Επίθεση στην κυβέρνηση, άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ και άσκηση πίεσης στο Ποτάμι περιλαμβάνει η εκδήλωση που οργανώνει την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς και η ομιλία του Αλ.Τσίπρα έχει προγραμματιστεί για τις 7:30 το απόγευμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις ενστάσεις του έναντι του νομοσχεδίου.

Για ένα «καταστροφικό νομοσχέδιο, το οποίο και βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν» έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας τη Δευτέρα στον Βήμα 99,5. Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά αν ψηφιστεί στο περιβάλλον, στο θαλάσσιο πλούτο μας, αλλά και στη βιωσιμότητα και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, καθώς με μια λογική αρπαχτής θα τσιμεντοποιήσει τα πάντα».

Πίεση στο Ποτάμι

Σύμφωνα με Τα Νέα, μέσω της εκδήλωσης ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πιέσει τον Σταύρο Θεοδωράκη να ανακοινώσει συγκεκριμένες θέσεις για το θέμα των ακτών και τον αιγιαλό. Η επίθεση προς το Ποτάμι θα γίνει με το βλέμμα στην πιστοποιημένη εκροή -ύψους 7%- ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το νεοσύστατο κόμμα.

Η εκροή αυτή δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό στην Κουμουνδούρου καθώς, πέραν των δημοσκοπήσεων, διαπιστώθηκε και στην κάλπη των ευρωεκλογών. Μάλιστα, στις πολύωρες αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος που έχουν γίνει, το επιτελείο του κόμματος έχει καταλήξει ότι «αυτή η κάνουλα πρέπει να κλείσει».

Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στα Νέα ότι «το Ποτάμι δεν είναι ένα απολιτίκ φαινόμενο που ήρθε από το πουθενά και δεν έχει θέσεις για τίποτα. Άλλωστε τώρα πια έχει και δύο ευρωβουλευτές, δεν είναι δυνατόν να ξεγλιστράει συνέχεια».

Προσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσκληθεί φορείς και πολιτικές δυνάμεις και ήδη η ΔΗΜΑΡ απάντησε θετικά, κρίνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καλεί σε «παλλαϊκά μέτωπα» αλλά περιορίζεται σε μία παράθεση απόψεων για το θέμα του αιγιαλού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ερωτηθείς για το αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, είπε ότι «θέλουμε να αντιμετωπίζουμε και τη ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με τις δικές τους επεξεργασίες και τη δική τους διακριτή πολιτική παρουσία και οντότητα» και πως «το κάλεσμα που έχουμε κάνει προφανώς αφορά και τη ΔΗΜΑΡ». Σημείωσε ωστόσο πως «όλα αυτά προϋποθέτουν συγκεκριμένες κινήσεις και βήματα που θα έχουν μια φερεγγυότητα πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον κόσμο».

Δυσαρέσκεια στη Χαρ.Τρικούπη

Η στάση όμως που τηρεί η Δημοκρατική Αριστερά και ειδικότερα το γεγονός ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι προκαλεί δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στον Σκάι του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος ουσιαστικά κάλεσε την Αγίου Κωνσταντίνου να επιλέξει συνομιλητή.

«Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ξεκαθαρίσει, να πει με συγκεκριμένο τρόπο τι εννοεί. Όταν λέει ‘πάω σε συνεργασία, αλλά δεν συμφωνώ με τον αριστερό λαϊκισμό’, που συσκοτίζει τα πράγματα, που δίνει ψεύτικες υποσχέσεις στον κόσμο, που η πλειοψηφία έχει στρατηγικά άλλες θέσεις ακόμα και για την Ευρώπη -αυτό τουλάχιστον λένε τα επίσημα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ- η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να διαχωρίσει και να το απορρίψει» είπε.