Ηπροσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας «δεν έχει χρονικό ορίζοντα, αλλά απαιτεί συνέχεια και συνέπεια και κυρίως προσαρμογή στο ανταγωνιστικό περιβάλλον» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Θεωρεί ότι για να επιτευχθούν διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης χρειάζονται αρκετές ακόμη διαρθρωτικές μεταβολές και ρυθμίσεις και πρωτίστως χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας σε πολλαπλά επίπεδα που πρέπει να ξεκινήσει από την Παιδεία και τη νέα γενιά. Για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων επισημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται με «ευκαιριακές προσεγγίσεις» και «προσωπικές ατζέντες στελεχών και συμβούλων» και χαρακτηρίζει «ερασιτεχνική» την άποψη ότι ένα τραπεζικό σύστημα που είχε συνηθίσει σε ποσοστά επισφαλειών της τάξεως του 5%-7% μπορεί ως διά μαγείας να προσαρμοστεί στο σημερινό επίπεδο επισφαλειών. Σύμφωνα με την άποψη του επικεφαλής της Εθνικής, ο οποίος στην καριέρα του έχει χειριστεί πληθώρα επιχειρηματικών συμφωνιών, χρηματοδοτήσεων αλλά και αναδιαρθρώσεων δανείων στον σύνθετο και ευμετάβλητο χώρο της ναυτιλίας, η διαχείριση των προβληματικών δανείων «απαιτεί πάνω απ’ όλα τη διαμόρφωση ρεαλιστικής στρατηγικής», ενώ ο χρόνος επίτευξης συμφωνιών «πρέπει να είναι σύντομος και να μην ξεπερνά το τρίμηνο».
Είναι εκτός κινδύνου το τραπεζικό σύστημα; Μπορούν οι καταθέτες να αισθάνονται ασφαλείς;
«Στον βαθμό που έχει αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία και ενισχύεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε αποτυπώνεται σταθερά στα τελευταία τρίμηνα, ισχυροποιείται και το πιστωτικό μας σύστημα. Πολύ πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν επιτυχώς δύο κύκλους κεφαλαιακής ενίσχυσης, με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών μας να είναι σε διεθνές περιβάλλον απόλυτα ανταγωνιστικοί. Σε ό,τι αφορά την Εθνική ο δείκτης βασικών κεφαλαίων Tier 1 διαμορφώνεται, βάσει των αρχών της Βασιλείας ΙΙΙ, στο 11,6%, με τα μέσα επίπεδα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι στο 10%. Επίσης η καθαρή θέση σε εποπτικούς όρους Core Tier 1 προσεγγίζει το 18%, επίπεδο από τα υψηλότερα ευρωπαϊκά. Κατά συνέπεια, και πέραν των όσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ισχύουν για την εγγύηση των καταθέσεων, οι καταθέτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».
Στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Εθνικής όμως ζητήσατε από την πολιτική και οικονομική ηγεσία και την Τράπεζα της Ελλάδος «να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες». Τι σας ανησυχεί;
«Δεν με ανησυχεί τίποτα πέραν του λεγόμενου «κακού εαυτού» μας. Δηλαδή, ανακοπή της προσπάθειας, που πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν έχει χρονικό ορίζοντα, αλλά απαιτεί συνέχεια και συνέπεια και κυρίως προσαρμογή στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά κύριο λόγο στην ευρωζώνη συνεχίζεται η διαδικασία για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η ολοκλήρωσή της θα εξασφαλίζει, κατά το δυνατόν, τη συστημική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μέσα από μια βελτιωμένη διαδικασία εποπτείας. Αρα το επόμενο διάστημα απαιτείται συντονισμός δράσεων και ενεργειών για τη συνδιαμόρφωση του τραπεζικού περιβάλλοντος των επόμενων δεκαετιών. Μην ξεχνάτε ότι δύο πράγματα κρίνονται αναγκαία για την τραπεζική ένωση: πρώτον, η απαγκίστρωση των τραπεζών από την επιρροή του κράτους και, δεύτερον, η ανάδειξη αποτελεσματικότερης εποπτείας από τα αρμόδια όργανα».

Τι αναμένετε από τα stress tests της ΕΚΤ; Θα χρειαστεί η Εθνική πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση;
«Είναι πολύ νωρίς, όχι μόνο για τις ελληνικές αλλά και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, να προσδιοριστεί αν και ποια ανάγκη κεφαλαίων θα προκύψει. Ακόμη δεν έχουν καθοριστεί σε βάθος οι προϋποθέσεις όπου θα στηριχθούν τα stress tests και είμαστε σε φάση συγκέντρωσης και προσκόμισης στοιχείων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Εθνική αλλά και οι άλλες ελληνικές τράπεζες με τα ως σήμερα ισχύοντα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Οσον αφορά την Εθνική, επαναλαμβάνω ότι με τα ισχύοντα σήμερα είναι κεφαλαιοποιημένη αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν τα «κόκκινα» δάνεια; Πότε θα κορυφωθούν;
«Συμπληρώσαμε το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο που στην Εθνική, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, μειώνεται ο ρυθμός δημιουργίας επισφαλειών. Αυτή η επιβράδυνση είναι αποτέλεσμα στοχευμένης πολιτικής που υποβοηθείται από το σταδιακά βελτιούμενο οικονομικό κλίμα. Η ποιοτική ανωτερότητα του χαρτοφυλακίου της Εθνικής επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock. Η Εθνική διαθέτει το χαμηλότερο επίπεδο πιθανών ζημιών και παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό κάλυψής τους».

Τι θα κάνετε με τις επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους; Είπατε στη γενική συνέλευση ότι μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να κρίνεται αν μια επιχείρηση είναι βιώσιμη ή όχι. Και μετά τι θα ακολουθεί;
«Η διαχείριση των προβληματικών δανείων απαιτεί κυρίως ψυχραιμία και διαμόρφωση σωστής και ρεαλιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους. Δεν αντιμετωπίζεται με φωνές και πυροτεχνήματα αλλά ούτε και με blanket solutions, τύπου μια λύση για όλους (one-size-fits-all). Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα «κόκκινα» δάνειακαι η δυνατότητα ανάκτησής τους αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών –κάτι που αναγνώρισαν και όλοι οι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Σε αυτή τη χρονική στιγμή που το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και οι αξίες των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες σταδιακά ανακάμπτουν μεγαλώνει και η δυνατότητα υλοποίησης βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, διακανονισμών αλλά και ρευστοποιήσεων. Παράλληλα σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη λύσεων στα προβληματικά δάνεια είναι οι ανάγκες του κάθε επιχειρηματικού κλάδου για εξαγορές, συγχωνεύσεις, είσοδο στρατηγικών επενδυτών, όπως π.χ. στον τουρισμό, αλλά και οι βασικές προσδοκίες και επιδιώξεις του πελάτη-οφειλέτη, ιδιαίτερα στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων. Η ανάγνωση αυτή είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση στρατηγικής. Επιπλέον ο χρόνος επίτευξης συμφωνιών πρέπει να γίνει σύντομος μέσα από τα stand-still agreements και να μην υπερβαίνει το τρίμηνο. Πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα και στις τράπεζες για την ενεργοποίησή τους με στόχο τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης τόσο για τις τράπεζες όσο και για όλους τους πιστωτές».

Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια καθυστερεί, με τις τράπεζες να κατηγορούνται για παρελκυστική τακτική.
«Κοιτάξτε, η διαχείριση προβληματικών δανείων και η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Οι τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στο έργο αυτό και στην ανάπτυξη αποδοτικού και έμπειρου στελεχικού δυναμικού. Αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με ευκαιριακές προσεγγίσεις, ανευθυνότητα και προσωπικές ατζέντες στελεχών και συμβούλων. Είναι ερασιτεχνική η άποψη ότι ένα τραπεζικό σύστημα που είχε συνηθίσει σε ποσοστά επισφαλειών της τάξεως του 5%-7% μπορεί ως διά μαγείας να προσαρμοστεί στο σημερινό επίπεδο επισφαλειών στον χρόνο του τελάλη. Και αυτό δεν προκύπτει από οποιαδήποτε απροθυμία που μπορεί να καταλογίζεται κατά καιρούς στις τράπεζες. Γιατί οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, με σημαντικά κεφαλαιακά περιθώρια και υψηλή κάλυψη από προβλέψεις και εξασφαλίσεις. Κατά τη γνώμη μου, η καθυστέρηση προκύπτει από τη δημιουργία προσδοκιών και την αναμονή για λύσεις που δεν συνάδουν με την τραπεζική συναλλακτική ηθική, δημιουργούν θέματα ηθικού κινδύνου (moral hazard) και δεν πρόκειται ποτέ να δοθούν».

Γιατί οι διοικήσεις των τραπεζών δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για τη διαχείριση των υπερχρεωμένων και προβληματικών κλάδων και επιχειρήσεων;
«Η δυσκολία δεν αφορά την Εθνική. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι συγκεκριμένοι κλάδοι χρειάζονται βαθιές τομές. Τα σημεία σύγκρουσης (conflicts) που υπάρχουν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι νέες διοικήσεις προβληματικών εταιρειών πρέπει να ελέγχονται συνεχώς. Είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν συνθήκες που να προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό και να εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει προνομιακή μεταχείριση κανενός. Η Εθνική είναι παρούσα, χωρίς όμως ανοχές για λάθη και πρακτικές του παρελθόντος, αλλά και με ρεαλιστική παρουσία στις ανάγκες και προοπτικές του μέλλοντος».


Οι ευθύνες και η φορολογική σταθερότητα
«Για να διατηρηθεί η ανάπτυξη απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας»

Συμμερίζεστε την άποψη ότι η ύφεση τελείωσε;

«Από τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους υπάρχουν στοιχεία που προοιωνίζονται όχι μόνο τη σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά και την ανάπτυξη».
Από τι θα εξαρτηθεί η επιστροφή της οικονομίας σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης;
«Οι διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να είναι το βασικό μέλημα όλων. Βεβαίως οι ευθύνες ενός εκάστου είναι διαφορετικές. Χρειάζονται αρκετές ακόμη διαρθρωτικές μεταβολές και ρυθμίσεις. Και πρωτίστως χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, που πρέπει να ξεκινήσει από την Παιδεία, τη νέα γενιά, και είναι ύψιστη ευθύνη του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ακόμη και η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης είναι θέμα Παιδείας. Με τη φορολογική συνείδηση βάζουμε τις βάσεις για ένα φορολογικό σύστημα που θα διαπνέεται, πέραν της αυτονόητης δικαιοσύνης και ισότητας, από φορολογική σταθερότητα. Η σταθερότητα, με τη σειρά της, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών και την αυξημένη παραγωγικότητα αποτελούν τους άξονες για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Ολα αυτά αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας».

Ποια είναι η προτεραιότητα της Εθνικής για την ανάκαμψη της οικονομίας;
«Αύξηση και διάχυση καινοτόμων, εξωστρεφών και ανταγωνιστικών επενδύσεων πρέπει να είναι η πυξίδα μας. Από την αρχή του έτους δεσμευθήκαμε ως Εθνική και εξασφαλίσαμε 3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας. Η προτεραιότητά μας είναι η χρηματοδοτική κάλυψη των αναγκών. Ρευστότητα διαθέτουμε. Είμαστε η τράπεζα με τα καλύτερα, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στοιχεία. Τα δάνειά μας στην Ελλάδα είναι στο 84% των καταθέσεων. Η Εθνική επιδιώκει να είναι πρωτεργάτης στη νέα γενιά εγχώριων, δυναμικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων».

Οι επιχειρήσεις όμως παραπονούνται ότι οι τράπεζες σήμερα έχουν περάσει στο άλλο άκρο και πλέον δίνουν δάνεια μόνο με πολλαπλάσιες εξασφαλίσεις. Γιατί δεν αναλαμβάνετε ρίσκο;
«Στόχος της τράπεζας πρέπει να είναι η δημιουργία υγιών και ασφαλών δανειακών χαρτοφυλακίων. Προϋπόθεση για έναν τέτοιο στόχο είναι η ύπαρξη θετικών χρηματοροών από τη λειτουργία των επιχειρήσεων ή το εισόδημα του ιδιώτη. Στη σημερινή κατάσταση αυτό είναι δύσκολο σε πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό απαιτείται αυξημένο επίπεδο εξασφαλίσεων και ικανοποιητική ίδια συμμετοχή».

Παρά την υποχώρηση των επιτοκίων καταθέσεων, το κόστος του χρήματος παραμένει υψηλό για τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν περιθώρια μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων;
«Τα τελευταία χρόνια το κόστος ρευστότητας ήταν εξαιρετικά υψηλό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζω το κόστος του ELA και των προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και τη μη λειτουργία διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την εκροή καταθέσεων. Θεωρώ ότι τα μεγέθη αυτά έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται, αλλά όχι στο σημείο που να επιτρέπουν επί του παρόντος κάτι περισσότερο από μια οριακή μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων. Βασικό πρόβλημα είναι ο αργός ρυθμός επιστροφής των καταθέσεων και η σχετικά μικρή μείωση στο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων. Οσο αυτά θα βελτιώνονται τόσο θα αυξάνεται και η δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο καιρό μεγάλοι όμιλοι πέτυχαν ανταγωνιστικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτοί τουλάχιστον οι όμιλοι αξιολογούνται από την αγορά με χαμηλότερο ρίσκο. Σίγουρα οι τράπεζες αισθάνονται την εξέλιξη αυτή και τον κίνδυνο προπληρωμής τους».


Τα stress tests και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
«Οι επιλογές μας δικαιώθηκαν»

Η Εθνική επέστρεψε σε κερδοφορία. Πώς το πετύχατε αυτό και ποια ήταν η συμβολή της Finansbank;

«Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα έχουμε κερδοφόρα αποτελέσματα. Είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα από το 2013 που σημείωσε κερδοφορία. Βασικοί παράγοντες ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω εξορθολογισμού δαπανών που σε διάστημα τετραετίας έφτασε το 40% και η σημαντική αποκλιμάκωση δημιουργίας νέων επισφαλειών, τομέας στον οποίο η Εθνική πρωτοπορεί. Η συνεισφορά της Finansbank στην κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής είναι και σημαντική και συνεχιζόμενη, όπως πρέπει να τονιστεί επίσης και η επιστροφή σε κερδοφορία των θυγατρικών της ΝΑ Ευρώπης, ενώ συνεχίζεται και η καλή πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής».
Προχωρείτε σε διαγωνισμό για την πρόσληψη στην Περιφέρεια 122 νέων υπαλλήλων αλλά και σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε άλλες 110 θέσεις τον χρόνο. Τι σημαίνει αυτή η πρωτοποριακή κίνηση της Εθνικής;
«Μετουσιώνουμε σε έργο τη θέση μας ότι είναι χρέος και υποχρέωση όλων η στήριξη της απασχόλησης και κυρίως η χωρίς αποκλεισμούς παροχή των δυνατοτήτων ανάδειξης και καταξίωσης των νέων μας στην πατρίδα τους. Με ενοχλεί αφάνταστα να διακρίνεται η νέα γενιά σε διεθνείς διαγωνισμούς και η βράβευση να περνά στα ψιλά του Τύπου. Επίσης οι νέοι να μεταναστεύουν και να διακρίνονται στο εξωτερικό από δικές μας ολιγωρίες και ατολμίες, όταν η πατρίδα τούς έχει τόσο πολλή ανάγκη. Συχνά αυτοί που είναι σε «θέσεις» κινούνται για όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε δρόμους παράλληλους. Γι’ αυτό και δεν συναντώνται. Δεν θέλουμε στην Εθνική να δώσουμε απλώς θέσεις εργασίας, θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες για ανάδειξη των αυριανών ηγητόρων σε όλα τα επίπεδα. Τα δύο τελευταία χρόνια στην τράπεζα προώθησα σε ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια νέους και νέες που υπό άλλες συνθήκες θα ανέμεναν επί δεκαετίες την προαγωγή τους. Και ίσως δεν θα την αποκτούσαν. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι όλες αυτές οι επιλογές, στη συντριπτική πλειονότητά τους, δικαίωσαν τις προσδοκίες, γεγονός που μας γεμίζει ικανοποίηση και προχωρούμε αφήνοντας τον δρόμο και τον χώρο σε αυτούς και στους επόμενους».

Υπονοείτε την αποχώρησή σας από την Εθνική και ενδεχόμενη μεταπήδησή σας, όπως ακούγεται, σε άλλη θέση; Μήπως στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πολιτικές τοποθετήσεις στις ομιλίες σας τόσο στα Ποσειδώνια όσο και στη γενική συνέλευση;
«Η καριέρα μου στην Εθνική ξεκίνησε το 1997, επί διοικήσεως Καρατζά, και ο βασικός στόχος μου πάντοτε σε κάθε πόστο που ανελάμβανα ήταν να αποδείξω ότι είμαι έτοιμος βάσει των αποτελεσμάτων μου να αναλάβω το επόμενο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αισθάνομαι ότι έχω χτίσει ένα πολλαπλό έργο το οποίο εμπλουτίστηκε μέσα από τις πρωτόγνωρες εμπειρίες της τελευταίας διετίας, τις οποίες εύχομαι να μην ξαναβιώσει ποτέ η Εθνική. Θεωρώ ότι τα μεγαλύτερα θέματα έχουν αντιμετωπιστεί, σίγουρα όμως υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που είμαι πρόθυμος να συνεχίσω να αντιμετωπίζω για να αποτραπεί η δημιουργία ανάλογων συνθηκών και πάλι. Σε κάθε ομιλία μου δίνω τα απαραίτητα μηνύματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και την τράπεζα που υπηρετώ και δεν εμπεριέχουν καμία άλλη σκοπιμότητα ή επιδίωξη».
Γιατί αλλάξατε στρατηγική και προχωρήσατε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψετε τις απαιτήσεις των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος;
«Η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε, βάσει δικών της κριτηρίων, τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Υποβάλαμε μια σειρά μέτρα (capital actions) που υπερέβαιναν σε αξία το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εγιναν αποδεκτά μόνο 1,04 δισ. ευρώ από αυτά, με ορίζοντα υλοποίησης που δεν ξεπερνούσε την 30ή Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Τα υπόλοιπα απαιτούσαν χρόνο υλοποίησης που υπερέβαινε τον επιτρεπόμενο από τον επόπτη. Κατά συνέπεια, προχωρήσαμε και επιτυχέστατα υλοποιήσαμε αύξηση 2,5 δισ. ευρώ για να καλύψουμε και πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες από την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την πιστοληπτική μας ικανότητα, να ενισχύσουμε τη θέση μας για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, να διευρύνουμε την πολυμετοχικότητα της τράπεζας και να έχουμε τη δυνατότητα αποπληρωμής στον κατάλληλο χρόνο των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου. Αν μη τι άλλο, τα γεγονότα, πέραν της επιτυχούς αύξησης του κεφαλαίου, επιβεβαίωσαν την ορθότητα της στρατηγικής μας».
Θα εξαγοράσετε τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου. Πώς θα χρηματοδοτήσετε την επαναγορά τους;
«Εχουμε εξασφαλίσει μέσω της πρόσφατης αύξησης κεφάλαια ύψους 1.350 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, αλλά αυτό θα εξεταστεί στον κατάλληλο χρόνο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ