Ακολουθώντας (και πάλι) την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα την Τουρκία και την Κύπρο η αμερικανική κυβέρνηση μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι άλλο Κύπρος και άλλο Ουκρανία στο θέμα της ξένης κατοχής.
Σε ερώτηση κύπριου δημοσιογράφου ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ζητούν από τους ρώσους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή δεν ζήτησαν ποτέ (ούτε ζητούν) από την Τουρκία να αποχωρήσει από την Κύπρο (σ.σ. και στις δύο περιπτώσεις υφίσταται θέμα εισβολής και κατοχής) η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ είπε ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και της κατάστασης με τους Ρώσους στην Ουκρανία.: «Υπάρχουν πολλές διαφορές και θα είμαι ευτυχής να τις συζητήσω» είπε συγκεκριμένα.
Σημείωσε τα εξής: «Στην περίπτωση της Κύπρου υποστηρίζουμε πλήρως την συνεχιζόμενη διαδικασία υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε προτρέψει και τα δύο μέρη να αδράξουν την ευκαιρία για να επιτύχουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην κατεύθυνση μία διευθέτησης, η οποία επανενώνει το νησί ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Εμείς ως ΗΠΑ, είμαστε πρόθυμες να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο βρούμε χρήσιμο».
Είπε ακόμα ότι γνωρίζει πως «υπάρχουν πολλά έντονα αισθήματα και στις δύο πλευρές για το θέμα αυτό, αλλά υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη για να βρεθεί λύση. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη διαδικασία και μπορούμε να βοηθήσουμε μ΄όποιο τρόπο μπορούμε, όμως είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση» της Κύπρου με την Ουκρανία.