«Τουλάχιστον άλλοι τρεις ποινικοί από γνωριμίες μέσα στις φυλακές υπάρχουν στην επταμελή ομάδα του Νίκου Μαζιώτη. Φοβόμαστε σοβαρή επίθεση εναντίον αστυνομικού στόχου, όμοια με αυτή που έγινε το καλοκαίρι του 2010 λίγο μετά την εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα και την προηγούμενη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη. Τότε έγινε η εκδικητική ενέργεια με την αποστολή φονικού δέματος-βόμβα από τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα που σκότωσε τον Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εξάλλου ο 35χρονος Γιώργος Πετρακάκος, επίσημα καταζητούμενος πλέον συνεργός του Μαζιώτη, ήταν συνεργάτης του Β. Παλαιοκώστα μέσω επαφών από τις φυλακές Τρικάλων. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι μετά τον θάνατο του αντιεξουσιαστή Λάμπρου Φούντα στη Δάφνη την άνοιξη του 2010 είχε υπάρξει σχέδιο επίθεσης κατά αστυνομικού, όταν προετοιμαζόταν επίθεση κατά ομάδας αστυνομικών στην οδό Πανόρμου.

«Η σύλληψη Μαζιώτη σημαίνει και την αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και του 56χρονου δραπέτη, πρώην μέλους της 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς πλέον κλονίζεται και το δικό του σύστημα υποστήριξης. Η σύλληψη του τραυματία καταζητουμένου στο Μοναστηράκι ήταν ασφαλώς το μεγαλύτερο κεντρικό πλήγμα στην επονομαζόμενη «τέταρτη γενιά αντάρτικου πόλης» που το τελευταίο διάστημα είχε υποδείξει την πλήρη επανεμφάνιση του Επαναστατικού Αγώνα αλλά και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, σαν να μην είχαν εξαρθρωθεί ποτέ. Πρέπει ωστόσο να τους προλάβουμε πριν ανασυνταχθούν. Η οργάνωση Μαζιώτη, με το δεδομένο ότι αρκετοί προέρχονται από τον ποινικό χώρο, χάνει επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και ίσως κίνητρα. Φοβόμαστε όμως δύο-τρεις νέες επιθέσεις πριν από την οριστική κατάπαυση πυρός…».
Σε αυτές τις επισημάνσεις προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τις μεθοδικές έρευνες των διωκτικών αρχών για την εξάρθρωση της ένοπλης οργάνωσης του ήδη συλληφθέντος Ν. Μαζιώτη μετά και τον εντοπισμό του καταλύματός του στην οδό Υψηλάντου στο Μαρούσι. Κύριο μέλημά τους είναι ο εντοπισμός των οπλαποθηκών της οργάνωσης.
Στρατολόγηση ποινικών


Πλέον οι Αρχές αρχίζουν να παρουσιάζουν τα στοιχεία που, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», γνώριζαν εδώ και έναν χρόνο: για τους «εξαφανισμένους» συνεργούς του στις έξι ένοπλες ληστείες από τον Μάιο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2014 σε τράπεζες στην περιφέρεια. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν: «Η επταμελής ομάδα Μαζιώτη με τέσσερις ποινικούς προχωρούσε εν απαρτία στις ληστείες τραπεζών. Υστερα ορισμένοι συμμετείχαν στις ένοπλες επιθέσεις της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών και του Επαναστατικού Αγώνα εναντίον των γραφείων της ΝΔ, της κατοικίας του γερμανού πρεσβευτή, της αντιπροσωπείας γερμανικών αυτοκινήτων στο Τατόι και με την έκρηξη του παγιδευμένου ΙΧ στην οδό Αμερικής. Ελλείψει του επονομαζόμενου «επαναστατικού δυναμικού» οι νέες αυτές οργανώσεις του Ν. Μαζιώτη έκαναν, όπως και οι Ερυθρές Ταξιαρχίες στην τελευταία φάση τους, στρατολογήσεις ποινικών μέσα από τα σωφρονιστικά ιδρύματα, οι οποίες δεν έχουν γίνει αντιληπτές. Είναι η εύκολη λύση για να επιδείξουν επιχειρησιακές δυνατότητες, καθώς οι ποινικοί έχουν μεγάλα έσοδα από τις ληστείες ενώ ιδεολογικοποιούν έτσι την παρανομία τους. Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε πάλι συνεργασία του καταζητουμένου Β. Παλαιοκώστα με δίκτυο αντιεξουσιαστών που είχε ανακύψει και στην περίπτωση της απαγωγής του Γ. Μυλωνά το 2008 αλλά και στην περίπτωση ενδεχόμενης μεταφοράς όπλων από έναν ποινικό ο οποίος, όπως και ο Μαζιώτης, είχε εμπλακεί σε ληστεία στην Κλειτορία, το 1999 όμως. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι Μαζιώτης και Παλαιοκώστας είχαν γνωριστεί στις φυλακές Κορυδαλλού από τα τέλη της δεκαετίας του 1990».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γ. Πετρακάκου, ο οποίος σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης συμμετείχε σε δύο ληστείες μαζί με τον Ν. Μαζιώτη. Διέμενε στην οδό Αθανασίου Διάκου στην Αγία Παρασκευή (στο σπίτι του έχουν γίνει πολλές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.) και είχε συλληφθεί το 2002 από την Ασφάλεια Αττικής με τρία ακόμη άτομα 30-40 ετών (τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας) για πέντε ληστείες τραπεζών, κυρίως Nova Bank, στην Αγία Παρασκευή, στην Παλλήνη κ.α. Στις φυλακές Τρικάλων γνώρισε μέσω ενός Γεωργιανού τον Β. Παλαιοκώστα και μετά την πρώτη απόδρασή του με ελικόπτερο το καλοκαίρι του 2006 φέρεται να είχαν προχωρήσει σε ληστείες μαζί.
Η απαγωγή και οι τράπεζες


Ο 35χρονος καταζητούμενος διαπιστώθηκε ότι το βράδυ της 31ης Αυγούστου 2007 είχε εισβάλει με άγνωστο συνεργό του στο σπίτι επιχειρηματία στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης και του έκλεψαν ένα μπλε Renault Scenic, το οποίο το 2010 βρέθηκε στην κατοχή μελών του Επαναστατικού Αγώνα. Από τον ίδιο ιδιοκτήτη έκλεψε και ένα τζιπ Ηyundai Santa Fe, το οποίο χρησιμοποίησε έξι μήνες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2008, η συμμορία του Β. Παλαιοκώστα για να επιτεθεί σε χρηματαποστολή αλυσίδας σουπερμάρκετ στην Επανομή. Η Αστυνομία επιβεβαίωσε από βαλλιστικό έλεγχο ότι η συγκεκριμένη απόπειρα ληστείας ήταν έργο της ομάδας Παλαιοκώστα όταν το καλοκαίρι του 2008 πραγματοποίησε έφοδο στο κρησφύγετό του στη Σουρωτή Χαλκιδικής και τον συνέλαβε για την απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά μαζί με άλλους αντιεξουσιαστές.
Τότε είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι υπήρχε διάσταση Παλαιοκώστα και του συνεργού πλέον του Μαζιώτη. Οπως αναφέρεται στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης, ο πρώτος θεωρούσε ότι ο 35χρονος ποινικός τραβά εύκολα όπλο, είναι «αφερέγγυος» στην ένοπλη δράση του και «στις ληστείες που έκανε επιχειρεί να μιμηθεί τον Παλαιοκώστα και έτσι τον ενοχοποιούσε χωρίς λόγο». Ωστόσο όταν ανέκυψαν τα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Πετρακάκο –από μια επίσης κλεμμένη Πόρσε που βρέθηκε στην κατοχή του Β. Παλαιοκώστα –αυτός είχε εξαφανιστεί και απουσίαζε από τις δίκες.


Ποινικοί
Η συνεργασία άρχισε από την Ακράτα

Μετά την εξαφάνιση του Ν. Μαζιώτη το καλοκαίρι του 2012 φαίνεται να άρχισε η συνεργασία με τον 35χρονο, ο οποίος βοήθησε στην ενίσχυση του «επαναστατικού» αλλά και «ατομικού» ταμείου με 1,5 εκατ. ευρώ. Στις 20 Δεκεμβρίου 2012 ο Ν. Μαζιώτης και ο εν λόγω ποινικός ήταν στην τριμελή ομάδα που λήστεψε τη Eurobank στην Ακράτα με λεία περίπου 550.000 ευρώ. Ο Μαζιώτης είχε εμφανιστεί με μαύρη περούκα και μουστάκι, ένας συνεργός του με μπλε-άσπρο σκούφο, άσπρη φόρμα και γιλέκο και ένας τρίτος ήταν εύσωμος, με σκούφο και ριγέ πουλόβερ. Οι δράστες έδωσαν ένα χαρτί με ανύπαρκτο τραπεζικό λογαριασμό, ένας κρατούσε χειροβομβίδα, ενώ πίεσαν εξοντωτικά τη διευθύντρια του καταστήματος.
Στα Μέθανα τον Ιούλιο του 2013 η ίδια ομάδα εμφανίστηκε σαν ανέμελοι τουρίστες και έκλεψε την Εθνική Τράπεζα σε απόσταση πέντε μέτρων από το αστυνομικό τμήμα. Εντυπωσιακή ήταν στις 16 Ιουλίου 2012 η καταδρομική επιχείρηση των ίδιων στην Alpha Bank στις Σπέτσες με λεία περίπου 500.000 ευρώ και διαφυγή με ταχύπλοο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ