Έντονη κινητικότητα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, παρουσιάζει η αμερικανική διπλωματία με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για την αντιμετώπιση παλαιού και νέου τύπου απειλών, ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται σφόδρα να αναβαθμίσουν τη στρατηγική σχέση τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και να συσφίξουν έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους με τους νατοϊκούς τους συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστική της αμερικανικής κινητικότητας είναι η επίσκεψη αυτές τις ημέρες αξιωματούχων του Στέητ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου σε Λευκωσία και Αθήνα. Όπως έγραψε και η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Αμάντα Σλόουτ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και ο Τζέιμς Τάουνσεντ, βοηθός υφυπουργός Άμυνας για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ βρέθηκαν στην κυπριακή πρωτεύουσα την Παρασκευή και είχαν συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
Οι πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι η κυρία Σλόουτ θα επισκεφθεί στη συνέχεια και την Αθήνα –συγκεκριμένα τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο των επαφών της, η αμερικανίδα βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις (αν και χαμηλοτέρου επιπέδου σε σχέση με εκείνες στη Λευκωσία) με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Αναστάσιο Μητσιάλη και τον πρέσβη Σταύρο Βασιλόπουλο, επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, θέματα τρομοκρατίας (σσ. έχουν επανέλθει πολύ δυναμικά στην αμερικανική ατζέντα έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις με την προέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης ISIS σε Ιράκ και Συρία), η κρίση στις σχέσεις Ουκρανίας –Ρωσίας με τις συνακόλουθες επιπτώσεις στη σχέση της Μόσχας με τη Δύση, αλλά και η εκκρεμότητα της ονομασίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα, η κυρία Σλόουτ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη τον οποίο γνωρίζει από παλιά.
Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία, η παρουσία των δύο αμερικανών υφυπουργών Εξωτερικών και Άμυνας επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ρητά την είχε εκφράσει στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Κυπριακές πηγές χαρακτήριζαν ως «πάρα πολύ καλή» τη συνάντηση των δύο αμερικανών αξιωματούχων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Η στρατηγική σχέση που διακηρύχθηκε δημόσια παίρνει σάρκα και οστά» τόνιζαν προς «Το Βήμα», συμπληρώνοντας ότι τι επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν διάφορες πρωτοβουλίες.
Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει «Το Βήμα» εδώ και αρκετές εβδομάδες, η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας με τη Λευκωσία –θέση που έχει διατυπώσει ξεκάθαρα ο Τζέιμς Τάουνσεντ που χειρίζεται στρατηγικά το πλέγμα των σχέσεων αυτών σε ευρωπαϊκό και νατοϊκό επίπεδο. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Λευκωσία έχει ήδη διατυπώσει, σε υψηλό επίπεδο, ακόμη και την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς το νησί. Στο τραπέζι, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Άγκυρας, βρίσκεται επίσης η αίτηση ένταξης της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (PfP) του ΝΑΤΟ, αν και η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης μπορεί να γίνει και με διάφορους άλλους τρόπους πέραν της προσέγγισης με την Ατλαντική Συμμαχία.