Φρένο στις απαιτήσεις της τρόικαςσε σειρά ζητημάτων που είτε απέτυχαν οιπροτάσεις της, όπως στη ρύθμιση τωνληξιπρόθεσμων οφειλώνσταασφαλιστικά Ταμεία, είτε προκαλούν αδικαιολόγητηκοινωνική αναστάτωση είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση.

Στην πολύωρη σύσκεψη πουσυγκλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στοΜέγαρο Μαξίμου υπήρξε συμφωνία Αντ.Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Γκ. Χαρδούβελη για την τακτική και τις επιδιώξεις τηςελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευσηπου θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση του φθινοπώρου. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξειμε ήρεμο, συναινετικό αλλά αποφασιστικό τρόπο να αλλάξει ο τρόπος που ελέγχει η τρόικα την πορεία του προγράματος και να ανακτήσει πλήρως τηνευθύνη για τιςασκούμενες πολιτικές και την κυριαρχία στη χώρα. Η πορεία των δημόσιων οικονομικών, άλλωστε, ισχυροποιεί τη θέση της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στην ενημέρωση που έκανε στους συνεργάτες του έπειτα από τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλοςείπε ότιγια όσα ζητήματαδεσμεύτηκε η κυβέρνηση και για όσα έβαλε τοΠαΣοΚ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα δοθεί μάχη.Σε αυτά περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις, οι αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, το ασφαλιστικό και ταεργασιακά ζητήματα, η επαναξιολόγηση των απολύσεων στις συγκοινωνίες, για την υποχρεωτική αξιολόγηση του 15%στις υπηρεσίες του δημοσίουπου ζητείη τρόικα – ένα μέτρο παράλογο και αντισυνταγματικό.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, αναμένεται να σφίξουν τα λουριά και σε όσους υπουργούς δνε πειθαρχούν στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και κάνουν τα δικά τους προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο και πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Επιπλέονο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Χρ. Πρωτόπαπα να μιλήσειμε τον Δημ. Σταμάτη και στη συνέχεια να συνεννοηθούν με τους αρμόδιους υπουργούςώστε να προετοιμαστούν και να κατατεθούντροπολογίες για τα παραπάνω ζητήματα ή για άλλες βελτιώσειςπου έχει εισηγηθείτο ΠαΣοΚ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε επίσης από την ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργουνα γίνουν όλες οι απαραίτητεςενέργειες ώστε να ξεκαθαριστείστην κοινήγνώμητι θασυμβεί με τα κόκκιναδάνεια και με τονομοσχέδιο για τον αιγιαλό,το οποίο μετατρέπεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο πεδίο μάχης μετά τη «μικρή» ΔΕΗ. Μάλιστα στην εκδήλωση που οργανώνει ηΚουμουνδούρου την Τετάρτη θα στείλει αντιπροσωπεία και η ΔΗΜΑΡκαθώς έχει τη μορφή διαλόγου με πολιτικές δυνάμεις και φορείς και όχι τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου κατά της κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να δοθούνεξηγήσειςότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν αφορούνκατασχέσεις ή υπαγωγή σε funds των δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.Επίσης, το νομοσχέδιο για τον αιγιαλόέχει υποστεί σειρά βελτιώσεων και δεν περιέχεισυντελεστές δόμησης και χωροθετήσεις, αλλά αυτά θα πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες ώστε να μην προκαλείται αναστάστωσηή να δημιουργείται χώρος για πολιτικά παιχνίδια.
Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και ηεπιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων,καθώςσυμμετείχεοοικονομικόςσύμβουλοςτου πρωθυπουργούΣτ. Παπασταύρουκαι οπρόεδροςτου ΤΑΙΠΕΔΓ. Εμίρης.
Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότιπάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές.«Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευσης καθ’ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις φοροελαφρύνσεις είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο που θα εφαρμόσει ενώ για την αποκρατικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ανέφερε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ». Να σημειωθεί ότι τονπερασμένο Μάιο το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.