Στο πιο ψηλό σημείο της Φλωρεντίας, στην ταράτσα του ξενοδοχείου Εxcelsior με θέα σε ολόκληρη την πόλη, πραγματοποιήθηκε το γεύμα μετά συζύγων του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του Ελληνα ομολόγου του Αντώνη Σαμαρά. Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στην Πόντε Βέκιο, την παλαιότερη γέφυρα της Φλωρεντίας και της Ιταλίας, στην περίφημη πινακοθήκη Ουφίτσι, και το ανάκτορο Πίττι στην αριστερή όχθη του ποταμού Άρνο, ένα από τα αξιολογότερα μνημεία της Αναγέννηση, οικία της ομώνυμης οικογένειας τραπεζιτών και μεγάλων ανταγωνιστών των Μεδίκων. Με τέτοια θέα ήταν αναμενόμενο να διαρκέσει το γεύμα περισσότερο από ότι είχε προγραμματιστεί και τα δύο πρωθυπουργικά ζεύγη να εγκαταλείψουν το τραπέζι έπειτα από δυόμισι ώρες, αφού είχαν βγάλει δεκάδες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η συζήτηση όμως είχε εκτός από την πολιτιστική και την πολιτική της πτυχή. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό για τα θέματα που περνούν από την Ελληνική στην Ιταλική προεδρία, ο κ. Ρέντσι ανέπτυξε τις προτεραιότητες που θα αναλάβει η χώρα του ως επικεφαλής της ΕΕ το ερχόμενο εξάμηνο. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν επίσης για τα ευρωπαϊκά θέματα, για τον αγωγό ΤΑP, για την οικονομία, την προοπτική των επενδύσεων, τον τουρισμό. Ο κ. Ρέντσι ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά από το 1958 που ένα κόμμα στην Ιταλία ξεπέρασε το φράγμα του 40% και ανέλυσε στον συνομιλητή του το πλάνο των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει, με έμφαση στις συνταγματικές αλλαγές και στην οικονομία. Ο κ. Σαμαράς προσκάλεσε τον κ. Ρέντσι στην Ελλάδα και οι απαραίτητες συνεννοήσεις συμφωνήθηκε να γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού.

Βούλτεψη: Χρειάζεται κοινή γραμμή

Χώρες που έχουν ομοειδή προβλήματα πρέπει να σχηματίσουν κοινή γραμμή, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση και τις διαχωριστικές γραμμές, είπε μιλώντας στον Σκάι η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Αναφερόμενη στην ταυτόχρονη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία, η κ. Βούλτεψη είπε ότι πήγε σε συγκέντρωση οπαδών και στελεχών της «Λίστας Τσίπρα» που πέτυχε 4% στην Ιταλία και τάσσονται κατά του Ρέντσι.

Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη, οι ευρωβουλευτές της «Λίστας Τσίπρα» συμπεριφέρονται απολύτως θεσμικά στο Ευρωκοινοβούλιο και είναι υπέρ του συμφώνου σταθερότητας, σε αντίθεση με όσα είπε την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση στην πολιτική του ιταλού πρωθυπουργού.

Κατά την συνάντησή τους στις Βρεξέλλες στο περιθώριο της Εκτάκτης Συνόδου Κορυφής των 28, υπήρξε απόλυτη αρμονία στις απόψεις των δύο ηγετών, στα θέματα του ευρωπαϊκού νότου. Ο Ρέντσι μάλιστα χαρακτήρισε επιτυχημένη την ελληνική προεδρία ενώ σε αυτό το δρόμο θέλει να βαδίσει και η Ιταλία κατά την δική της προεδρία.

Ικανοποίηση από τη συνάντηση με τη Μέρκελ

Ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της οποίας βρέθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι παρών στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ενημέρωσε την Ανγκελα Μέρκελ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα θετικά σημάδια που παρουσιάζει.

Ενόψει της τελευταίας και ίσως σημαντικότερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οπότε θα τεθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η χώρα.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τα πέντε προαπαιτούμενα που απομένουν για την εκταμίευση της επόμενης, δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το δυσκολότερο από αυτά ήταν το ζήτημα της ΔΕΗ.

Οι διαβουλεύσεις για τα «ανώτατα αξιώματα» της ΕΕ

Σε ό,τι αφορά τον ή την ελληνίδα επίτροπο, ανώτατες πηγές βεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το όνομα μέχρι το τέλος του μήνα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για τις θέσεις των ανώτατων ευρωπαϊκών αξιωμάτων, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών έχει αρκετές πιθανότητες να λάβει το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το χαρτοφυλάκιο αυτό αναμένεται να ανατεθεί σε Επίτροπο κεντροαριστερής πολιτικής απόχρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση της επιτρόπου και ειδικότερα για το χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε ό,τι αφορά τον διάδοχο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη θέση της προεδρίας της Ε.Ε., οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι δεν αποκλείεται να δοθεί και αυτή σε σοσιαλιστή, δεδομένου ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναλάβει ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανήκει στην κεντροδεξιά.

Το θέμα πάντως παραμένει ανοιχτό και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι τη θέση αυτή θα πρέπει να αναλάβει το πλέον κατάλληλο πρόσωπο που θα έχει τα αναγκαία ενοποιητικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η Ελλάδα άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τόσο τις εξαγγελίες του για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ, όσο και για την αποφασιστικότητα την οποία δείχνει στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.