«Σαράντα χρόνια κατοχής είναι πολλά» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή την 40η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μιλώντας στην επιμνημόσυνη δέηση στον τύμβο της Μακεδονίτισσας ανέφερε πως είναι καιρός για όλους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους και την Τουρκία να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση στο Κυπριακό θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού.

Στις 5:30 το πρωί, ώρα κατά την οποία πριν από 40 χρόνια εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή στην Κερύνεια, ήχησαν οι σειρήνες σε όλη της Κύπρο.

Πολιτεία και λαός με διάφορες εκδηλώσεις, μνημόσυνα πεσόντων καταδικάζουν την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή των εδαφών της Κύπρου.

Εκείνο το πρωϊνό, στις 20 Ιουλίου 1974, ένα κράτος 36 εκατομμυρίων με άρτια εξοπλισμένο στρατό 360 χιλιάδων εφέδρων, εφεδρεία 800 χιλιάδων, με σύγχρονα πολεμική πλοία και αεροπλάνα εισέβαλε στη γραφική πόλη της Κερύνειας στην περιοχή Πέντε Μίλι μετά την κεκρόπορτα που άνοιξε το χουντικό πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Οι Τούρκοι κατέλαβαν τρεις πόλεις, 142 χωριά, ερήμωσαν 90 χιλιάδες νοικοκυριά, δολοφόνησαν, αιχμαλώτισαν απήγαγαν έξι χιλιάδες ελλήνων, προσφυγοποίησαν χιλιάδες ανθρώπους, άρπαξαν εργοστάσια, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, σπίτια, γεωργικούς εξοπλισμούς, κατέκτησαν τότε και εξακολουθούν να το διατηρούν ως σήμερα 37% των εδαφών ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.

Ο πρόεδρος της Κύπρου στην ομιλία του για την «μαύρη επέτειο» έστειλε μήνυμα προς τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι «οι προκλήσεις δε συνηγορούν υπέρ αυτού που δημόσια ισχυρίζεται η Τουρκία». Μίλησε και για το ρόλο της Αγκυρας λέγοντας ότι «Θέλουμε την ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα».

Καθώς, όπως είπε, δεν είναι με δηλώσεις καλής θέλησης, ή προκλητκές και αρνητικές δηλώσεις που μπορεί να επέλθει λύση.

Σημείωσε ότι το μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου είναι αραγές, ο συντονισμός και η συνεργασία πλήρης σε όλα τα μέτωπα και ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για την τελική δικαίωση.

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα με παρελάσεις «εορτάζεται» η εισβολή του Αττίλα. Ο τούρκος πρόεδρος κ. Γκιουλ είπε ότι θέλει λύση του Κυπριακού αλλά βεβαίως, όπως σχολίασαν στην Λευκωσία, στα μέτρα της Τουρκίας.

Ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού ως μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Επισήμανε ότι μία συνολική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών της περιοχής και σημείωσε ότι οι τούρκοι προτιμούν το σχηματισμός ενός νέου συνεταιριστικού κράτους μετά από ταυτόχρονα δημοψηφίσματα το συντομότερο δυνατόν.

Είπε συγκεκριμένα ότι επιθυμούν λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, «θα είναι ένας διζωνικός νέος συνεταιρισμός με πολιτική ισότητα και δύο συνιστώσα κρατίδια με status ισότητας».

Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με μια προκλητική δήλωση είπε: «είμαστε ευτιχισμένοι με την εισβολή του 1974» την οποία χαρακτήρισε μάλιστα ως «ειρηνευτική επιχείρηση» γιατί «έκανε τους τουρκοκύπριους ευτυχισμένους που σήμερα είναι ελεύθεροι και ασφαλείς».