Την στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ γενικεύεται η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε εκλογές πριν καν ανοίξει το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κορυφαία στελέχη του αποκαλύπτουν ένα τμήμα της στρατηγικής του για την επομένη μίας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, και με βασική προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με κάθε δυνατό μέσο και δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση μίας δεύτερης εκλογικής διαδικασίας, με στόχο την αυτοδυναμία.
Υπό το πρίσμα αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, στον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνουν πλέον τον ορίζοντα των πιθανών συνεργασιών, αποκλείοντας από την συζήτηση μόνον την Χρυσή Αυγή και βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με ψήφο ανοχής από άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.
Θεωρητικώς, σε αυτές περιλαμβάνεται και η ΝΔ ή τουλάχιστον ένα τμήμα της.
Ετσι, σε μία περίοδο κατά την οποία ο κ. Τσίπρας επιχειρεί τα ανοίγματα προς πάσα κατεύθυνση με στόχο τις κυβερνητικές συνεργασίες, το ζητούμενο και ο στόχος της αυτοδυναμίας «διανθίζεται» με συζητήσεις και σχέδια συνεργασιών, ενώ πλέον εξετάζεται και η δυνατότητα του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.
Παρά ταύτα, και με προφανή την στόχευση της άσκησης πιέσεων προς ψηφοφόρους και πολιτικές δυνάμεις και την προσπάθεια να αποσείσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκ προοιμίου την ευθύνη μίας ενδεχόμενης εμπλοκής κατά την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς κάποιες αντιφάσεις.
Μία εξ αυτών: πώς θα φτάσει να διεκδικήσει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης με ψήφο ανοχής, σε μία περίοδο κατά την οποία κατηγορεί την σημερινή κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση, με συνολικό ποσοστό 32% (βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών).
Μιλώντας για τα μετεκλογικά σενάρια την Δευτέρα το μεσημέρι, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης σημείωσε (Alpha 989) ότι μετά τις εκλογές και εφόσον το κόμμα του είναι πρώτο, «θα παρουσιάσει τις προγραμματικές του θέσεις στη Βουλή και δεν πρόκειται από μόνοι μας να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές».
Κατά την εκτίμηση του κ. Βούτση, σε μία τέτοια περίπτωση «θα είναι δύσκολο δυνάμεις της αριστεράς να μην στηρίξουν με ψήφο ανοχής τις προγραμματικές μας δηλώσεις».