«Δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την τεράστια υπόθεση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αν δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα» επαναλαμβάνει στους συνεργάτες του ο Αντ. Σαμαράς. Το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται δεν είναι οι συνεργάτες του, οι οποίοι με επικεφαλής τον Στ. Παπασταύρου δουλεύουν τις λεπτομέρειες για την κατάρτιση και έγκαιρη ψήφιση όλων των απαραίτητων νομοσχεδίων μέσα στο καλοκαίρι. Είναι οι υπουργοί, που όσο περνάει ο καιρός τόσο απομακρύνονται διακριτικά από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένα υπουργεία παρέπεμψαν ημιτελή νομοσχέδια, τμήματα του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, στο υπουργείο Οικονομικών ώστε η τελική σφραγίδα να είναι δική του.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πιθανές εκλογές το φθινόπωρο συντελεί στην απροθυμία πολλών υπουργών να επωμισθούν μεγάλα βάρη. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να δώσει μοναχικές μάχες προτιμώντας το ομαδικό παιχνίδι.
Το σενάριο των εκλογών


Στο πλαίσιο αυτό οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Σαμαράς μιλώντας με βουλευτές του κόμματος στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Βουλή μόνο από παρόρμηση δεν πήγαζαν. Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Επίσης έθεσε τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της.
Τα ίδια επιχειρήματα αναπτύσσει και στις ιδιωτικές συνομιλίες του τονίζοντας ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στον προγραμματισμό του και ότι ο στόχος παραμένει να γίνουν οι εκλογές τον Ιούνιο του 2016. Ο άμεσος σχεδιασμός του όμως είναι να καλυφθούν οι δεσμεύσεις έναντι της τρόικας για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και γι’ αυτό έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να δουλέψουν χωρίς διακοπές μέσα στο καλοκαίρι έτσι ώστε να τελειώσουν με τα προαπαιτούμενα και να προχωρήσει η κυβέρνηση χωρίς βαρίδια τον Νοέμβριο στη διαπραγμάτευση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Δεν αποκλείεται αυτή η εντολή να δοθεί και με πιο επίσημο τρόπο, ενδεχομένως σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία και το νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων θα έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας και θα συμβάλουν στην ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα και στην έξοδο στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, πιστεύει ότι η αίσια διαπραγμάτευση για το χρέος θα δημιουργήσει τέτοια δυναμική που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης ακόμη και για όσους βουλευτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

«Το ευνοϊκό κλίμα που θα υπάρξει το φθινόπωρο για την ελληνική οικονομία θα πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους να αντιληφθούν ότι η εκλογή Προέδρου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει εμπόδιο στις συνεχώς βελτιούμενες προοπτικές εξόδου από την κρίση»
επισημαίνουν συνεργάτες του. Στο ΠαΣοΚ, από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι θα είναι καθοριστική η στάση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
«Είμαστε με τη νομιμότητα»


Πάντως δεν συμμερίζονται όλοι οι σύμβουλοι ούτε όλοι οι «γαλάζιοι» υπουργοί την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού και ορισμένοι εξακολουθούν να του εισηγούνται προσφυγή στις κάλπες τον Νοέμβριο, προτού υπογραφεί μία ενδεχόμενη συμφωνία για το χρέος, με το δίλημμα «ανάπτυξη σε συνεργασία με την Ευρώπη ή στασιμότητα μετά από σύγκρουση με την Ευρώπη;». Ο κ. Σαμαράς, λένε κυβερνητικές πηγές, ακούει τις εισηγήσεις αυτές αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το αν μελετά σοβαρά ένα τέτοιο σενάριο. Η άποψη που εκφράζει, πάντως, ακόμη και αν δεν ταυτίζεται με τις μύχιες σκέψεις του, είναι ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. «Πρέπει να είμαστε με τη νομιμότητα» φέρεται να εκμυστηρεύεται στους συνεργάτες του, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσουμε τους 180 βουλευτές δεν θα πάμε εμείς τη χώρα σε εκλογές αλλά η αντιπολίτευση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη χώρα».
Εξάλλου ο Πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι εμφανής το 2016 και ότι όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές τόσο περισσότερο ξεκάθαρα θα είναι τα αποτελέσματα των θυσιών που έκαναν οι πολίτες αλλάζοντας και την πολιτική δυναμική στη χώρα. Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν πιστεύει ότι το δίλημμα του χρέους χωρίς απτή κοινωνική πολιτική και ανάπτυξη θα λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση απέναντι στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ όμως επιλέγει το μονοπάτι της ασφάλειας. Αφενός οι συνεργάτες του παρεμβαίνουν δυναμικά για να βελτιώσουν προς όφελος των πολιτών τις κυβερνητικές αποφάσεις, αφετέρου οργανώνει μεθοδικά το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης προσδοκώντας ευρύτερη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ