Σε καλό κλίμα χωρίς όμως να ξεπεραστούν τα αγκάθια που υπάρχουν ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων για την Κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση.Το ένα σημείο τριβής ήταν η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚυποστήριζαν ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να έχει έναν αυτόνομο ρόλο και να μην ετεροκαθορίζεται ως ο χώρος ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει συλλήβδην τον διάλογο με την Κεντροαριστερά και ότι χρειάζεται να είναι σαφή η διαχωριστική γραμμήκαι με τον νεοφιλελευθερισμό και με τον αριστερό λαϊκισμό.
«Εμείς δεν μιλούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν με λίγα λόγια το μήνυμα τηςΧαρ. Τρικούπη.Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ, με το δεδομένο της επιστολής που απηύθυνε ο Φ. Κουβέλης στον Αλ. Τσίπρα για ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, επέμεναν ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί οΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε και τον λαϊκισμό ούτε να δίνουμε την εντύπωση ότι πατάμε σε δύο βάρκες», απαντούσαν οι συνομιλητές τους.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις οι τόνοι στη συζήτηση δεν ανέβηκαν σε καμία στιγμή μάλιστα δόθηκαν και κάποιες εξηγήσεις. Οι εκπρόσωποι τουΠαΣοΚ διευκρίνισαν ότι η συναίνεση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στα δύο κόμματα ωστόσο πρόσθεσαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν μικροκομματικά παιχνίδια με τον ανώτατοπολιτειακό θεσμό.Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν με αυτή την αντίληψη.
Το ΠαΣοΚ κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά η ΔΗΜΑΡ απάντησε ότι θα προηγηθεί το δικό της συνέδριο όπου θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό.Μέχρι τότε όμως θα μπορούν να συνομιλούν είτε με επίπεδο κομματικών αντιπροσωπειών – συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σύντομα και νέα συνάντηση καθώς υπάρχει συμφωνία στις περισσότερες από τις 12 προγραμματικές θέσεις που συμπεριέλαβε ο κ. Κουβέλης στις επιστολές του- είτε στο φόρουμ διαλόγου που θα φτιάξει η Αγ. Κωνσταντίνου.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή είχαν συμμετείχαν οιΘ. Θεοχαρόπουλος, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Δημ.Αναγνωστάκης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας, Στ. Μανίκας από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ . Το ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπησαν οιΠ. Ρήγας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κ. Πιερρακάκης,μέλος του Πολιτικού Συμβουλίουκαι Δημ.Καρύδης, Γραμματέας Επικοινωνίας.
Ο κ. Ρήγας, μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών δήλωσε: «Ξεκινήσαμεέναν ειλικρινή, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί χωρίς προαπαιτούμενα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ.
Oστρατηγικός στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Oδρόμος είναι μακρύς, -η συζήτηση θα βγάλει στην πρώτη συνάντηση πιστεύω αρκετά θετικά αποτελέσματα- οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες σε αρκετά σημεία του προγραμματικού διαλόγου. Υπάρχει βέβαια ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία σε κάποια άλλα θέματα.
Ο διάλογος θα συνεχιστεί, πιστεύω ότι είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή στιγμή για να πετύχουμε τον στρατηγικό στόχο τον οποίο υπηρετούμε και οι δύο»
Αντιστοίχως ο κ. Θεοχαρόπουλος επιβεβαίωσε το καλό κλίμα της συνάντησης.«Ξεκίνησε σήμερα ένας διάλογος στη βάση των επιστολών, τις οποίες έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για την κεντροαριστερά και τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία στην πρώτη αυτή συνάντηση και άλλα που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία. Ο διάλογος έγινε στη βάση των 12 προγραμματικών σημείων των επιστολών. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα υπάρξει νέα συνάντηση.Στόχος του διαλόγου είναι να υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις, όχι σε ένα κενό πολιτικής, έτσι ώστε να αποβεί προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡΦ. Κουβέλης μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπή ςκαι της ΚΟεπεσήμανε, μεταξύ άλλων,την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός δικτύου διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας, στο πλαίσιο του οποίου θα εκδηλωθούν και συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.