρατηρούν ότι για πρώτη ίσως φορά τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν για όλα τα κρίσιμα θέματα γραπτές οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει κανένα σημείο δεκτικό «αποκλίσεων» από το Υπουργείο Άμυνας.