«Κόκκινο πανί» για την Ελληνογερμανική Συνεργασία χαρακτηρίζει πλέον τον Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τον κατηγορεί για λεόντειο και αποικιοκρατική συμπεριφορά, αλλά και ότι έκανε ελάχιστα από όσα υποσχέθηκε. Οπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι επανειλημμένες συναντήσεις τους και τα γράμματα αβροφροσύνης που εστάλησαν δεν βοήθησαν κατ’ ελάχιστον ούτε την Ελλάδα ούτε τη Γερμανία.
Είναι οργισμένος –και το δείχνει –ο δήμαρχος με την περίεργη συμπεριφορά του απεσταλμένου της κυρίας Μέρκελ ως επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας και δεν μένει μόνο στα λόγια.
Τον κατήγγειλε και στους Γερμανούς


Την Πέμπτη συναντήθηκε με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα και, αφού του έδωσε στοιχεία για τις πράξεις, τις παραλείψεις και κυρίως για τη συμπεριφορά του κ. Φούχτελ, του ζήτησε να βάλει επιτέλους χέρι ώστε να «σπάσει το σπυρί». Παράλληλα έστειλε επιστολή-καταπέλτη στον Κρίστιαν Σραμ, πρόεδρο των γερμανών δημάρχων, με την οποία του εξηγούσε τι ακριβώς δεν κάνει ο κ. Φούχτελ στην Αθήνα, καταγγέλλοντάς τον παράλληλα ότι «κουβαλά στην Ελλάδα φίλους του, δημάρχους ή ακόμη και τοπικούς βουλευτές από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (σ.σ.: εκλογική περιφέρεια του κ. Φούχτελ) μετατρέποντας την Ελλάδα, από τη Θάσο ως την Κρήτη, σε επέκταση της εκλογικής του περιφέρειας. Περιδιαβάζει την Ελλάδα αγνοώντας και αδιαφορώντας για τη Συμφωνία της Νυρεμβέργης τον Οκτώβριο του 2013, που προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ δήμων και τίποτα παραπάνω».
Μπορεί ο κ. Μπουτάρης να ζήτησε τη βοήθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για να «βάλει χέρι» στον κ. Φούχτελ ώστε να σταματήσει την «αποικιοκρατική» δράση του, αλλά και στην τελευταία συνάντηση που είχε μαζί του, όπως έλεγε, τον… «έκραξα για τα καλά»: «Αρκετά πια, δεν μπορείς να λειτουργείς με αυτόν τον τρόπο» του είπε με οργίλο ύφος και σηκώθηκε και έφυγε από το γερμανικό προξενείο, όπου έγινε η συνάντηση. Ενδιαφέρον θα έχει αν ο κ. Φούχτελ ζητήσει να συναντηθεί ξανά με τον κ. Μπουτάρη στις 21 Ιουλίου που έρχεται στην Ελλάδα.
Ο κ. Φούχτελ ανέλαβε τον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών ως εκλεκτός της γερμανίδας καγκελαρίου. Είναι τόσο πιστός στην κυρία Μέρκελ που κάθε φορά που η καγκελάριος έρχεται στην Ελλάδα τον φέρνει μαζί της, τον αναφέρει στις ομιλίες της ως υπόδειγμα της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας και του ζητεί να την ακολουθήσει ακόμη και στα γεύματα που παραθέτει η ελληνική κυβέρνηση προς τιμήν της. Το γεγονός ότι κάτι τρέχει με τον κ. Φούχτελ αποδεικνύεται και από το ότι η Ελληνίδα που ήταν υπεύθυνη του γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας στην Αθήνα υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή της, όπως επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, είναι οργισμένοι μαζί του αρκετοί πολιτικοί και δήμαρχοι στη Γερμανία.
Τι άλλαξε όμως και μια σχέση φιλίας, κατανόησης και συνεργασίας που είχαν για αρκετούς μήνες ο κ. Μπουτάρης και ο κ. Φούχτελ οδηγήθηκε στη ρήξη; Ηταν τέτοια η συνεργασία τους που για μεγάλο διάστημα ο κ. Φούχτελ εξυμνούσε τον κ. Μπουτάρη θεωρώντας τον έναν από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους που αρπάζει τις ευκαιρίες για τεχνική βοήθεια από τη Γερμανία.
«Στα παλαιότερα των υποδημάτων του»


Ολα άρχισαν από το γεγονός ότι ο κ. Φούχτελ υποσχόταν τεχνική βοήθεια, αλλά δεν την παραχωρούσε πλήρως ή την ανέβαλλε συνεχώς, γεγονός που έσπασε τα νεύρα του κ. Μπουτάρη. Εκείνο όμως που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν όταν ο κ. Μπουτάρης αντελήφθη ότι ο κ. Φούχτελ, εκτός από το να κουβαλά συνεχώς στη συμπρωτεύουσα γερμανούς πολιτικούς (αλλά μόνο από την εκλογική του περιφέρεια), συναντούσε δημάρχους από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τους υποδείκνυε τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Ή ακόμη, όταν ο κ. Μπουτάρης ζήτησε να καλύπτεται από τον όχι ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας ένα μέρος των εξόδων παραμονής ελλήνων δημάρχων στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν επί τόπου (και όχι μόνο θεωρητικά μαθήματα εν Ελλάδι), αυτός τον αγνόησε. Και επίσης, όταν ζήτησε να αναβληθεί για λίγους μήνες η διαβαλκανική συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο στο Ηράκλειο της Κρήτης (επειδή είχαν προηγηθεί οι δημοτικές εκλογές και οι νέοι δήμαρχοι δεν θα είχαν αναλάβει καλά-καλά τα καθήκοντά τους), ο κ. Φούχτελ το απέρριψε. «Κάνει ό,τι θέλει και μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του» ακούστηκε να λέει ο κ. Μπουτάρης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ