Μια ξεκάθαρη θέση προς τους ευρωπαίους εταίρους να μην υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεροποιηθεί και να βγει από την κρίση με συνεχείς αλλαγές των όρων του παιχνιδιού για τις τράπεζες (τα stress tests) και τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην τελευταία συνεδρίαση του Eco/Fin.
Εκεί διαπίστωσε ότι το κλίμα, παρά την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει για να βγει η χώρα από την κρίση, δεν ήταν καλό.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών Εco/Fin που έγινε παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπευθύνου για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ στο τραπέζι μπήκαν τα κριτήρια –οι υποθέσεις εργασίας –στα οποία θα στηριχθούν τα stress tests των συστημικών τραπεζών σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Αυτό που ανησύχησε τον κ. Χαρδούβελη είναι το επιχείρημα που έπεσε στο τραπέζι ότι «τα ομόλογα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ριψοκίνδυνα» και τα σενάρια που ακούστηκαν ότι στην «άσκηση αντοχής» πρέπει να υπολογιστούν οι αποτιμήσεις τους 10% ή 16,5% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Οπως είπε ο έλληνας υπουργός, αυτός ο υπολογισμός δεν συνάδει με τις προβλέψεις για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιτυχή έξοδο της χώρας για δανεισμό στις αγορές.
Και προσέθεσε: «Μας υποχρεώνετε να περνάμε stress πάνω στο stress. Δηλαδή, να περνάμε stress στο τετράγωνο» είπε χαρακτηριστικά, στάση που τράβηξε την προσοχή των ομολόγων του.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος και με βάση αυτά ενισχύθηκαν οι τράπεζες με κεφάλαια 8 δισ. ευρώ από τις αγορές (παρότι τα tests προσδιόριζαν τις ανάγκες σε 6,2 δισ. ευρώ), ενώ τόνισε: «Οι αγορές μάς εμπιστεύτηκαν, μη μας υπονομεύετε ανατρέποντας τα δεδομένα».
Επί της ουσίας ο υπουργός ζήτησε τα tests για τις ελληνικές τράπεζες να λάβουν υπόψη και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών που έχουν ανακοινωθεί εφέτος και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και οι όποιοι υπολογισμοί να μη στηριχθούν μόνο στην εικόνα και στα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί στο τέλος του 2013.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπαρνιέ εμφανίστηκε να αποδέχεται τα επιχειρήματα Χαρδούβελη, αλλά ο Μάριο Ντράγκι διατήρησε άκαμπτη στάση λέγοντας πως ό,τι ισχύσει για όλους θα ισχύσει και για την Ελλάδα.
Ο υπουργός επέμεινε στη θέση του να ληφθούν υπόψη όλα τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για την ελληνική οικονομία λέγοντας ότι βρίσκεται υπό διαρκή έλεγχο και αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ύφεσης και της μείωσης των εισοδημάτων και ότι τώρα άρχισε να αλλάζει η εικόνα προβλέποντας ανάπτυξη της οικονομίας 0,7%, ίσως και υψηλότερα, για το έτος. Και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Εκανε αναδρομή στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το PSI είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις τράπεζες». Προσέθεσε ότι τότε δημιουργήθηκε το ΤΧΣ με ευρωπαϊκό χρήμα, αλλά πλέον υπάρχει η αντίφαση η Διεύθυνση Ανταγωνισμού να θεωρεί τώρα τις ενισχύσεις που δόθηκαν τότε –και προβλέπονταν από τους ίδιους τους Ευρωπαίους –κρατική επιχορήγηση!
Και μήνυμα στο εσωτερικό


Κατόπιν τούτων, απευθυνόμενος στο ταραγμένο πολιτικά εσωτερικό μέτωπο που ερίζει για τη λύση που θα δοθεί στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και της αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, προειδοποιεί όλες τις πλευρές –κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζίτες –ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων και να υποστηρίξουν μαζί σε ευρωπαϊκό επίπεδο λύσεις που θα ελαχιστοποιούν τις ανάγκες νέων κεφαλαίων για τις τράπεζες. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ).
Μόνο έτσι θα είναι πιο εύκολοι οι χειρισμοί στο επόμενο θέμα της ατζέντας που είναι η ρύθμιση και ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, προετοιμάζεται για τον έλεγχο του φθινοπώρου από την τρόικα και τη νέα «δοκιμασία αντοχής» των τραπεζών, από την οποία θα προσδιοριστεί και πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα, και είναι σαφής προς τους συνομιλητές του. Διαμηνύει ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα και το κλίμα δεν είναι τόσο φιλικό για την Ελλάδα. Χρειάζεται κοινή στάση και συντονισμός σε όλα τα επίπεδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ